Βαγγέλης Τζούκας

Ο ΕΔΕΣ 1941-1945,

μια επανεκτίμηση

Εκδ. Αλεξάνδρεια, 2017, . 191

Τιμή: 13,80 ευρώ

Μετά τη μελέτη «Οι οπλαρχηγοί του ΕΔΕΣ στην Ηπειρο 1942-44, τοπικότητα και πολιτική ένταξη» (Εστία, 2013) ο συγγραφέας επανέρχεται στη μεγαλύτερη μη αριστερή αντιστασιακή οργάνωση την περίοδο της Κατοχής. Και επιχειρεί μια επισκόπηση στις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της εποχής (Ναπολέων Ζέρβας, αξιωματικοί και οπλαρχηγοί, ΕΑΜ/ ΕΛΑΣ). Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μαρτυρίες των λεγόμενων «εγγράμματων νεολαίων», ανάμεσα στους οποίους σημαίνοντα πρόσωπα του χώρου της συντηρητικής παράταξης, όπως οι Ρόδης Ρούφος και Θεόδωρος Φραγκόπουλος. Στο τέλος ο συγγραφέας παραθέτει συνοπτική επισκόπηση της ιστοριογραφικής παραγωγής γύρω από τον ΕΔΕΣ.

Τέτα Παπαδοπούλου

Για τον Κορνήλιο Καστοριάδη

«Είμαστε υπεύθυνοι

για την ιστορία μας»

Εκδ. Κριτική, 2017, σελ. 208

Τιμή: 12 ευρώ

Επανέκδοση με διαφορετικό τίτλο της συλλογής κειμένων για τον κορυφαίο στοχαστή, η οποία είχε κυκλοφορήσει το 2000 στις εκδόσεις Πόλις. Πρόκειται για τρεις συνεντεύξεις της δημοσιογράφου Τέτας Παπαδοπούλου με τον Κορνήλιο Καστοριάδη, μεταφράσεις κειμένων του σε ξένα περιοδικά, καθώς και κείμενα γι’ αυτόν που έχουν γράψει, εκτός άλλων, οι Πιερ Βιντάλ-Νακέ, Ανταμ Μίχνικ, Εντγκάρ Μορέν, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, Οκτάβιο Πας, Λάκης Προγκίδης, Γεράσιμος Στεφανάτος, Τζόελ Γουάιτμπουκ. Στις 26 Δεκεμβρίου 2017 συμπληρώνονται 20 χρόνια από το θάνατο του κοσμοπολίτη διανοουμένου.

Ε. Αβδελά, Ρ. Αλβανός, Δ. Κουσουρής, Μ. Χαραλαμπίδης

Η Ελλάδα στο Μεσοπόλεμο

Εκδ. Αλεξάνδρεια, 2017, σελ. 287

Τιμή: 18 ευρώ

Το 1919 ο Ελευθέριος Βενιζέλος στέλνει εκστρατευτικό σώμα στην Ουκρανία για την καταστολή των μπολσεβίκων ανταποκρινόμενος σε συμμαχική του δέσμευση. Αυτό θεωρείται το σημείο έναρξης του ελληνικού Μεσοπολέμου, τον οποίο αναλύουν από διαφορετική οπτική οι 16 συντελεστές του τόμου, οι οποίοι, εκτός των άλλων, γράφουν για την ταξική και πολιτιστική διαφοροποίηση των προσφύγων κατά την ενσωμάτωση στο νεοελληνικό κράτος, το φαινόμενο της ληστείας στην Ηπειρο ως πρώτη σύγκρουση και αλληλοδιαπλοκή της αγροτικής υπαίθρου με τους νεοπαγείς κρατικούς μηχανισμούς, την πρώιμη διαμόρφωση της διαιρετικής γραμμής Αριστερά / Δεξιά κ.ά.

Marco Di Branco

Η πόλη των φιλοσόφων

Ιστορία της Αθήνας από τον Μάρκο Αυρήλιο στον Ιουστινιανό

Μτφ: Νίκος Παπανδρέου

Εκδ. Θύραθεν, 2017, σελ. 384

Τιμή: 17,80 ευρώ

Τον καιρό που ιδρύεται η Κωνσταντινούπολη η Αθήνα περνά επισιτιστική κρίση και ο Κωνσταντίνος γίνεται ανάδοχος δωρεάν διανομής σιταριού στους κατοίκους. Οταν στην πρωτοβυζαντινή εποχή ο Παρθενώνας μετατρέπεται σε εκκλησία, αφαιρείται από το αέτωμα της ανατολικής όψης η σκηνή που δείχνει την Αθηνά να γεννιέται απ’ το κεφάλι του Δία. Η Αθήνα της ύστερης αρχαιότητας (3ος-7ος αιώνας μ.Χ.) παραμένει μία άγνωστη πόλη και ο τόμος του ιταλού ιστορικού αποσκοπεί σε μια ιστορική ανασύνθεση, βασισμένη σε πλήθος σπάνιων μαρτυριών και αρχαιολογικών ευρημάτων (ορισμένα εκ των οποίων διασώζονται στο φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει το κείμενο). Μια εξαιρετικά διαφωτιστική νέα έκδοση.

Geoffrey Parker, Brenda Parker

Οι Πέρσες

Mτφ. Παναγιώτης Σουλτάνης

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης,

σελ. 264

Τιμή: 15 ευρώ

Ο ανώτερος ερευνητικός εταίρος και η λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ αποδεικνύουν ότι υπάρχει περιθώριο να αφηγηθεί κανείς ξανά με συναρπαστικό τρόπο την ιστορία της «γνωστής άγνωστης» Περσίας – και αργότερα του Ιράν – από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών ώς την Ισλαμική Δημοκρατία του Χομεϊνί. Η εκλαϊκευτική προσέγγιση συμβαδίζει με την ιστοριογραφική μεθοδολογία, καθώς στόχος είναι να διαλυθούν και ορισμένες προκαταλήψεις γι’ αυτό τον «άλλο» πολιτισμό, που υπήρξε «άγνωστος, συχνά ενοχλητικός και συνήθως επικίνδυνος». Από τα πλέον καλογραμμένα κεφάλαια εκείνο που αφορά το «ελληνιστικό ιντερλούδιο»: «Από μια άποψη, ο Αλέξανδρος μπορεί να θεωρηθεί όχι τόσο ο ιδρυτής μιας νέας αυτοκρατορίας όσο ο τελευταίος των Αχαιμενιδών».

Ρίκα Μπενβενίστε

Λούνα

Εκδ. Πόλις, 2017, σελ. 222

Τιμή: 15 ευρώ

Η Ρίκα Μπενβενίστε ακολουθεί τα ίχνη της «μακρινής εξαδέλφης» Λούνα, μιας θεσσαλονικιάς Εβραίας που επέζησε από το Αουσβιτς. Για να το πετύχει εισχωρεί μέσα από γραπτές μαρτυρίες και προφορικές διηγήσεις στον κόσμο των αφανών, όσων δεν είχαν ή άφησαν ισχυρό αποτύπωμα μέσα στην Ιστορία. Και, παράλληλα, ανοίγει σαν με ευρυγώνιο φακό την εικόνα της Θεσσαλονίκης από το 1910 ώς τη μεταπολεμική περίοδο: από την τραυματική περιπέτεια μιας πόλης που έχανε την κοσμοπολίτικη ψυχή της ώς την αναγκαστική ανοικοδόμησή της και τις επακόλουθες μεταμορφώσεις.

Elisabeth Roudinesco

Ο Σίγκμουντ Φρόυντ στην εποχή του και τη δική μας

Μτφ. Μήνα Πατεράκη – Γαρέφη

Εκδ. Πατάκη, 2017, σελ. 640

Τιμή: 24 ευρώ

Μετά την εξαντλητική βιογραφία του Ζακ Λακάν (κυκλοφόρησε από την Ινδικτο το 2007, σε μτφ. Νίκου Ηλιάδη), η Ρουντινέσκο παραδίδει τη βιογραφία για την «ιδιοφυΐα της καχυποψίας». Με προγραμματικό στόχο να διαλύσει στερεότυπα και αυτοματισμούς κατά την ανάγνωση της ζωής και του φροϊδικού έργου. Γι’ αυτό και είναι πολύ συχνές οι επισημάνσεις της για λάθη, παραλείψεις και παρερμηνείες του Φρόιντ, όπως προκύπτουν στη σχετική βιβλιογραφία. «Τον βλέπουμε επίσης στην εποχή μας να τροφοδοτεί τα ερωτήματά μας με τις προσωπικές του αμφιβολίες, τις αποτυχίες, τα πάθη του».

Ηλίας Νικολακόπουλος

Ηλίας Ηλιού

Εκδ. Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, 2017, σελ. 282

Τιμή: 18 ευρώ

«Πέθανε λίγο πριν τελειώσει απότομα ο σύντομος αιώνας των άκρων, τον οποίο διέτρεξε με καρτερία και αγωνιστικότητα» γράφει στον επίλογο ο πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) για τον καλλιεργημένο πολιτικό της Αριστεράς (είχε μελετήσει ιδιαίτερα τον Θουκυδίδη), η πορεία του οποίου αποτελεί έως σήμερα μέτρο σύγκρισης όχι μόνο για πολιτικούς αντιπάλους, αλλά πολλώ μάλλον για όσους επικαλούνται την ιδεολογική συμπόρευση. Κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΕΔΑ, είχε έρθει σε σύγκρουση με τους δογματικούς του ΚΚΕ (Κολιγιάννης).