Δεν είναι μόνο η Εθνική Ασφαλιστική που έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση, μετά τις πληροφορίες από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι ο φάκελος των επενδυτών που έπρεπε να υποβληθεί για να προχωρήσει η πώληση είναι σχεδόν άδειος!

Είναι, πληροφορήθηκα χθες, και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η πώληση του οποίου προ πενταμήνου είχε σκορπίσει κύματα ενθουσιασμού όχι μόνο στη μεγάλη (μ)παοκτσίδικη οικογένεια λόγω της συμμετοχής στο επενδυτικό σχήμα του προέδρου Ιβάν Σαββίδη, αλλά και στο σύνολο της κυβέρνησης, η οποία μια επιτυχία αυτού του είδους την ήθελε –για να αναπτερωθεί κάπως το ηθικό της.

Οπως ενημερώθηκα, ο φάκελος που υπεβλήθη στο ΤΑΙΠΕΔ από τους επενδυτές που μετέχουν του σχήματος, Σαββίδης, Deutsche Invest Equity Partners GmbH θυγατρική της Goetzepartners, και Terminal Link SAS, είναι (χρησιμοποιώ εκφράσεις που μου αναφέρθηκαν) «ελλιπέστατος, σχεδόν άδειος και οπωσδήποτε δεν πληροί τις εκ του διαγωνισμού υποχρεώσεις των πλειοδοτών».

Η πηγή μου, η οποία με ενημέρωσε σχετικά, μου ανέφερε ότι η νέα πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κυρία Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου (ανέλαβε τον Μάιο λίγο μετά την ανακοίνωση της πώλησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης –ήταν μέλος του ΔΣ του Ταμείου από το 2015 και εντεταλμένη σύμβουλος για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Ταμείου) προσπάθησε σκληρά η γυναίκα να πείσει τον όμιλο ότι η καθυστέρηση υποβολής πλήρους φακέλου, εκ μέρους του, δημιουργεί κινδύνους για την επένδυση, πλην όμως δεν φάνηκε να τους πείθει.

Γνωρίζω ότι από τον φάκελο των υποψηφίων πλέον επενδυτών απουσιάζουν σημαντικά έγγραφα, όπως τα καταστατικά των εταιρειών που μετέχουν της κοινοπραξίας, αλλά και έγγραφα που να πιστοποιούν τη μετοχική συμμετοχή των τριών εταίρων στον όμιλο.

Πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Ιούνιο ανέφεραν ότι είχε καθοριστεί η μετοχική σύνθεση του ομίλου και πως σύμφωνα με αυτήν η Terminal Links θα έχει το 35%, η γερμανική Deutsche Invest Equity Partners GmbH (με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 25.000 ευρώ…) το 48% και η DIMERA του κ. Σαββίδη το 17%. Ωστόσο δεν υπήρξε επιβεβαίωση, αλλά ούτε και το επίσημο έγγραφο που να πιστοποιεί σχετικά τη μετοχική σύνθεση της κοινοπραξίας.

Υπενθυμίζω σχετικά πως όταν τον περασμένο Ιούνιο είχα επισημάνει ότι ο όμιλος καθυστερεί να εμφανίσει τα απαραίτητα έγγραφα τα οποία θα νομιμοποιήσουν τη θέση του ως πλειοδότη στον διαγωνισμό για την πώληση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας με είχε διαβεβαιώσει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και πως όλα εξελίσσονται ομαλά σε σχέση με την επένδυση. Αμ δε, όπως φαίνεται…

Στο μικροσκόπιο

Υπενθυμιζω ακόμη, ότι αυτή καθεαυτή η εξαγορά από την κοινοπραξία Σαββίδης, Goetzepartners και Terminal Link SAS έχει προκαλέσει ήδη το «ενδιαφέρον» των Βρυξελλών, και ειδικότερα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, το «ενδιαφέρον» της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκλήθηκε από «ενημέρωση» που έλαβε η Επιτροπή (άγνωστο σ’ εμένα. Με επιστολή ίσως;) σχετικά με τις δραστηριότητες κάποιων μελών της κοινοπραξίας και πρωτίστως της Terminal Link SAS…

Η εταιρεία Terminal Links SAS ανήκει κατά 51% στη γαλλική ναυτιλιακή εταιρεία CMA και κατά 49% στην China Merchants, η οποία είναι εταιρεία του κινεζικού Δημοσίου. Στο κινεζικό Δημόσιο ανήκει όμως και η COSCO, η οποία έχει ήδη πάρει το λιμάνι του Πειραιά και επεκτείνεται συνεχώς. Παλαιότερα δε που είχε εκδηλώσει απευθείας ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η πρόθεσή της είχε προσκρούσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης…

Στο πιθανό ερώτημα τώρα αν η ίδια Επιτροπή απασχολείται ή θα απασχοληθεί με την περίπτωση και του κ. Σαββίδη, ενημερώνω ότι ο γνωστός επιχειρηματίας δεν θα απασχολούσε την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά άλλο, ανεξάρτητο όργανο ελέγχου της Κομισιόν, την OLAF, η οποία διερευνά περιπτώσεις απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, τη διαφθορά και τα σοβαρά παραπτώματα στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και παράλληλα χαράσσει την πολιτική για την καταπολέμηση της απάτης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αλλά δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι συμβαίνει αυτό.

Μόνο μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες…

Εμφύλιος

Από όλα τα είδη των πολέμων, ο πιο σκληρός, ο πιο αδυσώπητος, αυτός που δεν χαρακτηρίζεται από κανένα έλεος είναι ο εμφύλιος. Σε έναν τέτοιο πόλεμο φαίνεται πως έχει εμπλακεί το Μέγαρο Μαξίμου με τους πρώην συντρόφους ΣΥΡΙΖΑ, της Λαϊκής Ενότητας. Ολα ξεκίνησαν, πρέπει να σημειώσω, από κείμενο που αναρτήθηκε χθες το πρωί στον ισότοπο iskra.gr, ο οποίος απηχεί τις απόψεις της ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Είχε τίτλο «Ελεος! Μαγαρίζουν και την Μακρόνησο» και αφορούσε την κυριακάτικη εκδρομή (!!!) εκατοντάδων συριζαίων κάθε λογής στη Μακρόνησο. Αντιγράφω μέρος από ρεαλιστική περιγραφή του γεγονότος από το iskra.gr, για να δώσω μια μικρή γεύση του πράγματος και του τι ακολούθησε:

«Τραγικές οι σκηνές, με τον κοινωνικό εγκληματία Κατρούγκαλο να φωτογραφίζεται κάτω από αψίδα που έστησαν βασανιζόμενοι οι τότε εξόριστοι. Ή με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Ρήγα, να χασκογελάει σηκώνοντας τη γροθιά, δήθεν σε αγωνιστικό χαιρετισμό, με τους ακόλουθούς του να το διασκεδάζουν, έχοντας λυθεί στα γέλια.

Προκλητικές ήταν ακόμη και οι κονκάρδες που φορούσαν οι επισκέπτες. Κι αυτές εντασσόταν σε πολύ συγκεκριμένη στόχευση. Το σύνθημα «ποτέ πια φασισμός» που ανέγραφαν, προφανώς συνιστά παραχάραξη της ιστορίας, καθώς το κολαστήριο της Μακρονήσου λειτούργησε στα χρόνια της ελεγχόμενης, μεν, αλλά σαφώς κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, από το 1947 έως το 1958»…

Για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου ανέλαβε να απαντήσει ο Νικόλας ο Καρανίκας, προφανώς κατόπιν εντολής του προέδρου Τσίπρα, που νιώθει βαθιά πληγωμένος από το γεγονός ότι ο Λαφαζάνης δεν φτάνει που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και του αφαίρεσε κάθε (αριστερό) άλλοθι, αλλά επιπλέον τον σκίζει και όπου τον βρει. Τι έγραψε το θυμωμένο αγόρι Καρανίκας στην προσωπική σελίδα του στο facebook, για λογαριασμό του αφεντικού του; Τα ακόλουθα μεταξύ άλλων:

«Ουρλιάζουν οι αριστεριστές της λαεν και της ανταρσυα ενω θα έπρεπε να ντρέπονται, όχι μόνο γιατί δεν είναι σε θέση να τιμήσουν την ιστορία και τους προγόνους τους, αλλά γιατί σήμερα στέκονται δίπλα στην ΝΔ και την διαπλοκή (βλ. έντυπα και μμε του Μαρινάκη…κτλ), υιοθετώντας την ίδια ατζέντα με το διαπλεκόμενο κεφάλαιο και θεωρούν περισσότερο και απο το ΚΚΕ ότι τους ανήκει η μαρτυρική Μακρόνησο.

Αυτοί που παράτησαν τον αγώνα για να πίνουν τον καφέ τους στα αριστερά καφέ και στους διαδρόμους των υπηρεσιών, σώζοντας τις βίλες των εργοδοτών τους από τους πλειστηριασμούς»!..

Ουδέν σχόλιον

Φυσικά απευθύνθηκα στον ίδιο τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, με τον οποίο διατηρώ φιλική σχέση από πολλών ετών, για να τον ρωτήσω «αν προτίθενται να απαντήσουν στον Καρανίκα».

–Σε ποιον; με ρώτησε.

–Στον Καρανίκα, σας βρίζει.

–Ελα τώρα, είμαστε σοβαροί; Τι να απαντήσουμε στον Καρανίκα; Ελεος. Εμείς ό,τι είχαμε να πούμε για την εκδρομή στη Μακρόνησο το είπαμε με το άρθρο μας στο iskra.gr. Εντάξει τώρα…

Επιμύθιο, ίδιο με αυτό της αρχής –ο πιο σκληρός πόλεμος είναι ο εμφύλιος…