Τροπολογία πανικούγια τον ΦΠΑ στα νησιά

Συνεχίστηκε και χθες η πρακτική της «έκτακτης» νομοθέτησης από την κυβέρνηση, καθώς την τελευταία στιγμή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υφυπουργός, Κατερίνα Παπανάτσιου, κατέθεσαν εκπρόθεσμη τροπολογία για την παράταση του μειωμένου φορολογικού συντελεστή στα νησιά που δέχονται το βάρος των μεταναστευτικών ροών. Η αναμενόμενη τροπολογία προβλέπει, ειδικότερα, τη μείωση από 24% στο 13% του ΦΠΑ στη Λέρο, τη Λέσβο, την Κω, τη Σάμο και τη Χίο. Σημειώνεται ότι ο μειωμένος ΦΠΑ έληγε 31/12/2017. Από τη συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται απώλεια εσόδων ύψους 16 εκατ. ευρώ για το 2018. Εκτός από αυτό όμως στην ίδια τροπολογία εντάσσεται και ρύθμιση που βλέπει μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τους οίκους ευγηρίας και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων που λειτουργούν ως ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής στέγασης και φροντίδας υπερηλίκων. Από τη συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται απώλεια εσόδων ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Πυρά από Νέα Δημοκρατίαγια την ανομία στα ΑΕΙ

Επίθεση στους υπουργούς Παιδείας και Δημόσιας Τάξης εξαπολύει η ΝΔ με αφορμή τα αλλεπάλληλα χτυπήματα κουκουλοφόρων με λίγες μόνον ώρες διαφορά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, τη Δημοτική Ραδιοτηλεόραση Θεσσαλονίκης και την Ενωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «η κατάσταση έχει ξεφύγει πια από κάθε έλεγχο». Η ανακοίνωση από την οδό Πειραιώς καταλήγει ως εξής: «Οσοι τους ανέχονται, δεν είναι άγνωστοι. Είναι οι γνωστοί υπουργοί της κυβέρνησης, Τόσκας και Γαβρόγλου, που δεν αφήνουν την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της».

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη ρύθμιση για τα κουπόνια

Σφοδρή σύγκρουση στον άξονα Μαξίμου – Περισσού προκαλεί η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων, τη διαφάνεια και τον έλεγχο. Το ΚΚΕ, όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του, θεωρεί ότι αποτελεί βασικό στόχο της επίμαχης ρύθμισης, αφού πρωτίστως ο Περισσός είναι που στηρίζεται οικονομικά «από το υστέρημα του λαού και αμφισβητεί το καπιταλιστικό σύστημα». Ειδικότερα, η νέα παρέμβαση μειώνει περαιτέρω από 50 σε 15 ευρώ το ανώτατο όριο ανώνυμης χρηματοδότησης. Το συνολικό ποσό που μπορεί να συγκεντρώσει με αυτόν τον τρόπο ένα πολιτικό κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 4%, αντί του 5% που ίσχυε, της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης του προηγούμενου έτους. Επίσης ονομαστικοποιεί κάθε προσφορά αφού πλέον θα ζητούνται υποχρεωτικά το όνομα και ο ΑΦΜ του χρηματοδότη.