Υψηλότερης κλάσης και ποιότητας

Οι μεταγραφές είναι σαν το καρπούζι. Οπως μόνο όταν κόψεις και το ανοίξεις είσαι βέβαιος για τη ποιότητά του, έτσι και η μεταγραφή. Μόνο στο γήπεδο επιβεβαιώνεται αν είναι καλή ή όχι. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που επιστρέφουν. Που (σ’ έναν βαθμό) ξέρεις τι παίρνεις. Και πάλι όμως δεν μπορείς να είσαι βέβαιος. Ο Ρόμπερτ Μακ γύρισε από τη Ζενίθ στον ΠΑΟΚ. Μόλις δύο γκολ και μηδέν ασίστ στον πρώτο γύρο, έχοντας χάσει τη θέση του από τον Λημνιό. Σαφώς με μεγαλύτερη προσφορά ο Βιεϊρίνια, αλλά καθώς επέστρεψε υπέρβαρος δεν έχει έρθει στα ίσα του. Ακόμα κι ο Αραούχο, σ’ αυτό το σύντομο πηγαινέλα από την Λας Πάλμας δεν είναι ακόμα σαν τον ποδοσφαιριστή που είδαμε πέρυσι στον δεύτερο γύρο. Τι μπορείς να πεις πριν ανοίξεις το καρπούζι για τον Κέβιν Μιραλάς (φωτογραφία); Κατ’αρχάς, ότι δεν επιστρέφει απογοητευμένος όπως ο Μακ. Οτι το επίπεδο της Πρέμιερ Λιγκ σε κρατάει στο μάξιμουμ της αγωνιστικής ετοιμότητας. Οτι είναι σαφώς υψηλότερης κλάσης και ποιότητας. Τα υπόλοιπα μόλις κοπεί το καρπούζι.

«Μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια»

Στο μακρινό Ιράκ, πριν από πολλά χρόνια, στη Βαγδάτη, που τη διατρέχει ο ποταμός Τίγρης, δύο χαλίφηδες δώσανε τα χέρια για να φτιάξουν το ποδόσφαιρο. Εδωσαν μάχες, τις κέρδισαν κι όταν τελικά πήραν την εξουσία αποφάσισαν να εφαρμόσουν τη διδαχή των προγόνων τους, «μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια». Οποιος διαιτητής δηλαδή κάνει έγκλημα θα τιμωρείται δι’ αποκεφαλισμού. Και για λόγους εντυπώσεων (έξωθεν καλής μαρτυρίας) αλλά και για λόγους ουσίας. Επειδή (αμοιβαία) εμπιστοσύνη δεν υπήρχε και κατά συνέπεια ο κίνδυνος εις εκ των δύο να χρησιμοποιήσει κάποιο «εργαλείο». Αν όμως ο πρώτος διαιτητής-πεζοναύτης που θα έκανε το έγκλημα έπαιρνε μετάθεση για τον ΟΣΕ να σφυρίξει στα τρένα, ο επόμενος θα ήταν προσεκτικός. Ανεξάρτητα αν το έγκλημα ήταν από σκοπιμότητα ή από ανθρώπινο λάθος. Στην πρώτη περίπτωση μάλιστα ο παραβιάσας τη συμφωνία, με κάθε έγκλημα, θα έχανε ένα από τα «εργαλεία» του.

Ο διαιτητής-πεζοναύτης

Ηταν ένας τρόπος αυτός, να αστυνομευθεί η τήρηση, του «συμφώνου Ρίμπεντροπ-Μολότοφ» (φωτογραφία) χωρίς να μπαίνουμε σε κουβέντες, αν ο διαιτητής ήταν στημένος ή όχι. Εκανες έγκλημα; Τελείωσες. Το πρώτο και μεγαλύτερο έγκλημα έγινε με το καλημέρα, Σεπτέβριο μήνα. Σε ουδέτερο γήπεδο. Με ανύπαρκτο φάουλ έξω από την περιοχή, που δόθηκε πέναλτι, 1-0 και τρεις βαθμοί στο σακούλι ο χαλίφης του Νότου. Τον Νοέμβριο σε λιγότερο από δύο μήνες, ο διαιτητής-πεζοναύτης, επανεμφανίζεται. Το αν το «έγκλημα» έγινε από αμέλεια ή από σκοπιμότητα, όπως προαναφέραμε, αδιάφορο. Με βάση τη συμφωνία, ο περί ου ο λόγος διαιτητής έπρεπε να αποκεφαλιστεί. Η συμφωνία όμως δεν τηρήθηκε, εξού και η μετωπική επίθεση του χαλίφη του Βορρά στον χαλίφη του Νότου. Σε επίδειξη δύναμης μάλιστα, ο «πεζοναύτης» στάλθηκε να σφυρίξει μέσα στο σπίτι του χαλίφη του Βορρά, που έγινε ακόμα πιο έξαλλος. Οταν μάλιστα στάλθηκε η σφαίρα, στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Ιράκ, η ανακοίνωση που εκδόθηκε είχε μία σημαντική αναφορά: «η πλήρης εξυγίανση που τόσο ενοχλεί κάποιους θα ολοκληρωθεί». Η προσθήκη του «πλήρης» ήταν σαφής και ξεκάθαρη.

Η Μπασάκσεχιρ του Ερντογάν

Κι από το Ιράκ, πάμε στη γειτονική Τουρκία. Οπου η πρωτοπόρος του πρωταθλήματος, με τη λήξη του πρώτου γύρου, Μπασάκσεχιρ χτυπάει τον Ραφαέλ Χολσχάουερ. Τον χαφ της Αούστρια, που για κάποια στιγμή έπαιξε και για την ΑΕΚ. Και τι μας νοιάζει εμάς θα πει κάποιος; Το ενδιαφέρον είναι στη συνέχεια. Οτι η Μπασάκσεχιρ (που ιδρύθηκε το 1990 κι ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία το 2007) δεν έχει πάρει ποτέ πρωτάθλημα. Η καλύτερη θέση που έχει τερματίσει είναι η 6η και όλες τις άλλες φορές από τη 10η και κάτω. Μικρότερο μέγεθος από τον Πανιώνιο, που έχει κατακτήσει δύο Κύπελλα. Λεπτομέρεια. Οπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η Μπασάκσεχιρ υποστηρίζεται από τον Ταγίπ Ερντογάν. Κάθε ομοιότητα με τη δήλωση Τσίπρα (φωτογραφία) στη ΔΕΘ ότι «αυτό που έμεινε είναι να πάρει πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ» (σ.σ. ύστερα από 35 χρόνια) τυχαία και συμπτωματική.

Η ρεβάνς Κούγια

Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Για το επόμενο Σάββατο 20 Ιανουαρίου και το παιχνίδι Λάρισας – ΑΕΚ. «Παραπάνω από ένα παιχνίδι» δηλαδή, αν ληφθούν υπόψη οι ανοιχτοί λογαριασμοί Κούγια – Μελισσανίδη. Ο ξυλοδαρμός στη Βουλιαγμένη πριν τέσσερις μήνες και η ρεβάνς που λέει ότι θα πάρει ο δικηγόρος.