Το μεγαλύτερο δρομικό πάρτι της χώρας (και όχι μόνο) βρίσκεται προ των πυλών. Η εκκίνηση του 35ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας αύριο το πρωί (09.00) στον Μαραθώνα θα δώσει την αφορμή σε πάνω από 50.000 ανθρώπους από όλο τον πλανήτη να ζήσουν μοναδικές στιγμές και να γεμίσουν με αξέχαστες εικόνες το άλμπουμ των αναμνήσεών τους. Το κορυφαίο γεγονός της χρονιάς (όπως ψηφίστηκε πέρυσι στα Events Awards 2017) αποτελεί την ευκαιρία για μια μεγάλη γιορτή κατά μήκος της Μαραθώνιας Διαδρομής όπου δρομείς και κοινό γίνονται ένα τονίζοντας τη σημασία της ομαδικότητας. Σε μια εποχή έντονης οικονομικής κρίσης μάλιστα η διοργάνωση αυτή του ΣΕΓΑΣ φέρνει στη χώρα εκατομμύρια ευρώ από την αθρόα προσέλευση τουριστών, επισκεπτών και δρομέων.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι υπάρχουν και οι αγώνες των 10 χιλιομέτρων, οι δύο αγώνες των 5 χλμ. πρωί και απόγευμα, ενώ ο ΣΕΓΑΣ προχωρά από φέτος στη δημιουργία ενός νέου αγώνα, του Τελικού Αγώνα RUN GREECE, που είναι ένας αγώνας 3 χλμ. σε δημόσια οδό στον οποίο δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο οι αθλητές και αθλήτριες που προκρίθηκαν στον Αγώνα Δρόμου 5 χλμ. σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας φέτος. Επίσης υπάρχει και ο αγώνας 1.200 μέτρων για παιδιά και ΑμεΑ.

Οι μετακινήσεις

Την Κυριακή οι οδηγοί καλό είναι να φορέσουν τα αθλητικά τους παπούτσια και να βγουν για περπάτημα καθώς οι δρόμοι στο κέντρο και γύρω από το Παναθηναϊκό Στάδιο θα είναι κλειστοί μέχρι αργά το απόγευμα ενώ ρυθμίσεις στην κυκλοφορία (με κλείσιμο δρόμων) θα γίνονται και κατά μήκος της Μαραθώνιας Διαδρομής.

Η μετακίνηση των δρομέων στην αφετηρία του Μαραθώνα θα γίνεται με 300 λεωφορεία από έξι διαφορετικά σημεία στο κέντρο της Αθήνας από τις 5:30 π.μ. έως τις 6:45 π.μ. Τα λεωφορεία θα αναχωρούν από τους σταθμούς του μετρό Συγγρού – Φιξ, Πανεπιστήμιο, Ομόνοια, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Κατεχάκη.

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα των κορυφαίων

Οπως κάθε χρόνο, στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας ενσωματώνεται και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου Δρόμου. Οι καλύτεροι έλληνες αθλητές και αθλήτριες του αγωνίσματος θα πάρουν θέση εκκίνησης με στόχο την κατάκτηση της κορυφής. Οι περσινοί νικητές Ανδρών και Γυναικών Χριστόφορος Μερούσης και Ράνια Ρεμπούλη θα βρίσκονται στη γραμμή εκκίνησης ευελπιστώντας να επαναλάβουν τον θρίαμβο τους. Στους Ανδρες έχουν δηλωθεί συνολικά 126 συμμετοχές αθλητών, ανάμεσα σε αυτούς ο δεύτερος του περσινού αγώνα Κώστας Γκελαούζος και ο Μιχάλης Παρμάκης που μετρά ήδη δύο νίκες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Στις Γυναίκες, πέρα από τη Ρεμπούλη, έχουν δηλωθεί οι Σοφία Ρήγα, Μάγδα Γαζέα, Ντενίζ Δημάκη και Σόνια Τσεκίνη και φαίνεται πως θα γίνει ένας δυνατός αγώνας.