Ρόλο στην πολιτική σύγκρουση της Μαδρίτης με τη Βαρκελώνη θα αναγκαστεί να αναλάβει αύριο ο Ολυμπιακός, εκεί που χτυπά δυνατά η καρδιά των καταλανιστών, στο Καμπ Νου. Από την 1η Οκτωβρίου και εκείνο το ανεκδιήγητο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα με τη Λας Πάλμας στο άδειο από φιλάθλους γήπεδο των Μπλαουγκράνα, στο περιθώριο του δημοψηφίσματος για την απόσχιση της Καταλωνίας, οι οπαδοί της ομάδας του Μέσι μετρούν αντίστροφα τις ώρες που θα εισέλθουν ξανά στο θρυλικό στάδιο.

Είναι το πρώτο εντός έδρας παιχνίδι της Μπάρτσα μετά τα γεγονότα εκείνης της ημέρας και η μεγάλη ευκαιρία των Καταλανών να απαντήσουν στα συνθήματα των Καστιλιάνων και τις χιλιάδες ισπανικές σημαίες που κυμάτιζαν στο Σαντιάγο Μπερναμπέου και το νεότευκτο Μετροπολιτάνο.

Στην πολιτική κονίστρα της Ισπανίας το παιχνίδι της Μπάρτσα με τον Ολυμπιακό θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο διάδοσης των προθέσεων των καταλανιστών έναντι των Καστιλιάνων, με τους Ερυθρόλευκους να κινδυνεύουν να ποδοπατηθούν από τον αποσχιστικό φανατισμό.

Είναι από τις σπάνιες φορές που η πολιτική και όχι το ποδόσφαιρο θα παίξει μπάλα σε τόσο υψηλό επίπεδο διοργάνωσης. Εν μέσω διαβρωτικών συνθηκών ο Ολυμπιακός καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε ένα ματς όπου θα έχει στραμμένο το βλέμμα του όλος ο κόσμος για να γίνει αυτόπτης μάρτυρας της εξέλιξης ενός αγώνα σε πολιτική διαδήλωση.