Η προβολή της ταινίας «Εγκλημα στο Οριάν Εξπρές» είναι μια καλή αφορμή για να θυμηθούμε ένα από τα πιο εμβληματικά μουστάκια στην ιστορία της μεγάλης (και της μικρής) οθόνης. Εκείνο του Ηρακλή Πουαρό, του ντετέκτιβ που από το 1920 μέχρι το 1974 έλυσε μυστήρια σε 33 μυθιστορήματα και περισσότερα από 50 διηγήματα της Αγκάθα Κρίστι.

Στη νέα ταινία τον βέλγο ντετέκτιβ υποδύεται ο Κένεθ Μπράνα με ένα μουστάκι τόσο επικό σε διαστάσεις, χρώμα και μεγαλοπρέπεια, που κλέβει την παράσταση από σταρ όπως ο Τζόνι Ντεπ, η Πενέλοπε Κρουζ, η Τζούντι Ντεντς, η Μισέλ Φάιφερ ή ο Γουίλεμ Νταφόε. Καμία σχέση δηλαδή με εκείνο που φορούσε ο μοναδικός μέχρι στιγμής υποψήφιος για Οσκαρ Πουαρό, ο Αλμπερτ Φίνεϊ στο πρώτο κινηματογραφικό «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» του 1974.

Ο Πουαρό με τις περισσότερες (τρεις) εμφανίσεις στον κινηματογράφο είναι ο σερ Πίτερ Ουστίνοφ: «Θάνατος στο Νείλο» (1978), «Δύο Εγκλήματα κάτω από τον Ήλιο» (1982) και «Ραντεβού με τον Θάνατο» (1988). Τρεις είναι και οι τηλεοπτικές του εμφανίσεις ως Πουαρό: «Δείπνο για Δεκατρείς» (1985), «Το Πέτρινο Φέρετρο» (1986) και «Φόνος σε Τρεις Πράξεις» (1986).

Βέβαια μιλώντας για τηλεόραση, ο απόλυτος Πουαρό της μικρής οθόνης είναι ένας και λέγεται Ντέιβιντ Σάτσετ. Πρωταγωνίστησε στη σειρά «Οι περιπέτειες του Ηρακλή Πουαρό» για 24 ολόκληρα χρόνια, από το 1989 έως το 2013. Εξάντλησε κάθε ένα από τα μυθιστορήματα και τα διηγήματα της Κρίστι και στο τελευταίο επεισόδιο έπαιξε τον θάνατο του εμβληματικού ντετέκτιβ. Στην τελευταία υπόθεση της καριέρας του ο Πουαρό γίνεται ο ίδιος δολοφόνος και πυροβολεί τον δράστη πέντε δολοφονιών, ενώ στη συνέχεια αυτοκτονεί αρνούμενος να πάρει το απαραίτητο χάπι για την καρδιά του.

Από τους υπόλοιπους ηθοποιούς που έχουν υποδυθεί τον Πουαρό, γνωστότεροι σήμερα είναι ο Ιαν Χολμ («Murder by the book», τηλεταινία του 1987) και ο Αλφρεντ Μολίνα («Εγκλημα στο Οριάν Εξπρές», τηλεταινία του 2001). Η πρώτη του κινηματογραφική ενσάρκωση ήταν το 1931 από τον Οστιν Τρέβορ στη βρετανική ταινία «Αλλοθι», για να τον ακολουθήσει ο Τόνι Ράνταλ το 1965 στο «Μεσάνυχτα στο Πικαντίλι». Μέχρι και ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» Ρόμπερτ Πάουελ έχει παίξει Πουαρό – στο θέατρο όμως – όπως θα διαπιστώσετε από το παραπάνω πολύ αναλυτικό βίντεο που έχει συγκεντρώσει όλους τους ηθοποιούς που ζωντάνεψαν τον ήρωα της Αγκάθα Κρίστι.