Για τις ΗΠΑ αναχωρεί μεθαύριο Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ένα ταξίδι που προβάλλεται ως ιδιωτικό, αφού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σπουδάζουν τα παιδιά του, αλλά που αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς δεν αποκλείεται να επιδιώξει συναντήσεις με παράγοντες της ομογένειας, προκειμένου να καταδειχθεί -λένε στην Πειραιώς –«η ποιοτική υπεροχή του έναντι του Αλέξη Τσίπρα».

Πηγές από την Αμερική επιβεβαίωναν μάλιστα πως ο πρόεδρος της ΝΔ είχε προλάβει τον Πρωθυπουργό και είχε στείλει αίτημα για συνάντηση με ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες των ΗΠΑ κατά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, αλλά τελικά, ως είθισται και θεσμικά, προηγήθηκε η συνάντηση Τραμπ – Τσίπρα και το αίτημα δεν ευοδώθηκε.

Υπ’ αυτό το πρίσμα δεν θεωρώ τυχαία την κίνηση Μητσοτάκη να βγάλει στην… αναφορά την κυβέρνηση για το θέμα της ψήφου των ομογενών, επανακαταθέτοντας χθες στον Πρόεδρο της Βουλής τη γαλάζια πρόταση νόμου για το θέμα που εδώ και 18 μήνες (και για ανεξήγητους λόγους) δεν έχει ακόμη συζητηθεί.

Στην Πειραιώς θεωρούν ότι το τάιμινγκ για την κίνηση αυτή ήταν κατάλληλο για δύο λόγους: πρώτον, γιατί ο Κυριάκος δίνει ιδιαίτερο βάρος στους ομογενείς και στον καταλυτικό ρόλο που παίζουν στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και, δεύτερον, γιατί ο Τσίπρας προσέγγισε μεν ομογενείς επενδυτές, αλλά άφησε κενά στις επαφές του με το ευρύτερο λόμπι της ομογένειας. Χαρακτηριστικό είναι, όπως τονίζεται, ότι ο Πρωθυπουργός δεν συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ο οποίος αποτελεί τον άτυπο εκπρόσωπο της ομογένειας, απόφαση που σχολιάστηκε αρνητικά στον ομογενειακό Τύπο.