Ο στόχος της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ είναι ρεαλιστικός, τονίζει ο τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής. Ο βουλευτής Σερρών χαρακτηρίζει άλλο ένα «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» τον ισχυρισμό της κυβέρνησης περί εξόδου από τα Μνημόνια, επισημαίνοντας ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έφεραν το «Μνημόνιο χωρίς τέλος». Παράλληλα, προκρίνει τη διεύρυνση της ΝΔ «και στα αριστερά και στα δεξιά της», ενώ σχολιάζοντας τη δήλωση Γιούνκερ ότι ο Πάνος Καμμένος είναι ακροδεξιός, απαντά πως ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είναι ο πρώτος πολιτικός «α λα καρτ».
Ο προϋπολογισμός θαείναι ο τελευταίος μνημονιακός, είπε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή. Βγαίνουμε από τα Μνημόνια;

Η πραγματικότητα, δυστυχώς, είναι μία: ότι αυτός είναι απλώς ο τελευταίος προϋπολογισμός… πριν από το 4ο Μνημόνιο. Η δήθεν «έξοδος από τα Μνημόνια» είναι άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα αυτής της κυβέρνησης, ανάλογο με τη δήθεν «περήφανη διαπραγμάτευση» του 2015. Είναι το τελευταίο παραμύθι τους. Ειλικρινά απορώ όμως ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν; Φαντάζονται ότι δεν ξέρουν οι πολίτες πως η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει, μεταξύ άλλων οδυνηρών μέτρων, για περαιτέρω μείωση συντάξεων, μείωση του αφορολογήτου και εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα; Ολοι τα γνωρίζουν αυτά, όσο και αν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ επιχειρούν ξεδιάντροπα να κάνουν το μαύρο άσπρο… Υποσχέθηκαν το τέλος των Μνημονίων, αλλά έφεραν το Μνημόνιο χωρίς τέλος! Αν θέλουν να πανηγυρίσουν για κάτι, ας πανηγυρίσουν για το ότι είναι η πρώτη κυβέρνηση που πριν λήξει το δικό της Μνημόνιο έχει ήδη συμφωνήσει το επόμενο!
Κοινωνικό μέρισμα, έκτακτο επίδομα σε ανέργους, επίδομα σε νησιώτες λόγω αύξησης του ΦΠΑ. Φιλολαϊκά τα χαρακτηρίζει η κυβέρνηση, ψηφοθηρικά τα βρίσκει η ΝΔ. Τι ισχύει;

Ο κ. Τσίπρας τσακώθηκε με την πραγματικότητα και έχασε. Μετά, λοιπόν, την πλήρη υποταγή του στην τρόικα και την υπογραφή δυο-δυο των Μνημονίων, τα μεγαλύτερα θύματά του είναι αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, δηλαδή όσοι υποτίθεται ότι θα προστάτευε. 365 μέρες τον χρόνο τούς χτυπάει και μία τούς επιστρέφει ελάχιστα από όσα τους πήρε. Και πάλι θα σας ρωτήσω, κύριε Χαραλαμπάκη: Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν;
Η κυβέρνηση επιμένει ότι εκλογές θα γίνουν το 2019 και η ΝΔ θα χάσει ξανά…

Ο χρόνος των εκλογών εξαρτάται από πολλές παραμέτρους και η αντιπολίτευση, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να τις προκαλέσει. Οσο συντομότερα γίνουν, βέβαια, τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Οποτε και αν γίνουν, όμως, είμαι βέβαιος ότι η ΝΔ θα κερδίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει πρωθυπουργός. Τώρα, η κυβέρνηση τι θέλετε να πει; Εχετε ακούσει καμιά κυβέρνηση να παραδέχεται ότι θα χάσει; Πόσω μάλλον η συγκεκριμένη, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ συνήθως μπερδεύει τις ευχές του με την πραγματικότητα. Είναι ο γνωστός βολονταρισμός τους, η πεποίθηση δηλαδή ότι η επιθυμία τους θα γίνει από μόνη της πραγματικότητα. Το να τρέφουν αυταπάτες για εκλογική νίκη είναι το λιγότερο, βέβαια, αν αναλογιστεί κανείς ότι για παράδειγμα οι πειραματισμοί Βαρουφάκη στοίχισαν στον ελληνικό λαό 100 δισ.
Η ΝΔ πρέπει να διευρυνθεί και αριστερά και δεξιά για να είναι εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας;

Ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι ρεαλιστικός. Και εξηγούμαι: Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζουν αξιοσημείωτη σταθερότητα σε όλες τις έρευνες –και μάλιστα σε επιδόσεις αξιοσημείωτες για την Ελλάδα της κρίσης. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βελτιώνει ουσιαστικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και ιδίως η εικόνα του κ. Τσίπρα έχει υποστεί φθορά μη αναστρέψιμη. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα. Βέβαια, για να πετύχουμε τον εκλογικό μας στόχο ώς το τέλος, πρέπει να βαδίσουμε σε συγκεκριμένο δρόμο. Η ΝΔ είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα, πατριωτικό, φιλολαϊκό και φιλελεύθερο, που ποτέ δεν περιορίστηκε στα όρια της Δεξιάς. Αντιθέτως, στις κορυφαίες στιγμές μας, τον τόνο έδωσαν πρόσωπα και πολιτικές που υπερέβησαν τα στενά όρια, γι’ αυτό άλλωστε και καταφέραμε να εκφράσουμε πλατιές κοινωνικές πλειοψηφίες. Ετσι και σήμερα. Ο στόχος είναι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κερδίζουν την εμπιστοσύνη πολιτών και στα δεξιά και στα αριστερά μας.
Κι αν πρέπει να συνεργαστείτε με άλλα κόμματα;

Πέραν των διάφορων υποθετικών σεναρίων που θα ήταν άκαιρο τώρα να συζητήσουμε, ειλικρινά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές και θα σχηματίσει την κυβέρνηση που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση.
Η λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου παρουσιάζει ακόμη προβλήματα. Επιμένετε ότι η κυβέρνηση το εισήγαγε με προχειρότητα;

Το κακό δεν είναι ότι επιμένω εγώ, αλλά ότι δυστυχώς επιμένει η πραγματικότητα. Ετσι όπως χειρίστηκε το θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου η κυβέρνηση, καταλήξαμε κάτι που θα έπρεπε να απλουστεύσει τη ζωή μας τελικά να έχει προκαλέσει απίστευτη ταλαιπωρία! Μα είναι δυνατόν να χρειάζεσαι περισσότερα δικαιολογητικά και περισσότερο χρόνο για να εκδώσεις κάρτα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς παρά αστυνομική ταυτότητα; Είναι δυνατόν τα νέα μηχανήματα να είναι λιγότερα από τα παλιά και να παρουσιάζουν τόσα προβλήματα; Είναι δυνατόν τόσο καιρό μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου συστήματος να έχουμε ακόμα τέτοιες ουρές; Αυτά συμβαίνουν όμως όταν η κυβέρνηση κάνει τα πάντα στο πόδι.
Συμφωνείτε με τοΝ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι ο Πάνος Καμμένος είναι ακροδεξιός;

Ο κ. Καμμένος είναι ό,τι τον συμφέρει. Δεν νομίζω ότι έχει ιδεολογία, είναι ο πρώτος πολιτικός «α λα καρτ». Είναι απ’ όλα: α λα καρτ δεξιός αλλά και με την Αριστερά, α λα καρτ «καραμανλικός» αλλά και υπέρ του Ανδρέα Παπανδρέου, α λα καρτ «αντιμνημονιακός» αλλά και ψηφίζει τα Μνημόνια δυο-δυο… Δίνει την εντύπωση ότι μπορεί να πει και να κάνει τα πάντα, αρκεί να κρατήσει τη θέση του στην κυβέρνηση –με ημερομηνία λήξης στις εκλογές βέβαια.