Θέλω σήμερα να σας διηγηθώ μια ιστορία: την ιστορία του Στάθη Ταυλαρίδη. Το αληθινό θέμα της είναι πώς αντιμετωπίζονται οι έλληνες ποδοσφαιριστές και γιατί χρεοκόπησε ο ΠΑΟ.

Υπέγραψε

Τον Δεκέμβριο του 2014 ο Ταυλαρίδης αγωνιζόταν σε μια νοικοκυρεμένη ομάδα, τον Ατρόμητο Αθηνών. Εισέπραττε τα χρήματα του συμβολαίου του χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις. Οι τότε τεχνικοί διευθυντές του ΠΑΟ, ο Λεωνίδας Βόκολος και ο Τάκης Φύσσας, του ζήτησαν να φύγει και να πάει στον Παναθηναϊκό. Ο Ταυλαρίδης, που είχε περάσει από τον ΟΦΗ όπου ίδρωσε να πάρει τα χρήματά του, ζήτησε μόνο να υπάρχει μια σχετική συνέπεια στις πληρωμές και οι τεχνικοί διευθυντές τον καθησύχασαν ότι ο ΠΑΟ είναι πλέον τράπεζα. Ο παίκτης υπέγραψε για τα ίδια χρήματα που έπαιρνε και στον Ατρόμητο. Εκανε και πράξη το παιδικό του όνειρο να παίξει στον ΠΑΟ. Ηταν και 34 χρονών.

Χρέη

Ο ΠΑΟ είχε από τότε οικονομικά προβλήματα καθώς ο κ. Γιάννης Αλαφούζος είχε παραλάβει από τους προηγούμενους μόνο χρέη. Μια ομάδα με οικονομικά προβλήματα λογικά πρέπει να ποντάρει σε νέους παίκτες, να χτίσει υπεραξίες, να τους πουλήσει για να φέρει χρήματα στο ταμείο κ.τ.λ. Στον ΠΑΟ πήραν τον 34χρονο Ταυλαρίδη, που ήταν καλός παίκτης, αλλά ήταν δεδομένο ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να φέρει στο ταμείο χρήματα. Φυσικά τότε κανείς δεν περίμενε πως θα έφτανε η στιγμή που ο ΠΑΟ θα κινδύνευε και με αφαιρέσεις βαθμών εξαιτίας αυτής της επιλογής του.

Οφειλές

Εναν χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2016, στον Ταυλαρίδη υπήρχαν οφειλές. Η απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή 34 χρόνων, επιτρέπεται μόνο αν υπάρχει μια μεγάλη ανάγκη. Οταν το συμβόλαιο του Ταυλαρίδη θα έληγε, αυτός θα είχε πατήσει τα 36. Το ότι στα 35 θα του πρότειναν να το ανανεώσει, ούτε που το φανταζόταν!

Τρόπος

Οταν χρωστάς, μηχανεύεσαι τρόπους για να σε αφήνουν ήσυχο: τον Ιανουάριο του 2016, έξι μήνες πριν λήξει το συμβόλαιό του, ο Ταυλαρίδης δέχτηκε πρόταση να ανανεώσει για ακόμα ενάμιση χρόνο –θα έπαιζε δηλαδή στον ΠΑΟ και μετά τα 37 του! Οχι μόνο. Αυτό το δεύτερο συμβόλαιο ήταν μεγαλύτερο από το πρώτο. Εκτίμησαν δηλαδή στον ΠΑΟ ότι ο 36χρονος πλέον Ταυλαρίδης μπορεί να προσφέρει περισσότερα από τον 34χρονο Ταυλαρίδη –πράγμα κόντρα στη λογική.

Στράμα

Κάπου εδώ εμφανίζεται στην ιστορία ο κόουτς Στραματσόνι, που ήθελε να φέρει δικούς του παίκτες και τον Ταυλαρίδη δεν τον ήθελε. Του χρωστούσαν όταν αγωνιζόταν ως βασικός –φανταστείτε τι έγινε όταν ήρθε ένας προπονητής που δεν τον υπολόγιζε. Εξι μήνες αργότερα, ο πεταμένος στην άκρη Ταυλαρίδης καταθέτει προσφυγή και απαιτεί όλα τα χρήματα του συμβολαίου του που λήγει το 2017 και είναι 250.000 ευρώ. Για έναν χρόνο δεν έχει πάρει ευρώ!

Αντίο

Το καλοκαίρι του 2016 ο Ταυλαρίδης πάει στον Αρη –τον πείθει να πει το ναι, ενώ είναι έτοιμος να πει αντίο στο ποδόσφαιρο, ο φίλος του Νίκος Αναστόπουλος που ήταν εκεί προπονητής. Συμφωνεί να πάρει 50.000 για έναν χρόνο, παίρνει 32 και μετά ξεχνάνε να του δώσουν τα υπόλοιπα! Το περασμένο καλοκαίρι έχει την τύχη να είναι ο ποδοσφαιριστής που έχει κάνει ταυτόχρονα δύο προσφυγές για χρωστούμενα: είναι φεσωμένος και από τον ΠΑΟ και από τον Αρη. Μάλιστα ειδικά με τον Παναθηναϊκό έχει κι ένα επιπλέον πρόβλημα: τον κυνηγά η Εφορία για χρήματα που έχει δηλώσει, βάσει συμβολαίου, και δεν έχει εισπράξει! Δικαιώνεται και για αυτό δικαστικά, αλλά οι οφειλές του ΠΑΟ, έναν χρόνο μετά τη φυγή του, παραμένουν.

Δόσεις

Καλοκαιριάτικα κερδίζει τις δύο υποθέσεις και υπογράφει διακανονισμό για την καταβολή των χρημάτων σε δόσεις. Τον περασμένο Οκτώβριο, όταν πρέπει να πληρωθεί τη δεύτερη δόση, ειδοποιείται από τον τότε γενικό διευθυντή του ΠΑΟ ότι χρήματα δεν υπάρχουν: πρέπει να εισπράξει 30.000 ευρώ. Του αντιπροτείνεται νέος διακανονισμός με βάση τον οποίο θα εισπράττει 10.000 ευρώ σε κάθε δόση. Ο παίκτης απορρίπτει την πρόταση και κάνει νέα προσφυγή ζητώντας όλα τα χρήματα της οφειλής (97.415 ευρώ). Κερδίζει την εφάπαξ καταβολή των χρημάτων. Αλλά χρήματα δεν υπάρχουν κι ο Ταυλαρίδης, που δεν θέλει την τιμωρία του ΠΑΟ, δέχεται νέα ρύθμιση. Στο μεταξύ ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι έχει κάνει δεκατρείς μεταγραφές σκορπώντας, αν μη τι άλλο, προκαταβολές, ενώ δεν μπορεί να τηρήσει τους διακανονισμούς του. Αυτό ίσως απαντά και στην ερώτηση γιατί απέλυσε τον οικονομικό του διευθυντή κ. Αγησίλαο Τουμαζάτο: κάποιες τέτοιες μικρές λεπτομέρειες πρέπει να μέτρησαν.

Αναβολή

Ο Ταυλαρίδης χθες αρνήθηκε να δώσει στον ΠΑΟ μία ακόμα αναβολή, αλλά την έδωσε ο δικαστής που όρισε τη νέα συζήτηση στις 21 Φεβρουαρίου. Δεν είναι είδηση ότι διάφορα οπαδικά δημοσιεύματα τον περιγράφουν περίπου σαν δράκουλα που πίνει το αίμα του ΠΑΟ, μολονότι δύο χρόνια τώρα απλά προσπαθεί να πάρει τα λεφτά του. Είδηση για όσους καταλαβαίνουν είναι ότι τον εξόφλησε ο Αρης. Πράγμα που κανείς δεν περίμενε!