Το ενθύμιο που αντίκρισαν οι ακόλουθοι του πρωθυπουργικού λογαριασμού στο Instagram χρονολογούνταν τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε για πρώτη φορά στο βήμα της ΔΕΘ, ως πρόεδρος του Συνασπισμού. Από τότε έχει τρέξει σχεδόν μια δεκαετία και οι νεαροί σύντροφοι με τα μακό μπλουζάκια που, χαμογελαστοί, εμφανίζονταν στο φωτογραφικό καρέ, είναι βέβαιο ότι δεν έβλεπαν μπροστά μια διαδρομή που οδηγούσε στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην Κουμουνδούρου και σε πολλά υπουργικά γραφεία, οι περισσότεροι που είδαν τη φωτογραφία δεν βρέθηκαν σε φάση αναπόλησης, αλλά στάθηκαν στο πρόσωπο που όρθιο πάνω από τον Τσίπρα φαινόταν να καθοδηγεί τις σκέψεις και τις φράσεις που περνούσε ο αρχηγός στο λάπτοπ. Το μήνυμα που περνούσε γι’ αυτούς μέσα από μια φωτογραφία αρχείου ήταν ότι η ολική επανάκαμψη του Νίκου Παππά στον σκληρό πυρήνα της κυβερνητικής και κομματικής εξουσίας έχει συντελεστεί.

Προβεβλημένο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου που παρατηρούσε το ενσταντανέ από τα χρόνια της αθωώτητας, σχολίαζε ότι όλα όσα θα τρέξουν από το Μαξίμου μετά και το τυπικό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, θα αποβλέπουν στις κάλπες. Μπορεί να αδυνατούσε να συνεισφέρει σε αξιόπιστες προγνώσεις για εκλογικά στοιχήματα, αλλά δεν είχε αμφιβολία ότι όσα δρομολογούνται ή υλοποιούνται από εδώ και πέρα έχουν ως ορίζοντα την ημέρα των εκλογών –είτε γίνουν μέσα στη χρονιά είτε πάρουν παράταση για το 2019. Είναι προφανές ότι δεν εντάσσει σε αυτές τις κινήσεις και τη δεύτερη απόπειρα για την οριοθέτηση του τηλεοπτικού τοπίου –που επιτρέπει και μια δυναμική επανεμφάνιση του Παππά. Η αποτυχία του αρχικού εγχειρήματος είχε το τίμημά της. Ωστόσο, η αναζήτηση στην άγονη γραμμή της Γενικής Γραμμματείας Ενημέρωσης, όπου «εξοστρακίστηκε» ο ΨΗΤΠΕ μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ήταν προσωρινή. Η επιστροφή στο Μαξίμου και ο κεντρικός ρόλος που έχει εκ νέου αναλάβει στον «πρωινό καφέ» του Τσίπρα, φανερώνουν ότι ο νέος σχεδιασμός μπορεί να έχει και την υπογραφή του Παππά. Σε επικοινωνιακό επίπεδο, η συνταγή της σύγκρουσης με την αντιπολίτευση χωρίς κανόνες ενός πολιτικού «σαβουάρ βιβρ», αλλάζεται σε καθημερινή βάση πλέον και από το ίδιο, καθώς έχει αποκατασταθεί και η προσωπική σχέση του με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο –έστω κι αν διατηρεί τα χαρακτηριστικά λυκοφιλίας. Οταν δοθεί η εντολή για συγκέντρωση των εκλογικών στρατευμάτων, για όλους οι προτεραιότητες αλλάζουν.

Η κυβέρνηση θα φθάσει στις κάλπες με ένα τηλεοπτικό σκηνικό που θα μπορεί να επαίρεται ότι έχει διαμορφώσει η ίδια, «αποκαθιστώντας τη νομιμότητα». Ενδεχομένως να προλάβει και την αναμόρφωση του ραδιοφωνικού τοπίου, εάν το Σκοπιανό και η ανάγκη για ένα εκλογικό αφήγημα προσδοκίας –αυτή της προοπτικής εξόδου από τα Μνημόνια -, δεν φέρει τις κάλπες μπροστά, πριν από τον Αύγουστο του 2018. Εξυπακούεται, βέβαια, ότι η εκλογική σπουδή θα ακυρώσει και τις υποσχέσεις πως η μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο δεν θα έχει τη μορφή «σοκ και δέος». Ανεξάρτητα από το εκλογικό χρονοδιάγραμμα, ωστόσο, η προετοιμασία για μια αδυσώπητη μάχη, με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, έχει ξεκινήσει –και η συμβολή Παππά προεξοφλείται ότι θα είναι καθοριστική. Διαφαίνεται ήδη από τη φρασεολογία, τους χαρακτηρισμούς και το επιθετικό πνεύμα των τελευταίων non parer του πρωθυπουργικού γραφείου.

Με έξι πανελλαδικά κανάλια και ένα έβδομο να βρίσκεται καθ’ οδόν, η τηλεοπτική αγορά θα έχει συγκεκριμένους παίκτες για την επόμενη δεκαετία. Η παρέμβαση προσφέρει ένα «εκλογικό χαρτί» στα χέρια του Τσίπρα και θα αξιοποιηθεί κατάλληλα, αλλά είναι μάλλον εμφανές ότι δεν αποβλέπει στην προεκλογική περίοδο και σε ένα ελεγχόμενο κλίμα. Το τηλεοπτικό τοπίο ρυθμίζεται για τη μετεκλογική εποχή.