Σπίρτζη,δώσ’ τα όλα

Πώς το είχε πει ο νυν συριζαίος υπουργός Υποδομών; Διδασκόταν ριζοσπαστισμό κάτω από τα μπαλκόνια του Ανδρέα; Δεν μας είχε πει, όμως, ότι έχει πάρει άριστα με τόνο και στο «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα». Το λέω επειδή πώς αλλιώς να εκλάβω το γεγονός ότι χθες ο Χρήστος Σπίρτζης έταξε τζάμπα διέλευση από την Εγνατία Οδό στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις όλων των όμορων στον αυτοκινητόδρομο δήμων; Οπως ενημερώθηκα, στην απόφαση – την οποία υπογράφει μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο –, ο Σπίρτζης καθορίζει έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση το αντίτιμο σε τέσσερις έτοιμους νέους σταθμούς διοδίων.

Οι κονεσέρ υποστηρίζουν πως στην ουσία αυτή είναι ένας τρόπος να ξεφύγει η κυβέρνηση και οι τοπικοί συριζαίοι εθνοπατέρες από τις παλιές τους υποσχέσεις. Εκείνες που δίνανε όταν σιγοντάριζαν το κίνημα Δεν Πληρώνω. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκασμένος να στηρίξει τη μνημονιακή δέσμευση για την κατασκευή δεκάδων διοδίων στην Εγνατία Οδό και τους τρεις κάθετους άξονες – που αποτελούν ένα από τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Να υπενθυμίσω, επίσης, πως ο δρόμος βρίσκεται προς ιδιωτικοποίηση. Το βάζω στο τραπέζι επειδή, αλήθεια, αναρωτιέμαι ποιος εργολάβος θα πάει να αγοράσει έναν δρόμο από τον οποίο θα χάνει τα μισά σχεδόν έσοδα;

Και τζιπκαι μηχανή

Ρώτησε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ενωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς τον μάρτυρα και πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θόδωρο Παπαδημητρίου «σε τι χρησιμεύει στο ΚΕΕΛΠΝΟ το τζιπ Cherokee αξίας 35.000 ευρώ ετησίως που είχε ενοικιαστεί με leasing;». Κι εκείνος απάντησε πως το χρησιμοποιούσαν «για τις ενημερωτικές καμπάνιες σε δύσβατες περιοχές». Μετά ρωτήθηκε και τι έκανε μια μηχανή BMW R 1.200 κυβικών. Και απάντησε πως τη χρησιμοποιούσε ο ίδιος «για να κινείται πιο εύκολα στο κέντρο της Αθήνας».

Ο διάλογος είναι από τη χθεσινή συνεδρίαση της Εξεταστικής για την Υγεία. Εγώ τι να πω τώρα; Πάλι καλά που δεν πήρε και καμιά Πόρσε ο εν λόγω κύριος. Γιατί ήταν ικανός να μας πει πως τη χρειαζόταν για να φθάνει γρήγορα στις περιοχές όπου ξεσπούν επιδημίες.

Ein Berlinerη Αχτσιόγλου

Αλλος για Κίνα τράβηξε κι άλλος για Βερολίνο στον ΣΥΡΙΖΑ. Πάνος Ρήγας, Ράνια Σβίγκου και πολυμελής αντιπροσωπεία του κόμματος βρίσκονται ήδη στην Απω Ανατολή – όπως σας έχω πει από τις προάλλες –, ενώ η Εφη Αχτσιόγλου στο Βερολίνο. Τι δουλειά έχει στη γερμανική πρωτεύουσα η υπουργός Εργασίας; Συμμετέχει σε συνέδριο του ιδρύματος Hans Boeckler για τα κοινωνικά δικαιώματα στην Ευρώπη.

Ευκαιρίας δοθείσης, ενημέρωσε το ακροατήριό της ότι, κατά τη γνώμη της, η ελληνική οικονομία υπεραπέδωσε. «We overperformed» είπε. Τόσες φορές που θα της το έχει πει ο Γιούκλιντ, το πίστεψε κι αυτή. Αναφέρθηκε, επίσης, σε ένα νέο «new deal», για όσους εργάζονται σήμερα αδήλωτοι, τους μετανάστες, τους απλήρωτους εργαζομένους και πάει λέγοντας. Πάντως, πρέπει να της αναγνωρίσω ότι είναι κομματάκι πιο ειλικρινής από τον προϊστάμενό της Αλέξη Τσίπρα. Τι εννοώ; Παραδέχθηκε πως οι Ελληνες έχουν χάσει το 40% του εισοδήματός τους από την αρχή της κρίσης – όταν ο Πρωθυπουργός μιλά για 25%.

Κρασί, μέλικαι συμπάθεια

Μένω στη γερμανική πρωτεύουσα, μιας και εκτός από την Αχτσιόγλου εκεί βρισκόταν και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού συναντήθηκε με τον αρχηγό των γερμανών Πρασίνων Τζεμ Ετσντεμιρ, με τον οποίο διατηρούν φιλία από το 2010. Οι δυο τους μίλησαν για πολλά. Από την πολιτική κατάσταση στη Γερμανία μέχρι τις προτάσεις Μακρόν και Γιούνκερ για την Ευρώπη. Κι από τη Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι στις 12 Δεκεμβρίου – όπου ο Σταύρος έχει προσκληθεί – μέχρι τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας. Προχωρημένο, ομολογώ.

Μετά το πέρας της συζήτησης ο τούρκος φίλος ανέβασε μια φωτογραφία των δυο τους στο twitter. Στο ενσταντανέ κρατούσαν ο ένας ένα μπουκάλι κι ο άλλος ένα βάζο. Ρώτησα κι έμαθα πως και τα δυο ήταν δώρα του Σταύρου. Το ένα είχε κρασί – μοσχάτο Κρήτης συγκεκριμένα – και το άλλο μέλι. Ο Γερμανός, μάλιστα, ενθουσιάστηκε με το μέλι γιατί, λέει, τρώει κάθε μέρα. Βερολινέζος πράκτοράς μου, παρεμπιπτόντως, μου είπε πως τα κοινά τους σημεία δεν περιορίστηκαν στην πολιτική. Ο Σταύρος που χρησιμοποιεί ορθοπεδική μπάλα στο γραφείο του, βρήκε τον Τζεμ να χρησιμοποιεί ορθοπεδικό σκαμπό, ακριβώς για τους ίδιους λόγους.

Η «Σοσιαλιστική» της Λισαβόνας

Οι σοσιαλδημοκράτες όλης της Ευρώπης ενώνονται στη Λισαβόνα από σήμερα. Εκεί μαθαίνω θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES )όπου θα αποφασίσουν την πρότασή τους για το μέλλον της Ενωσης και τη διαδικασία μέσω της οποίας θα επιλεγεί ο υποψήφιός τους για την προεδρία της Κομισιόν στις ευρωεκλογές του 2019.

Ανθρωπός μου στην πορτογαλική πρωτεύουσα εντόπισε ήδη εκεί, από χθες, τον ευρωβουλευτή Μίλτο Κύρκο. Και περιμένει να δει και τη Φώφη Γεννηματά να κάνει την πρεμιέρα της στην Εσπερία ως επικεφαλής του νέου φορέα.

Η ενημέρωση που είχα εγώ, ωστόσο, μέχρι χθες το απόγευμα, ήταν πως η Φώφη δεν θα πάει. Τι κι αν πρωθυπουργοί, υπουργοί και ηγέτες σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων από όλη την ήπειρο θα είναι εκεί; Και όχι μόνο αυτοί. Εκεί θα είναι, όπως μαθαίνω, πάλι και ο Αλέξης Τσίπρας ως παρατηρητής, έχοντας μάλιστα την ευκαιρία να συνομιλήσει λάιβ με τον φίλο του Μάρτιν Σουλτς.

«Αίθουσα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης»

Χθες έγινε η τελετή ονοματοδοσίας της Αίθουσας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο Ευρωκοινοβούλιο. Οπως φαντάζεστε, δεν θα μπορούσα να μην έχω ανταποκριτή εκεί μιας και σας είχα ενημερώσει εγκαίρως για την εκδήλωση και την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτήν. Ο άνθρωπός μου, λοιπόν, μου μετέφερε πως το κλίμα ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό.

Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη και το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. Προφανώς βρέθηκαν εκεί πολλοί από την οικογένεια Μητσοτάκη. Από την Ντόρα Μπακογιάννη, την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη – Gourdain και την Κατερίνα Μητσοτάκη – Μαυραγάνη μέχρι τη Μαρέβα Μητσοτάκη. Οπως και όλοι οι γαλάζιοι ευρωβουλευτές και οι περισσότεροι έλληνες συνάδελφοί τους. Για να καταλάβετε πόσο διακομματική ήταν η ευρωβουλευτική αντιπροσωπεία, μέχρι και η Σοφία Σακοράφα ενεφανίσθη για να τιμήσει τη μνήμη του Επιτίμου. Μικρή ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια της ταξιθεσίας: δίπλα στην Ντόρα στο πάνελ καθόταν ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Βέβαια, ως είθισται, σε αυτές τις περιπτώσεις εμφανίζονται και διάφοροι που ξεχωρίζουν σαν τη μύγα μες στο γάλα. Το λέω γιατί, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα – που διέκρινε ο ανταποκριτής μου ανάμεσα στους παρισταμένους – δεν τον χαρακτηρίζεις και μητσοτακικό. Παρ’ όλα αυτά ήταν εκεί. Ως μια – πώς να το πω; – γλαφυρή εξαίρεση στο δεξιό πλήθος. Εξού, ίσως, και το βοηθητικό προσωπικό του Ευρωκοινοβουλίου παρ’ ολίγον να μην τον αφήσουν – όπως και τον γαλάζιο Θεσσαλονικιό και πρώην υπουργό Σταύρο Καλαφάτη – να μπει στην Αίθουσα. Για την ιστορία, η Αίθουσα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι η αίθουσα όπου συνεδριάζουν οι τεχνοκράτες του ΕΛΚ.

Αστραψαν τα φλας

Κατά τα λοιπά, να σας πω ότι ο Κυριάκος μίλησε στα αγγλικά. Και τα δυο από τα τρία αποσπάσματα που συνήθιζε να επικαλείται ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από έργα του Ουγκώ και του Γκαίτε – και τα οποία τοποθετήθηκαν σε πλακέτες κάτω από τη μαρμάρινη πινακίδα με το όνομά του στην είσοδο της Αίθουσας – τα είπε το ένα στα γαλλικά και το άλλο στα γερμανικά. Τρίγλωσσος γαρ.

Μετά το τέλος της τελετής, η συγκίνηση έδωσε τη θέση της στην περηφάνια. Για περίπου ένα δεκάλεπτο με το ρολόι βγάζανε φωτογραφίες κάτω από τις πλακέτες. Και όχι μόνο η οικογένεια, να υποσημειώσω. Με τούτα και με εκείνα, κατανοώ τους πασόκους των Βρυξελλών που λέγανε με παράπονο «εμείς τόσα χρόνια και δεν κατορθώσαμε να ονομάσουν μια Αίθουσα Ανδρέας Παπανδρέου».

Ο κομμουνισμός του 21ου αιώνα

Ελαβα από φίλο της στήλης το εξής δελτίο Τύπου: «Ξεκινά την 1η Δεκέμβρη το 4ο Συνέδριο του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Με τη συμμετοχή πάνω των 400 εκλεγμένων αντιπροσώπων από τις οργανώσεις βάσης σε όλη την Ελλάδα». Αυτό που μου άρεσε πιο πολύ βέβαια ήταν η παράγραφος που γράφει «ιδιαίτερη σημασία δίνει η εισήγηση στο 4ο Συνέδριο στην πολιτική πρωτοβουλία του ΝΑΡ για τη συγκρότηση ενός νέου κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος στον 21ο αιώνα, που θα δώσει στρατηγική κομμουνιστική απάντηση στο βάρβαρο καπιταλισμό της εποχής μας». Οχι, αντικειμενικά μιλώντας, είναι πολύ φιλόδοξος ο στόχος. Ειδικά αν σκεφτείς πως οι Marks & Spencer νίκησαν εδώ και πολλά χρόνια τους Μαρξ & Ενγκελς.