Τζέρτζελο

Η ειδησεογραφία κατακλύζεται ήδη από την «είδηση» ότι ο φάκελος της έρευνας για τη Novartis απεστάλη στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου από τον σιορ Κοντονή να αποσταλεί στη Βουλή για το σχετικό «τζέρτζελο» (λέξη της slang, για την ευχάριστη αναστάτωση, φασαρία, έλλειψη ή μη εφαρμογή κανόνων –κατά το Διαδίκτυο), ώστε να ξεχαστεί οτιδήποτε αφορά το «Μακεδονικό», τον «σεισμό» των συλλαλητηρίων, τα λάθη της κυβέρνησης στο «Σκοπιανό» κ.λπ.

Αργησε μια μέρα, αλλά ακόμη και τώρα, ποτέ δεν είναι αργά. Αν και οι σχετικοί μηχανισμοί του Μαξίμου διοχέτευαν στα παρακρατικά μέσα με τα οποία σχετίζονται, ότι 5 είναι οι υπουργοί που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της πολυεθνικής, η χθεσινή πραγματικότητα τους αποζημίωσε όλους: δέκα τα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δύο πρωθυπουργοί και οκτώ υπουργοί, καλύπτουν μια ολόκληρη δεκαετία διακυβέρνησης –από το 2006 ώς το 2017. Και με τις πιο ατιμωτικές κατηγορίες για έναν πολιτικό: απιστία και παθητική δωροδοκία!

Υπέροχη δουλειά έχω να επισημάνω, και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όσους την έφεραν εις πέρας.

Εχει και συνέχειες

Τώρα γιατί εμένα, με το που τα πληροφορήθηκα, μια εσωτερική παρόρμηση με έκανε να ανατρέξω στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ παραμονές των εκλογών του 2015, ειλικρινά είναι κάτι που δεν μπορώ να εξηγήσω. Αλλά το έκανα. Και σταμάτησα εκεί όπου γινόταν (επιχειρήθηκε να γίνει για την ακρίβεια) μια αποτίμηση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα: γράφει στη σελίδα 11 του κειμένου ο συντάκτης σε άπταιστη… τζανακοπούλεια γλώσσα:

«Το πραγματικό πολιτικό δίλημμα που έχει να αντιμετωπίσει η Αριστερά σήμερα είναι αν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του αστικού πολιτικού συστήματος στη χώρα ή αν θα δώσει συσπειρωμένη τον αγώνα για την απεμπλοκή από τον νεοφιλελευθερισμό και τη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας και από κυβερνητική θέση»!!!

Εχω την αίσθηση ότι όλα αυτά που παρακολουθούμε, και χθες είχαν το όνομα Novartis, και αύριο ένα άλλο όνομα, και μεθαύριο κάτι άλλο, δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια απάντηση στο ερώτημα «αν θα επιτρέψει (η Αριστερά) την παλινόρθωση του αστικού πολιτικού συστήματος στη χώρα».

Και πιστεύω ότι το έργο αυτό θα το δούμε να επαναλαμβάνεται διαρκώς από εδώ και στο εξής. Με καινούργιες συνέχειες απλώς…

Τσάι και συμπάθεια

Αναφέρθηκα στην «τζανακοπούλεια» γλώσσα και υποθέτω το πιάσατε το υπονοούμενο. Ηθελα απλώς να κάνω ένα προοίμιο της παρουσίας του εκπροσώπου της κυβέρνησης Τζανακόπουλου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, λίγη ώρα πριν γνωστοποιηθεί το θέμα με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis. Απορώ με τους συναδέλφους μου, τους οποίους ξένισε (αυτό δεν είναι υπονοούμενο) η παρουσία του στο γραφείο της κυρίας Ξένης Δημητρίου, εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κατ’ αυτάς.

Λυπάμαι που χαλάω τα σενάρια που αναπτύχθηκαν αυτοβούλως στο κεφάλι τους, αλλά είμαι γνώστης του πραγματικού, προσωπικού, λόγου, για τον οποίο βρέθηκε εκεί ο εκπρόσωπος. Σύμφωνα λοιπόν με τις πηγές μου, ο υπουργός Τζανακόπουλος μετέβη στην κυρία Δημητρίου προκειμένου να την προσκαλέσει στο σπίτι του για ένα απογευματινό τσάι, μαζί με τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κυρία Μάρη Παπασπύρου. Ο υπουργός συνδέεται στενά με τις δυο κυρίες, οι οποίες υπήρξαν φίλες της μητέρας του, και ως εκ τούτου έχει μαζί τους ισχυρούς δεσμούς. Πέρασε από εκεί να την καλέσει και να της πει να μη φέρει (μουστο)κουλουράκια και after eight mint σοκολατάκια τα οποία συνδυάζονται τέλεια με το απογευματινό τσάι, διότι έχει φροντίσει γι’ αυτό η κυρία Μάρη.

Δηλαδή γιατί όλα πρέπει να τα παρεξηγούμε, δεν έχω καταλάβει, ειλικρινά.

«Προσήλωση»

Στην ίδια κατηγορία κατατάσσω και τη ΝουΔού, αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Η ΝουΔού διά του εκπροσώπου της τομεάρχη Δικαιοσύνης Παναγιωτόπουλου, έσπευσε να αναρωτηθεί για την παρουσία του Τζανακόπουλου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ρωτώντας αν συσκέπτεται με την κυρία εισαγγελέα, άκου τώρα! Κάτι αντίστοιχο αναρωτήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρηστίδης, ενώ όπως κατ’ αποκλειστικότητα σημείωσα προηγουμένως, είναι τόσο ευκρινή τα θέματα. Ευκρινή, διάφανα και καθαρά.

Οπότε προς τι όλα αυτά, προς τι οι απορίες και τα σενάρια, τα οποία –οφείλω να το καταγγείλω αυτό με ιδιαίτερα έντονο τρόπο –προσβάλλουν βάναυσα την ακεραιότητα του κυρίου εκπροσώπου της κυβέρνησης; Και αφήνω κατά μέρος ότι ταυτοχρόνως προσβάλλουν τη δεδομένη προσήλωση της κυβέρνησης στην αυστηρή τήρηση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών. Σας παρακαλώ, δηλαδή, σας παρακαλώ!

Το ρίσκο

Πάντως, για να λέμε και του… ευφυούς ανοιχτομάτη το δίκιο, δεν ευθύνεται ούτε ο εκπρόσωπος Τζανακόπουλος, ούτε η κυβέρνηση εν συνόλω, για το σκάνδαλο της Novartis. Το σκάνδαλο είναι υπαρκτό, έχει ξεκινήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκεί μίλησαν στελέχη της εταιρείας στις Αρχές προκειμένου να διαπραγματευθούν την δική τους ασυλία. Εκεί έδωσαν στοιχεία, ονόματα διευθύνσεις και τα υπόλοιπα. Αλλα στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα μίλησαν στις δικές μας Αρχές επί του ιδίου θέματος, μετά πήγαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς στις ΗΠΑ, παρέλαβαν τα στοιχεία που είχαν δώσει οι Αμερικάνοι, έπειτα επέστρεψαν στην Ελλάδα με τα στοιχεία –δηλαδή, δεν είναι made in Greece το σκάνδαλο. Made in USA είναι το σκάνδαλο, άρα αν υπάρχει ένα θέμα, αυτό είναι το θέμα της επικοινωνιακής διαχείρισης της υπόθεσης από την κυβέρνηση, προς πολιτική εκμετάλλευση. Για να ξέρουμε τι λέμε δηλαδή. Και κάτι ακόμη: η ευκολία με την οποία «τσουβαλιάζονται» δυο πρώην πρωθυπουργοί, οι κ. Σαμαράς και Πικραμμένος και ο επίτροπος της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση Δημήτρης Αβραμόπουλος. Πράξη η οποία σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι όποιος το αποφάσισε ελαφρά τη καρδία, να εύχεται να είναι ισχυρά τα στοιχεία. Γιατί πήρε μεγάλο ρίσκο. Πολύ μεγάλο…

Λάσπη

Δεν θα σχολιάσω περαιτέρω το θέμα Novartis, ό,τι είχα να πω το είπα. Οποιος πιστεύει κάτι διαφορετικό παρακαλώ πολύ να μου το πει και εμένα, διότι, προφανώς, μου έχει διαφύγει.

Θα μου επιτραπεί όμως (για λόγους ευγενείας το αναφέρω αυτό –μόνος επιτρέπω στον εαυτό μου, από ποιον να μου επιτραπεί και γιατί;) να μεταφέρω εδώ, την εκτίμηση ενός πολύ δικού μου ανθρώπου, έχοντος πλήρη εικόνα για το τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και το πώς χειρίζεται τα θέματα, σχετικά με το τι θα γίνει αναφορικά με το σκάνδαλο: αυτό θα πάει στη Βουλή. Ισως και μέσα στο επόμενο 15ήμερο, και αναλόγως των εξελίξεων στο «Σκοπιανό», να οριστεί συζήτηση στην Ολομέλεια για να διατυπωθεί η πρόταση της κυβέρνησης. Θα είναι για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής; Θα είναι για τη σύσταση προανακριτικής;

Εκτιμώ ότι θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή. Οι εργασίες της οποίας, δεδομένου και του όγκου των στοιχείων θα κρατήσουν, αλήθεια πόσο θα κρατήσουν;

Απάντηση: μέχρι τότε που θα αποφασίσει ο Τσίπρας να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Για να κάνει εκλογές, πιστεύοντας ότι (θα) έχει σε ομηρεία ΝουΔού και ΠΑΣΟΚ, με προφανή στόχο να τις κερδίσει. Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι επόμενοι μήνες θα είναι βουτηγμένοι στη λάσπη…