Διάβαζα χθες όλα αυτά που συμβαίνουν στην ιστορία με τη Νοvartis και σκεφτόμουν τι διάβολο μου θυμίζουν. Ποια άλλη ιστορία άνοιξε με ανώνυμες μαρτυρίες, χτίστηκε μόνο με καταθέσεις και συζητιόταν από όλους γιατί τα στοιχειά της δικογραφίας είχαν γίνει γνωστά πριν καλά καλά αυτή σχηματιστεί; Μα φυσικά η περίφημη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο, η οποία ένας Θεός ξέρει πότε θα ολοκληρωθεί.

Ερευνα

Μερικές ομοιότητες είναι καταπληκτικές. Στην περίπτωση της έρευνας στο ποδόσφαιρο όλα άρχισαν με ανώνυμες επιστολές, που κάποιοι έστελναν στον τότε αρμόδιο αθλητικό εισαγγελέα κ. Αριστείδη Κορέα. Τώρα, στην ιστορία των αποκαλύψεων για τη Νοvartis, όλα στηρίζονται σε προστατευόμενους μάρτυρες, που κρύβονται, αρχικά τουλάχιστον κι αυτοί, χάρη στην ανωνυμία τους. Επίσης, όπως και τότε στο ξεκίνημα της έρευνας για το ποδόσφαιρο, έτσι και τώρα, όλα όσα οι μάρτυρες καταθέτουν τα γνωρίζουν καλά καλά, πριν τους εισαγγελείς, συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, ενώ λογιών λογιών πολιτικοί παράγοντες κάνουν δηλώσεις για το εντυπωσιακό των αποκαλύψεων, λες και την έρευνα την έκαναν οι ίδιοι.

Συνέχεια

Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί στη συνέχεια. Σύντομα η δικογραφία θα βγει όλη στις εφημερίδες και στις ενημερωτικές ιστοσελίδες –ήδη το πράγμα ξεκίνησε. Θα αρχίσουν να προβάλλονται πιπεράτες λεπτομέρειες και θα στοχοποιηθούν και θα γίνουν πρωτοσέλιδο ένα σωρό άνθρωποι –και δεν αναφέρομαι μόνο στους κατηγορούμενους πολιτικούς, αλλά και σε άλλους που έχουν μικρότερες δυνατότητες να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Επίσης είναι δεδομένο πως όλα όσα οι μάρτυρες ισχυρίζονται θα χρησιμοποιούνται ως απόλυτες αλήθειες από όσους επιθυμούν να λεκιάσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, ενώ κάθε συζήτηση θα κλείνει με την υποκριτική παρατήρηση ότι «υπάρχει όμως το τεκμήριο της αθωότητας και δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

Διαφθορά

Πιστεύω επίσης πως σε χρόνο-ρεκόρ, ακριβώς όπως συνέβη και με την έρευνα για το ποδόσφαιρο, θα αρχίσουν να κυκλοφορούν φήμες για νέα ατράνταχτα στοιχεία, νέες μαρτυρικές καταθέσεις που καίνε κόσμο, νέες επιτυχίες όσων την υπόθεση ερευνούν κ.λπ. Θα πάρει αρκετό χρόνο για να γίνει κατανοητό ότι όλα αυτά είναι περισσότερο ελπίδες όσων τα επικαλούνται παρά η πραγματικότητα. Και είναι βέβαιο ότι αρκετός κόσμος θα εμφανιστεί στα κανάλια παριστάνοντας τον ειδικό για το θέμα της Νοvartis –δεν αποκλείεται κάμποσοι από αυτούς τους ειδικούς να έχουν παίξει σε προηγούμενες ιστορίες και τον ειδικό για θέματα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο κ.λπ.

Πάνελ

Με απλά λόγια είναι δεδομένο πως και πάλι θα στηθεί ένα τεράστιο σόου, ο σκοπός του οποίου δεν θα είναι κι ετούτη τη φορά η όποια ανακάλυψη της αλήθειας, αλλά η δημιουργία εντυπώσεων. Θα είναι αρκετά δύσκολο για όσους παραμείνουν ψύχραιμοι να κάνουν κατανοητό το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν αρκούν για μια τέτοια υπόθεση μαρτυρίες, που βασίζονται σε υποθέσεις και φήμες, αλλά ότι χρειάζονται απτές και συγκεκριμένες αποδείξεις, όπως χρήματα, λογαριασμοί και καταγεγραμμένα γεγονότα. Γενικά θα είναι δύσκολο να γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση επί της ουσίας, ειδικά σε πάνελ γεμάτα με αυτόκλητους εισαγγελείς.

Κοντονής

Τέλος, μια άλλη ομοιότητα ανάμεσα στην υπόθεση της δήθεν εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο και της Νοvartis είναι ότι εμπλέκεται και στις δυο σε ρόλο θεσμικού επιστάτη ο κ. Σταύρος Κοντονής. Οσο διαρκούσε η έρευνα στο ποδόσφαιρο ο κ. Κοντονής συνέβη να είναι υφυπουργός Αθλητισμού. Δεν είχε επί της ουσίας καμία αρμοδιότητα –πλην όμως εξ αρχής δημιούργησε την εντύπωση ότι ενστερνίζεται κάθε κατηγορία εναντίον όσων τελούσαν αρχικά υπό δικαστική διερεύνηση κι αργότερα παραπέμφθηκαν με κατηγορίες αρκετά μικρότερες οι περισσότεροι. Δεν υπήρχε όλο εκείνο το διάστημα καμία δήλωση του τότε υφυπουργού Αθλητισμού στην οποία ξεκάθαρα να χαρακτηρίζει ενόχους τούς τότε υπόπτους: ο Κοντονής δεν είναι κουτός. Πλην όμως ήταν δεδομένο από τη συμπεριφορά του ότι υιοθετούσε κάθε καταγγελία (ακόμα και τις πλέον αστήρικτες…) για να μιλάει περί ανάγκης κάθαρσης, για να δημιουργεί ειδικούς νόμους (που στη συνέχεια καταργήθηκαν…), για να είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, πράγμα που τόσο του αρέσει.

Σόουμαν

Πιστεύω ότι και στην ιστορία της Novartis θα βρει τον ρόλο του και θα επιστρέψει στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας: το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι σημαντικότερο από το υφυπουργείο Αθλητισμού, αλλά η προβολή που σου εξασφαλίζει το δεύτερο δεν υπάρχει. Τον έβλεπα καιρό τώρα τον Κοντονή στα βουλευτικά έδρανα, κουμπωμένο και προσεχτικό, συχνά απολογούμενο και σχεδόν πάντα επεξηγηματικό και τον λυπόμουνα. Ο Κοντονής, που εμείς που ασχολούμαστε με το ελληνικό ποδόσφαιρο αγαπήσαμε, ήταν πάντα καταγγελτικός, πάντα τεράστιος οπαδός της δικής του προσωπικής άποψης, πάντα επιθετικός –ένα είδος Ρομπέν των Δασών που κυνηγούσε όσους κατά τη γνώμη του δεν θα έπρεπε ποτέ να κερδίζουν, στεναχωρώντας λογιών λογιών φίλους του. Πιστεύω πως χάρη στους φακέλους της Novartis θα επιστρέψει ο Κοντονής που αγαπήσαμε: ο σόουμαν που οι φίλοι του δημοσιογράφοι λάτρεψαν!

Τραπεζώματα

Ελπίζω με το καλό ν’ αρχίσουν και τα τραπεζώματα των ρεπόρτερ του δικαστικού ρεπορτάζ. Αν ήδη δεν άρχισαν…