Συνθέτοντας μια σειρά από πληροφορίες που προέρχονται από διάφορες πλευρές, έχω την αίσθηση ότι σε έναν συγκεκριμένο τομέα, αυτόν της περίφημης πάταξης της φοροδιαφυγής (με ό,τι συμπεριλαμβάνει μέσα του ο όρος), το 2018 δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτε από το… 2017. Ειδικά δε μετά τις νέες, πρωτοχρονιάτικες εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού Παπαγγελόπουλου, του τοποτηρητή του καραμανλισμού στην κυβέρνηση Τσίπρα, δεν μου το βγάζεις από το μυαλό ότι (ενώ) «όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλο τα ίδια μένουν»!

Διότι, θα την πω την αμαρτία μου (καμία αμαρτία, ως γνωστόν, εξομολογουμένη δεν είναι αμαρτία –το λένε και οι πατέρες της Εκκλησίας), πληροφορούμενος, ας πούμε, τα περί της δημιουργίας ενός ακόμη σώματος διωκτών της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και του εγκλήματος του «λευκού κολάρου», εμένα τουλάχιστον μου ακούστηκε ως ανέκδοτο. Και θα εξηγήσω πάραυτα τι εννοώ, διότι δεν μου αρέσει να μιλάω στον αέρα, κοπανιστό ή όχι, αδιάφορο. «Μνημονιακή υποχρέωση, το ζητούσαν επίμονα οι θεσμοί» μου ανέφερε ο υπουργός Παπαγγελόπουλος, στον οποίο απευθύνθηκα χθες για περαιτέρω πληροφορίες.

Ναι, αλλά τι εμπόδισε την κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσει όλα τα προηγούμενα, τα τρία χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία; Η έλλειψη μηχανισμών ή η έλλειψη πολιτικής ή άλλης βούλησης;

(Αυτό δεν το είπα, το κράτησα για μένα –και για τους αναγνώστες μου. Υπάρχει λόγος να «χαλιόμαστε» χρονιάρες μέρες; Οχι βέβαια…)

Ατυχοι προκάτοχοι

Εκείνος ο άτυχος (με όλη τη σημασία της λέξεως, διότι ο άνθρωπος έπεσε σε τοίχο) πρώτος υπουργός κατά της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης, εισαγγελέας με κύρος και αποφασιστικότητα, είχε εξαγγείλει ο άνθρωπος ότι ξεκινάει ανηλεή πόλεμο κατά του λαθρεμπορίου των καυσίμων, με το που ανέλαβε. Εφτιαξε νομοσχέδιο, ανακοίνωσε θεσμούς ελέγχου του λαθρεμπορίου, έκανε επιθετικές δηλώσεις ότι τελειώνει η βασιλεία αυτών των κομπιναδόρων, και ποια ήταν η τύχη του; Στον πρώτο ανασχηματισμό, ο Τσίπρας τον έστειλε σπίτι του.

Μετά ανέλαβε το θέμα άλλος υπουργός, ο Τρύφων Αλεξιάδης. Αυτός πέρασε κάτι διατάξεις, προσπάθησε να βρει την άκρη για το τι συμβαίνει στο λιμάνι, και ποια ήταν και η δική του τύχη; Τον έστειλε και αυτόν σπίτι του ο Τσίπρας. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών για τον Παπαγγελόπουλο, αλλά η Ιστορία λογικά θα έπρεπε να τον διδάσκει, γιατί δεν είναι και κανένα κορόιδο, ότι με θέματα όπως το συγκεκριμένο ή κάνεις το μπαμ και μαζεύεις τους πέντε – έξι που κάνουν λαθρεμπόριο και είναι γνωστοί (και μη εξαιρετέοι) ή ασχολείσαι με το πλέξιμο και ησυχάζεις. Αλλη επιλογή δεν υφίσταται…

«Τσιγαράδικα»

Παράδειγμα δεύτερο, τελευταίο. Χρειαζόταν αυτό το σώμα των «ράμπο» κατά της φοροδιαφυγής που εξαγγέλλεται για να χτυπηθεί το λαθρεμπόριο καπνού; Ή χρειάζεται η αποφασιστικότητα της κεντρικής πολιτικής εξουσίας να βάλει ένα τέλος. Τα λαθρεμπορικά της Κρήτης που κουβαλούσαν στα αμπάρια το πλήθος από κούτες τσιγάρων της ΣΕΚΑΠ δεν τα έπιασε κανένας «ράμπο» και καμία ειδική δύναμη. Το Λιμενικό τα εντόπισε, τα συνέλαβε και έκτοτε παραμένουν δεμένα στα λιμάνια «να μετράνε τους καημούς και τους αναστεναγμούς», με τα πληρώματά τους να ανταλλάσσουν μεταξύ τους «λόγια της πλώρης» και να μην καταλαβαίνουν πώς γίνεται ενώ τους έχουν συλλάβει με όλες τις διαδικασίες να μην εξελίσσεται δικαστικά η υπόθεσή τους.

Και άντε πες, σου λέω εγώ, ότι οι «ράμπο» κατά του λαθρεμπορίου συλλαμβάνουν το επόμενο «τσιγαράδικο». Θα γίνει κάτι περισσότερο από αυτό που συμβαίνει τώρα με τα «τσιγαράδικα» της Παλαιόχωρας και των Χανίων; Κάτι διαφορετικό; Αφού η κεντρική εξουσία έχει βάλει και τις δύο υποθέσεις σε κάποια συρτάρια, τους έχει ρίξει από πάνω χοντρό αλάτι από τις αλυκές Μεσολογγίου και τις έχει αφήσει να παστωθούν…

Η ΔΟΑ στην ανεργία;

Αλλο θέμα: θα δημιουργηθεί αυτό το σώμα των «ράμπο», το οποίο θα πολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Μάλιστα και πρόβλημα κανένα. Το ΣΔΟΕ τι ακριβώς θα κάνει έπειτα από τη νέα αυτή «δημιουργία» της κυβέρνησης; Η Οικονομική Αστυνομία; Η οποία επίσης δημιουργήθηκε προ έξι ετών, επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (ΠΑΣΟΚ ήταν τότε, να τα λέμε κι αυτά), με αυτό ακριβώς το αντικείμενο.

Αντιγράφω από το Προεδρικό Διάταγμα 9/2011 τα εξής ωραία, που φανερώνουν ότι δουλευόμαστε μεταξύ μας πια: «ιδρύεται Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΥΠΟΑΔΗΕ) ως αυτοτελής Κεντρική Υπηρεσία, επιπέδου Αστυνομικής Διεύθυνσης, η οποία υπάγεται στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και εποπτεύεται και ελέγχεται από τον Αρχηγό.

2. Η Υπηρεσία της προηγουμένης παραγράφου εδρεύει στον Νομό Αττικής, ασκεί τις αρμοδιότητές της σε όλη την επικράτεια, εκτός από τους χώρους για τους οποίους ειδικές διατάξεις προβλέπουν αρμοδιότητα του Λιμενικού Σώματος, και έχει ως αποστολή την πρόληψη και καταστολή οικονομικών εγκλημάτων, καθώς και των εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω της χρήσης του Διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

3. Η ΥΠΟΑΔΗΕ διαρθρώνεται ως εξής: α. Επιτελείο. β. Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας. γ. Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος».

Και συνεχίζω: «τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας (ΔΟΑ), η οποία έχει ως αποστολή την πρόληψη, έρευνα και καταστολή οικονομικών εγκλημάτων και ιδίως αυτών που τελέστηκαν σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων του Δημοσίου και της εθνικής οικονομίας γενικότερα, ή εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και την έρευνα, πρόληψη και καταστολή της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν συνιστούν αξιόποινες πράξεις. Επίσης, η ΔΟΑ, στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής της, παρακολουθεί, μελετά, αναλύει, αξιολογεί και αξιοποιεί αναλόγως, σημαντικά, ειδικά ή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος οικονομικά γεγονότα και κινήσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές περιβάλλον, και επιλαμβάνεται σε υποθέσεις της καθ’ ύλην και κατά τόπον αρμοδιότητάς της, συνεργαζόμενη προς τούτο, σε πληροφοριακό ή και σε επιχειρησιακό επίπεδο, με συναρμόδιες Υπηρεσίες, Αρχές και Φορείς, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις».

Τι περισσότερο από αυτά θα κάνει το καινούργιο σώμα των «ράμπο» κατά της φοροδιαφυγής (150 λέει ότι θα είναι αυτοί), είναι κάτι που μου διαφεύγει. Και πρέπει να το πω και αυτό, εξ όσων κατάφερα να συλλέξω εδώ κι εκεί, δεν διαπίστωσα κάτι διαφορετικό. Αρα;

Αρχάγγελος της κάθαρσης

Αρα, σε δουλειά να βρισκόμαστε είναι αυτή η ιστορία, και προφανώς έρχεται να συντηρήσει όλο αυτό το κλίμα που δημιούργησε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ότι μόνο αυτή ως ένας (ακόμη…) αρχάγγελος της κάθαρσης είναι ικανή να φέρει στη χώρα την αγνότητα και την τιμιότητα ως η μόνη η οποία μπορεί να χτυπήσει τη διαφθορά, τη διαπλοκή, το οικονομικό έγκλημα.

Κλίμα που θα ανανεωθεί, πρέπει να το επισημάνω αυτό, λίαν συντόμως, καθώς ώς το τέλος του μήνα η κυβέρνηση σχεδιάζει να οργανωθεί νέα, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με αντικείμενο, τι άλλο; Τη διαφθορά!

Για να ακούσει ο ελληνικός λαός για επτακοσιοστή πεντηκοστή όγδοη φορά ότι έχουμε τα εξής δεδομένα:

– μια κυβέρνηση που νυχθημερόν αντιμετωπίζει τη διαφθορά

– μια αξιωματική αντιπολίτευση που την καλύπτει γιατί η σύζυγος του αρχηγού της έχει μια οφσόρ εταιρεία και πούλησε και έναν πίνακα που δεν έπρεπε να πουλήσει στην τιμή που τον πούλησε

– μια ελάσσονα αντιπολίτευση που βαρύνεται από το προπατορικό αμάρτημα, και

– μια Δικαιοσύνη η οποία καλύπτει όλους τους προηγούμενους διότι είναι εξωνημένη και καλύπτει τους εγκληματίες αστούς.

Αλλά ούτε λέξη για τους γνωστούς λαθρεμπόρους του λιμανιού, τα λαθρεμπορικά «τσιγαράδικα», τις πονηρές χαριστικές τροπολογίες κ.λπ., κ.λπ.