Πραγματικά με εντυπωσιάζει η ευκολία με την οποία ένα εθνικό ζήτημα που θα έπρεπε να ενώνει τους Ελληνες, τώρα τους χωρίζει σε εκείνους που θέλουν μία πολιτικά καλή και ιστορικά τίμια λύση για τη χώρα και σε όσους θεωρούν ότι μία τέτοια λύση είναι αδύνατη και ότι δεν είναι πολιτικά ορθό να την επιδιώκουμε. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για έναν ακόμη «έντιμο» καταστροφικό συμβιβασμό του οποίου το κόστος θα πληρώσουν οι επόμενες γενιές ώστε να κερδίσει χρόνο αυτή η κυβέρνηση.

Μπορώ να κατανοήσω μία λύση που προκύπτει ως ανάγκη, ή μία λύση που προκύπτει ως αποτέλεσμα καλής ή κακής διπλωματίας. Αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω λύση η οποία υπαγορεύεται από μία ψευτοπροοδευτική θεώρηση του «πολιτικά ορθού». Τα εθνικά προβλήματα δεν λύνονται με ιδεοληψίες. Λύνονται με εθνική συνεννόηση και όχι σαν τεστ που βάζουν διάφοροι «Σύμμαχοι» στην κάθε ελληνική κυβέρνηση, και το οποίο πρέπει να περάσουμε ακολουθώντας τη φόρμουλα που μας υποδεικνύουν με διαγωγή κοσμιοτάτη.

Πρόσφατα ένας έλληνας συνάδελφος στην Ευρωβουλή για να δείξει διαγωγή κοσμιοτάτη απέστειλε σε γερμανούς, γάλλους και άλλους ευρωβουλευτές σημείωμα για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, όπου χαρακτηρίζει όλους τους μετέχοντες Εθνικιστές και Ακροδεξιούς… Μπροστά στις αντιδράσεις βγήκε σαστισμένος ο κεντρικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστεί τέτοιες τακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Αυτό αντικατοπτρίζει τη λογική και την αντίληψή τους για την αξιοπρέπεια και το ήθος της πολιτικής. Δεν φταίνε αυτοί. Τόσοι είναι.

Επειδή όμως είναι τόσοι (και όχι κάτι παραπάνω), δεν έχουν το μέγεθος να πάρουν απόφαση για ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα χωρίς να προηγηθεί Εθνική Συνεννόηση. Η κυβέρνηση αυτή είναι προσωρινή όπως όλες οι κυβερνήσεις. Οι συνέπειες της πολιτικής της όμως θα μας βασανίζουν για δεκαετίες. Υποθήκευσαν τη χώρα για δεκαετίες, και μάλιστα πίστεψαν πως μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι χρειαστεί χωρίς αντίσταση επ’ αόριστον.

Την Κυριακή ελπίζω το μήνυμα που θα στείλουμε να είναι ακόμη πιο ισχυρό. Οχι γιατί δεν θέλω λύση στο πρόβλημα, ούτε γιατί δεν πιστεύω σε μία τίμια και καλή σχέση με τον γειτονικό λαό, αλλά επειδή θεωρώ ότι το πλαίσιο λύσης που μας προτείνεται δεν είναι το καλύτερο. Πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το ζήτημα της Μακεδονίας για να το ανταλλάξει με την παραμονή της στην εξουσία εισπράττοντας μια «εξωτερική νομιμοποίηση» από εκείνους που τη στηρίζουν. Αλλωστε αυτό ομολογήθηκε εμμέσως και από τη δήλωση Φίλη που συνέδεσε το εθνικό ζήτημα με «επικείμενες παραχωρήσεις των δανειστών».

Και δύο ακόμη παρατηρήσεις:

Πρώτον, στο συλλαλητήριο εκφράζεται η αγωνία του λαού. Κανένας δεν μπορεί να καπελώσει αυτή την αγωνία και κανένας δεν μπορεί να την καπηλευτεί.

Και δεύτερον, όπως κανένας εθνικολαϊκιστής δεν δρα απαραίτητα πατριωτικά (το απέδειξε τόσες φορές ο ΣΥΡΙΖΑ σε Ελλάδα και Ευρώπη), έτσι δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται εθνικιστής ή φασίστας ένας έλληνας πατριώτης που κουράστηκε επί δέκα χρόνια να του λένε «παραιτήσου».

Η Εύα Καϊλή είναι ευρωβουλευτής της Ελιάς/Δημοκρατικής Συμπαράταξης