Ηγγικεν η ώρα του ανασχηματισμού. Ακόμη και οι πιο δύσπιστοι στην κυβέρνηση κατανοούν πλέον ότι η κλεψύδρα στο πρωθυπουργικό γραφείο αδειάζει, ύστερα από την (τυπική) αποδοχή της παραίτησης Ζουράρι και την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αφήσει κενή τη θέση που έμεινε στο υπουργείο Παιδείας.

Ολα δείχνουν πως ο Πρωθυπουργός θα παραμείνει συνεπής ως προς την εξαγγελία του και ο ανασχηματισμός δεν θα γίνει πριν από την ερχόμενη Δευτέρα, όταν το Eurogroup αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Η οικονομία, ούτως ή άλλως, παραμένει επισήμως η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, με επόμενους σταθμούς την έξοδο στις αγορές, την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος και την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση. Λίγες μέρες πριν από το Eurogroup, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο) θα αποτελέσει μια πρώτης τάξης ευκαιρία για εκτόνωση των εσωτερικών εντάσεων, αλλά και κορύφωσης των ζυμώσεων, με τον Τσίπρα να ζυγίζει τις αντιδράσεις των στελεχών του, πριν καταλήξει στις οριστικές του αποφάσεις.

ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ. Κρίσιμο ερώτημα παραμένει, όμως, το εάν θα προχωρήσει σε έναν σαρωτικό ή σε έναν διορθωτικό ανασχηματισμό. Καθαρή απάντηση δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Συνομιλητές του, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι από τα συμφραζόμενα εξάγεται το συμπέρασμα πως μάλλον προτίθεται να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις και όχι σε ευρείες αλλαγές, αφήνοντας έτσι ανοιχτό και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες ανά πάσα στιγμή. Αγνωστος παραμένει επίσης ο ακριβής χρόνος εκδήλωσης των πρωτοβουλιών του, ο οποίος εκτιμάται πως δεν πρόκειται να υπερβεί τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου. Δεδομένου ότι την ερχόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά το Eurogroup, ο Τσίπρας θα μεταβεί στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Με τα σενάρια διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας να φουντώνουν μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας με τη Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, κομβική θεωρείται η επαναξιολόγηση της σχέσης Τσίπρα – Καμμένου και του ρόλου των ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς οι εξελίξεις στο Σκοπιανό αποτελούν μάλλον απρόβλεπτο παράγοντα. Εμπειρα στελέχη δεν διαπιστώνουν σοβαρές αναταράξεις ή ρήγματα στον κυβερνητικό συνασπισμό, όμως στέκονται στις διαρκείς διαφοροποιήσεις και τη στάση του Πάνου Καμμένου τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή το Ονοματολογικό για την ΠΓΔΜ. Πρώτα με το αίτημά του για δημοψήφισμα, το οποίο έχει εξαρχής αποκλείσει το Μαξίμου, και στη συνέχεια με τη σιωπή του στη Βουλή, στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο.

Προς τούτο υπάρχουν και σενάρια που θέλουν τη θέση Ζουράρι στο υπουργείο Παιδείας να καλύπτεται στον ανασχηματισμό από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλοιώνοντας τις ισορροπίες με τους ΑΝΕΛ στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η απευθείας γραμμή Τσίπρα – Καμμένου δεν έχει κοπεί. Τουναντίον, και στην υπόθεση Ζουράρι, το Μαξίμου χειρίστηκε το ζήτημα σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον υπουργό Αμυνας, ο οποίος άλλωστε ζήτησε από το στέλεχός του τα περαιτέρω, προκειμένου να διευκολύνει την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αυτή την ανάγνωση, μάλιστα, η σιωπή Καμμένου στη Βουλή ουδόλως ερμηνεύεται ως προοίμιο ρήξης, αλλά αντιθέτως λειτούργησε εκτονωτικά και καταπραϋντικά για τις πληγές που άνοιξε στην κυβέρνηση ο απερχόμενος υφυπουργός Παιδείας με τις άστοχες δηλώσεις του. Πόσω μάλλον όταν ο ίδιος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιμένει στις θέσεις του για το Σκοπιανό και στην άρνησή του να στηρίξει λύση που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», αλλά και στη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών –εκδοχή που δείχνει να απορρίπτει εκ προοιμίου η κυβέρνηση.

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ. Εκτός από το Σκοπιανό, η κυβέρνηση βάζει στο κάδρο και το Κυπριακό. Ο Πρωθυπουργός βρέθηκε χθες στη Λευκωσία, επ’ ευκαιρία της τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας. Κατά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη, δήλωσε σε αντίστοιχους τόνους με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πως μετά τις εκλογές στην Κύπρο, στις 28 Ιανουαρίου, θα ανοίξει «παράθυρο» για να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Με την ελληνική κυβέρνηση «να βάζει το δικό της λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Τσίπρας.