Μεσημέρι Δευτέρας, Ρέντης. Με μια γλυκιά χειμωνιάτικη λιακάδα, ασορτί λες με το συναίσθημα. Μια παράξενη εναρμόνιση, τόπου και χρόνου σε φόντο ερυθρόλευκο. Στα χρώματα που κυριαρχούν από άκρη σε άκρη στην «υπερπαραγωγή» του αθλητικού κέντρου του Ολυμπιακού.

Πρωταθλητές χειμώνα οι Ερυθρόλευκοι, προσπερνώντας την κατάλληλη στιγμή. Συναντώντας τη «λιακάδα» της κορυφής ακριβώς στην τελευταία στροφή του πρώτου γύρου. «Ωραία μέρα σήμερα» όπως παρατήρησε με νόημα ο εμβληματικός Κυριάκος Καραταΐδης κατεβαίνοντας τις σκάλες που συνδέουν τα γραφεία της ακαδημίας του κλαμπ με την κεντρική σάλα των εγκαταστάσεων. Ημέρα αποκατάστασης της «ποδοσφαιρικής τάξης», για έναν οργανισμό που νιώθει την πρώτη θέση ως φυσικό του περιβάλλον.

Νωρίτερα καθισμένος σε μια αναπαυτική πολυθρόνα ο Κώστας Φορτούνης μάς το είχε εξηγήσει, λες κι ήταν συνεννοημένος με τον ιστορικό αρχηγό. «Ετσι είναι για εμάς. Καλύτερα στην κορυφή. Νιώθουμε άνετα στην ιδέα ότι οδηγούμε την κούρσα, ότι δεν κυνηγάμε. Επιστρέψαμε και νομίζω πως εκεί θα είμαστε ώς το τέλος». Ο Φορτούνης, που αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή του, θα έχει το δικό του ραντεβού με την ιστορία στο φινάλε της σεζόν. Εκ των αρχηγών της ομάδας των 8 σερί τίτλων. Ηγέτης σε ένα ταξίδι με προορισμό εκεί που δεν έφτασε ποτέ κανείς. Ηγέτης όπως στο γήπεδο (6 γκολ, 3 ασίστ σε 12 συμμετοχές) σε μια μάχη που έχει ήδη φουντώσει.

«Είμαστε ομάδα»

Κουβέντα απευθείας στα… βαθιά του τίτλου, λοιπόν, πριν από τις χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις και τις ευχές που συνεπάγονται μέρες που είναι. Με κεκτημένη ταχύτητα από το σερί νικών που τρέχουν οι Πειραιώτες «Είναι πολύ ανταγωνιστικό το φετινό πρωτάθλημα και εμείς είναι αλήθεια πως περάσαμε μια δύσκολη περίοδο. Τώρα όμως είμαστε καλά. Εχει μεγάλη σημασία πως είμαστε ξανά στην κορυφή και να ξέρεις πως μας αρέσει ο ρόλος του φαβορί». Τι άλλαξε και ο Ολυμπιακός, που μάζεψε 8 βαθμούς στις πρώτες 6 αγωνιστικές, συγκέντρωσε 24 στις επόμενες 9 σε μια αντεπίθεση που παραμένει σε εξέλιξη; «Κλειστήκαμε στα αποδυτήρια, μιλήσαμε μεταξύ μας, συμφωνήσαμε πως έχουμε αδικήσει τους εαυτούς μας. Μας βοήθησε πολύ η παρουσία του κυρίου Λεμονή, μπήκαν σιγά σιγά στην ομάδα και τα παιδιά που ήρθαν το καλοκαίρι και βελτιωθήκαμε. Είμαστε ομάδα και από ματς σε ματς νιώθουμε πλέον καλύτερα» απαντά ο κάτοχος της φανέλας με το «7».

Ο Φορτούνης, που συντάσσεται με την άποψη πως ο φετινός τίτλος είναι κάτι σαν πολυθρόνα για τρεις: «Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ είναι οι αντίπαλοί μας. Υπάρχει ανταγωνισμός και φαίνεται και στον βαθμολογικό πίνακα». Αν χωρά στη συζήτηση και ο Ατρόμητος που απέχει μόλις δύο βαθμούς; «Πάρα πολύ καλή ομάδα, με εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές. Κάνει σπουδαία σεζόν, νομίζω όμως ότι οι αντίπαλοί μας είναι ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ». Και μιας και ο λόγος για την ΑΕΚ; Ο 25άχρονος μεσο-επιθετικός δεν κρύβει πως εκείνη η ήττα στο ΟΑΚΑ είναι που τον έχει πειράξει περισσότερο από όλες: «Αν μπορούσαμε να ξαναδώσουμε κάποιο ματς; Προφανώς αυτό με την ΑΕΚ. Είχαμε το αποτέλεσμα στα χέρια μας, και σε μισή ώρα δεχθήκαμε τρία γκολ. Τι να πω; Σίγουρα στον δεύτερο γύρο θα είμαστε πολύ καλύτεροι. Αυτό νομίζω πως φτάνει».

Κάποια στιγμή εμφανίζονται στη σάλα όλο χαμόγελο ο Ομάρ Ελαμπντελαουί με τον Καρίμ Ανσαριφάρντ. Ο Ιρανός, που είναι φέτος το άλλο μισό του Φορτούνη στην καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος. Οι δύο τους έχουν σκοράρει τα 13 από τα 32 γκολ του Ολυμπιακού. Οταν συνδέονται, «βρέχει» τεσσάρες (Λάρισα, Πανιώνιος, Παναιτωλικός). «Μου αρέσει πάρα πολύ να παίζω μαζί του. Μου αρέσει ότι κινείται διαρκώς, ότι είναι πολύ έξυπνος και βέβαια πως έχει μεγάλη ικανότητα στο γκολ. Εχουμε βρει χημεία μεταξύ μας. Γενικότερα η επίθεση λειτουργεί καλά. Και όσο ο καιρός περνά θα γίνεται καλύτερη όπως όλη η ομάδα». Ενδιαφέρουσα παρατήρηση: Οι Ερυθρόλευκοι από την 3η ώς την 6 αγωνιστική (Ξάνθη, Αστέρας, ΑΕΚ, Ατρόμητος) μάζεψαν δύο βαθμούς και έχασαν δέκα. Σε αυτό το διάστημα ο Φορτούνης έπαιξε 76′ (στην Ξάνθη) και ο Ανσαριφάρντ καθόλου! «Εφταιξαν πολλά εκείνο το διάστημα. Κανείς μας δεν ήταν όπως έπρεπε» αρκέστηκε να προσθέσει ο έλληνας άσος.

Ο Ολυμπιακός τον πρώτο στόχο της χρονιάς τον έπιασε. Την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τον… έχασε κιόλας, αν σκεφτεί κανείς πως αποκλείστηκε ήδη από τη συνέχεια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τι μένει; Το αφήγημα που επικράτησε για μήνες, ότι τα προκριματικά λες και αποσυντόνισαν την ομάδα. «Ισως να μπορείς να το πεις και έτσι. Πρέπει όμως να καταλάβουμε όλοι ότι δεν είναι εύκολο να αγωνίζεσαι σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις. Και κατ’ επέκταση μιλώντας για το Τσάμπιονς Λιγκ πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η κλήρωση που μας έτυχε μετά ήταν πραγματικά πάρα πολύ δύσκολη. Δεν έχει σημασία πια. Αυτό που θέλουμε είναι να επιστρέψουμε του χρόνου εκεί. Και για να το κάνουμε, θα πρέπει να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα».

Αγιε Βασίλη…

Δεν μπορεί να μην κάναμε μια στάση στα επίκαιρα. Αγιες μέρες είναι. Χριστούγεννα που «κάθε χρόνο τα ίδια κάνω και μου αρέσει πολύ. Πίσω στο σπίτι με την οικογένεια. Με τους φίλους μου, παίζοντας μπάσκετ». Αν θα ζητούσε κάτι από τον Αγιο Βασίλη: «Υγεία για όλο τον κόσμο σε αυτές τις δύσκολες εποχές». Με την ευκαιρία ο Κώστας Φορτούνης μνημόνευσε και το φιλανθρωπικό έργο του Ολυμπιακού: «Μας γεμίζει υπερηφάνεια πως η ομάδα μας είναι εκεί για όλους. Και όχι μόνο αυτές τις μέρες. Οτι δείχνει τον δρόμο. Εχει σημασία να ανταποδίδεις την αγάπη», μας είπε έχοντας κατά νου πως ακόμη και σήμερα οι Πειραιώτες συνεχίζουν για παράδειγμα να είναι στη Μάνδρα προσπαθώντας να βοηθήσουν μια ολόκληρη πόλη να ξαναβρεί την καθημερινότητά της. Για να μην ξεχνιόμαστε όμως. Κάτι ακόμη από τον Αγιο Βασίλη: «Μα θέλει και ερώτημα, το νταμπλ». Βεβαίως, το ίδιο μπορεί να ζητήσουν και οι άλλοι. Ομως… «Εμείς θα το πάρουμε, θα δεις».

Η ΕΘΝΙΚΗ

Δείξαμε ότι μπορούμε

Δεν γινόταν μια κουβέντα με τον Κώστα Φορτούνη δίχως μια αναφορά στην Εθνική και το Μουντιάλ που χάθηκε. «Φτάσαμε κοντά, αλλά πέσαμε πάνω σε μια πολύ καλή ομάδα. Δεν τα καταφέραμε, είχαμε και την ατυχία να λείπει ο Μανωλάς στο πρώτο ματς. Δεν πειράζει. Δείξαμε ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στις μεγάλες διοργανώσεις»

ΠΑΡΑΛΙΓΟ… ΓΚΑΡΝΤ

Η σχέση με το μπάσκετ και η φιλία με τον Σπανούλη

Και όμως: ο καλύτερος έλληνας ποδοσφαιριστής της Σούπερ Λίγκας θα μπορούσε να είναι μπασκετμπολίστας. Και θα είχε συμβεί αν «οι γονείς μου είχαν ακούσει τους προπονητές μου, που τους έλεγαν ότι πρέπει να συνεχίσω στο μπάσκετ. Από αυτό το άθλημα ξεκίνησα μικρός, πριν από το ποδόσφαιρο. Και ήμουν καλός. Επρεπε όμως να γίνει μια επιλογή. Μπάσκετ ή ποδόσφαιρο. Ευτυχώς πήραν τη σωστή απόφαση. Αν έχω απωθημένο (γέλια); Εννοείται! Οποτε έχω χρόνο λοιπόν και παίζω μπάσκετ, ειδικά όταν πηγαίνω στην Καλαμπάκα, και παρακολουθώ».

Οχι, δεν είναι ο Κώστας Φορτούνης από εκείνους που λένε ότι παρακολουθούν και εννοούν ότι απλώς γνωρίζουν τα βασικά ή έστω βολτάρουν ώς το ΣΕΦ σε κάποια βραδιά Ευρωλίγκας του Ολυμπιακού. Είναι στ’ αλήθεια μυημένος στο σπορ. Και εξπέρ στο ΝΒΑ: «Μου αρέσουν πάρα πολύ οι Γουόριορς και το μπάσκετ που παίζουν. Παρακολουθώ στενά τη σεζόν, έστω και αν δεν μπορώ να βλέπω τη νύχτα τα ματς. Μόνο το καλοκαίρι βλέπω live τους τελικούς, όταν εμείς έχουμε τελειώσει τη σεζόν».

Αν θα το πάρει και φέτος η παρέα του Κάρι; Δεν μας το είπε. Μας έδωσε όμως την πρόβλεψή του για τον φετινό MVP της κανονικής περιόδου: «Ο Τζέιμς Χάρντεν κάνει απίστευτη σεζόν και οδηγεί τους Ρόκετς, που έχουν το καλύτερο ρεκόρ της Δύσης. Σίγουρα σουτάρει πολύ περισσότερο από άλλους σταρ, αλλά είναι ηγέτης και μέχρι τώρα ο καλύτερος όλων». Και ο δικός μας, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που είναι με τη σειρά του ένας από τους πέντε-έξι αστέρες του ΝΒΑ που έχει θέσει υποψηφιότητα για «πολυτιμότερος»; «Φανταστικός. Κάθε χρόνο και καλύτερος. Οι αριθμοί του, τα λένε όλα».

Και μιας και πιάσαμε το μπάσκετ που κυλά στο αίμα του 25χρονου άσου, λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι ένας από τους καλύτερους φίλους του είναι ο Βασίλης Σπανούλης. Ο μεγάλος αρχηγός, ο άλλος κάτοχος της φανέλας με το «7» στο μεγάλο λιμάνι. «Ναι, είναι καλός φίλος. Γνωριζόμαστε πολύ καλά, βγαίνουμε κάποιες φορές παρέα. Είναι σπουδαίος άνθρωπος και μεγάλος ηγέτης. Από τους καλύτερους της Ευρώπης. Μας αρέσουν πολύ οι κουβέντες που κάνουμε. Μου δίνει πολύτιμες συμβουλές για το πώς πρέπει να διαχειρίζομαι τις καταστάσεις όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Είναι σπουδαίος και του εύχομαι να είναι υγιής και να συνεχίσει στην καριέρα του να κατακτά τίτλους».

Από μικρό παιδί

Αντί επιλόγου: Μια υπόθεση εργασίας. Πώς ο Κώστας Φορτούνης φαντάζεται τον εαυτό του σε δέκα χρόνια από τώρα. Από την Καλαμπάκα στον Ρέντη, με το αυτοκίνητο να έχει πίσω παιδικά καθίσματα; «Εχω δεθεί με τον Ολυμπιακό. Μου έχει προσφέρει τα πάντα και προσπαθώ να το ανταποδώσω μέσα στο γήπεδο. Την αγαπάω την ομάδα από μικρό παιδί και δεν το έχω κρύψει ποτέ. Το μόνο λοιπόν που μπορώ να πω, είναι πως θα δίνω τα πάντα για εκείνη, όσο θα φορώ τη φανέλα της».