Λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνάντησή μου με τον κ. Τσίπρα τον ρώτησα τον Πρωθυπουργό πότε θα γίνουν εκλογές και η απάντηση του ήταν «ο προγραμματισμός είναι για τον Μάιο του 2019, αλλά, με αυτά που συμβαίνουν στο Σκοπιανό, ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνουν εκλογές». Εγώ πιστεύω ότι οι εκλογές δεν είναι μακριά και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι «βλέπουμε και κάνουμε». Δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος του εθνικού ζητήματος για την ονομασία των Σκοπίων και μην ξεχνάμε ότι έρχεται και το τέταρτο Μνημόνιο με μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου. Θα αντέξει όλα αυτά; Εκτιμώ πως αυτό το εκρηκτικό μείγμα θα οδηγήσει τον κ. Τσίπρα σε πρόωρες εκλογές.

Με τον πατέρα του Πρωθυπουργού Παύλο έχω συνεργαστεί πριν ακόμη γεννηθεί ο Πρωθυπουργός και με την απλή αναλογική αναπτύχθηκε μια οικειότητα ανάμεσά μας. Με τον Αλέξη Τσίπρα διαφωνώ σε όλα, αλλά η οικειότητα παραμένει. Από αυτό το γεγονός της οικειότητας συνέστησα στον Πρωθυπουργό να μην υπογράψει να δώσει το όνομα της Μακεδονίας, γιατί το στίγμα αυτό θα τον συνοδεύει ισόβια.

Ποτέ δεν ήταν υποψήφια η Ενωση Κεντρώων για να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο μόνο σημείο που υπήρξε επαφή ήταν το θέμα της απλής αναλογικής. Αυτό το γεγονός κάποιοι το παρεξήγησαν και το ερμήνευσαν ως κίνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο χρόνος έδειξε ότι έλεγα αλήθεια και δεν έγινε καμία συνεργασία και δεν θα γίνει καμία συνεργασία και στο μέλλον. Εγώ από τον Σεπτέμβριο του 2015 είχα στείλει στο Μαξίμου τα 9 σημεία της Ενωσης Κεντρώων και ακόμη μέχρι σήμερα περιμένω απάντηση. Και να πω επίσης ότι το κόμμα μου δεν ήθελε και δεν θέλει κανένα υπουργείο και καμία κυβερνητική καρέκλα ως αντάλλαγμα για να στηρίξει την κάποια κυβέρνηση.

Ετσι και αλλιώς μπήκαμε σε εκλογική τροχιά. Θα δώσουν τα ρέστα τους οι δυο κυβερνητικοί εταίροι για να μη χαλάσει ο γάμος. Προς το παρόν θα κινηθούν για τα μάτια του κόσμου ενωτικά. Ομως αν έλθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το όνομα, από τους ΑΝΕΛ θα υπάρχει πρόβλημα, δεν θέλουν να ψηφίσουν και θα επιλέξουν να απέχουν στο… εξωτερικό. Στηρίζονται, στους ΑΝΕΛ, στα άλλα κόμματα που θα ψηφίσουν, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ και κάποιοι από την ΝΔ που έχουν άλλη άποψη.

Ο κ. Μητσοτάκης την τελευταία στιγμή άλλαξε ρότα, γιατί είδε ότι θα μείνει μόνος, χωρίς ψηφοφόρους. Δεν βγαίνει όμως να δηλώσει αντρίκια ότι δεν παραχωρεί το όνομα, για σύνθετη ονομασία μιλάει με τον όρο Μακεδονία. Αυτή είναι προδοτική ενέργεια. Η ΝΔ δεν θα μπορεί να συμπληρώσει ψηφοδέλτια στη Βόρεια Ελλάδα αν συνεχίσει να πατάει σε δυο βάρκες. Κρίμα που οι απόγονοι του Ανδρέα Παπανδρέου, μιλάω για το ΠΑΣΟΚ, θα ψηφίσουν να δώσουν το όνομα. Θα τους κυνηγάνε και δεν θα μπορούνε να σταθούν πουθενά. Για το Ποτάμι δεν έχω να πω κάτι, ενσωματώθηκε στο ΠΑΣΟΚ.

Θα πάω στο συλλαλητήριο και μάλιστα καλώ όλα τα στελέχη και τους φίλους της Ενωσης Κεντρώων να έρθουν στο Σύνταγμα. Πρέπει να τρομάξουν όσοι είναι έτοιμοι να δώσουν το όνομα. Παρακολουθώ τις τελευταίες ημέρες τις δημοσκοπήσεις να προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι κάνουν λάθος που πηγαίνουν στα συλλαλητήρια. Αυτό το παρουσιάζουν και με νούμερα, ξεκίνησαν οι δημοσκοπήσεις με ποσοστά περίπου στο 72% και τώρα παρατηρούμε να έχουν πέσει στο 59%, όπως το πάνε κάποιοι, σε μια εβδομάδα το ποσοστό μπορεί να φθάσει και στο 30%. Δηλαδή προσπαθούν να μας πείσουν ότι η πλειοψηφία αυτών που θέλουν να δώσουμε το όνομα είναι μεγαλύτερη από εκείνους που το θεωρούν προδοσία. Την απάντηση θα την πάρουν όλοι την Κυριακή, που εκτιμώ ότι θα προσέλθουν στο συλλαλητήριο ένα εκατομμύριο πολίτες.

Καμία άλλη αποχώρηση δεν αναμένουμε. Και κάποιες διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν για το Σκοπιανό από βουλευτή μας, ο ίδιος είπε και δεσμεύτηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ότι θα πειθαρχήσει στην απόφαση της πλειοψηφίας. Στην Ενωση Κεντρώων επιτρέπονται οι διαφορετικές απόψεις, όμως πρέπει να πειθαρχούμε στη δημοκρατική αξία της πλειοψηφίας.