Με ταχύτητα 122.310 χλμ/ώρα, που είναι αρκετά μεγαλύτερη από εκείνη άλλων αστεροειδών, ο 2002 AJ129 πέρασε το βράδυ της 4ης Φεβρουαρίου σε κοντινή σχετικά απόσταση από τη Γη.

Πρόκειται για ένα ουράνιο σώμα το οποίο ιχνοσκοπείται αδιαλείπτως από τις 15 Ιανουαρίου του 2002, οπότε και ανακαλύφθηκε. Οι υπολογισμοί των επιστημόνων έχουν καταδείξει ότι δεν υπάρχει περίπτωση στο μέλλον – στα επόμενα 100 χρόνια – η τροχιά του να τον φέρει σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί λόγω του μεγέθους του και της απόστασης που περνά από τη Γη, ως δυνητικά επικίνδυνος. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται αστεροειδείς που έχουν μήκος μεγαλύτερο από 140 μέτρα και περνούν σε απόσταση μέχρι 7,48 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη μας.

Το βράδυ της 4ης Φεβρουαρίου, το πέρασμά του από τη διαστημική μας γειτονιά, τον έφερε σε απόσταση 4,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, δηλαδή 10 φορές την απόσταση Γης – Σελήνης η οποία κατά μέσο όρο είναι 384.400 χιλιόμετρα.

Ο συγκεκριμένος αστεροειδής υπολογίζεται πως έχει μήκος μέχρι 1,2 χιλιόμετρα και διάμετρο που δεν υπερβαίνει τα 500 μέτρα. Θεωρείται μεσαίου μεγέθους αστεροειδής

Αν ένας αστεροειδής με μέγεθος ενός χιλιόμετρου προσέκρουε στη Γη, τότε οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές. Ο πλανήτης μας, σε κλιματικό επίπεδο, θα επέστρεφε ραγδαία και βίαια σε μία νέα εκδοχή της Τελευταίας Παγετώδους Περιόδου (πριν 11.000 – 13.000 χρόνια), καθώς η μέση παγκόσμια θερμοκρασία δεν θα ξεπερνούσε τους 8 βαθμούς Κελσίου, αφού η ατμόσφαιρα θα γέμιζε στάχτη και χώμα, εμποδίζοντας την ηλιακή ακτινοβολία να περάσει.

Η Γη θα ήταν ένας σκοτεινός, ψυχρός πλανήτης για έξι έως 10 χρόνια.