Με παγιωμένη διαφορά στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις από το αριστερό κυβερνών κόμμα, δύσκολα θα δούμε πλατφόρμα διαφορετική στο συνέδριο της ΝΔ που ξεκινά σήμερα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι παντοδύναμος εσωτερικά, και αυτό θα επιχειρήσει να το πιστοποιήσει και με προγραμματικό τρόπο, ουσιαστικά μετασχηματίζοντας το ίδιο το κόμμα που ηγείται.

Ο καλπασμός προς την εξουσία είναι ενοποιητικός και το ιστορικό κόμμα των νικητών του Εμφυλίου είναι ο μόνος πόλος και η μόνη εναλλακτική κατά του ικανού τακτικιστή Αλέξη Τσίπρα. Ακόμη κι αν ουσιαστικά η ΝΔ σήμερα δεν αποτελεί προωθητική δύναμη που να θέτει ένα προοπτικό σχέδιο αλλά περισσότερο μοιάζει με ταμιευτήρα θυμού, δυσαρέσκειας και φόβου για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αντίπαλοι του Κυριάκου τονίζουν πως ο ίδιος δεν ελέγχει το κόμμα του. Πως ένας βουβός στρατός διαφωνούντων της λαϊκής Δεξιάς τον έχει σε μια ιδιότυπη ομηρεία μέχρι τις εκλογές. Πως κάποια στιγμή θα του τραβήξει το χαλί. Θα τον εκδικηθεί που έχει μετατρέψει το κόμμα σε γαλάζιο Ποτάμι ή δεξιά ΜΚΟ. Καλά όλα αυτά, η ΝΔ και εν γένει η επικράτεια της Κεντροδεξιάς έχει φατρίες, ομάδες, βαρονίες (και όχι φράξιες όπως η Αριστερά). Τώρα όμως τον πρώτο λόγο έχει ο πρόεδρός της. Εκείνος είναι που έχει το καθήκον να φτιάξει ένα νέο, πειστικό αφήγημα για τον κόσμο. Κάτι που να ενοποιεί μάλιστα και να μην έχει ίχνος ρεβανσισμού. Το τελευταίο θα ήταν καταστροφικό, αφού θα δικαίωνε την Αριστερά και θα πυροδοτούσε νέες διαιρετικές τομές.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να πείσει πως ψηφίζουν εκείνον και το σχέδιό του. Δεν καταψηφίζουν απλά τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό θα του δώσει πνοή και χρόνο διακυβέρνησης. Η ΝΔ θα πρέπει να θυμάται επίσης πως οι εκλογές θα γίνουν σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από αυτό των δημοσκοπήσεων. Αν μάλιστα έχει πιστωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ η έξοδος από το τρίτο Μνημόνιο χωρίς ΔΝΤ, η κατάσταση δυσκολεύει. Η κανονικότητα που επιζητεί ο κόσμος, αυτό είδαμε σε πρόσφατες έρευνες και μετρήσεις, θα αναζητά τον θεματοφύλακά της. Πιθανά, θα έχουμε το ιστορικά παράδοξο αυτός να είναι ένα αριστερό κόμμα.

Αν κάποτε η Αριστερά πάλευε για ανατροπές, σήμερα θα εγγυάται την κοινωνική ειρήνη. Σε αυτό το νέο παράξενο τοπίο, η ΝΔ θα πρέπει να φτιάξει ακόμη πειστικότερο επιχείρημα. Η καλύτερη διαχείριση δεν αρκεί. Ούτε η μάχη για αποδόμηση του ηθικού πλεονεκτήματος. Ο κόσμος κουράστηκε. Μια νέα κοινωνική συμμαχία πρέπει να είναι το ζητούμενο. Χωρίς αποκλεισμούς και εργασίες στο συνέδριο.