Αξιολογούνται, δεν αξιολογούνται. Αξιολογούνται, δεν αξιολογούνται. Αξιολογούνται τελικά ή μήπως όχι; Το παιχνίδι με τη μαργαρίτα μπορεί να τραβήξει πολύ σε ό, τι αφορά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και απάντηση να μην πάρεις. Ή μάλλον, να πάρεις εκείνη την απάντηση που συμφέρει την εκάστοτε πλευρά. Και εξηγώ.

Για το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τις πηγές του, η πρώτη προθεσμία που είχε δοθεί (για να συμπληρώσουν και να αποστείλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι τα φύλλα αξιολόγησης) εξέπνευσε αλλά το εγχείρημα είχε απόλυτη επιτυχία. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων που συμμετείχαν στην αξιολόγηση υπερβαίνει το 70% – σε κάποιες, μάλιστα, περιπτώσεις, όπως είναι το υπουργείο Τουρισμού ή το Εθνικής Αμυνας κάνουν λόγο για το απόλυτο 100%. Παραδέχονται, βέβαια, πως στο μόνο υπουργείο που ακόμη οι υπάλληλοι κάνουν… κόλπα είναι το Εργασίας.

Αν, βέβαια, ρωτήσεις τους συνδικαλιστές και την ΑΔΕΔΥ για το αν και πώς προχωρά η αξιολόγηση, η απάντηση που θα πάρεις είναι εντελώς διαφορετική: Η συμμετοχή στην απεργία – αποχή από την αξιολόγηση που έχει κηρύξει το συνδικαλιστικό όργανο είναι μαζική και φτάνει από 70% έως και 90% σε κάποια υπουργεία.

Ο Τσίπρας και ο… παπαρουνόσπορος

Ακόμη και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας απόρησε το βράδυ της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη όταν στο επίσημο δείπνο της εκδήλωσης του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος είδε στο μενού το πρώτο πιάτο: «Σεβίτσε με μυλοκόπι, σάλτσα γιούζου, παπαρουνόσπορο και γαλάκτωμα μανταρίνι».

Ρώτησα κι έμαθα λοιπόν τι είναι το «σεβίτσε». Πρόκειται για τρόπο παρασκευής του ψαριού: στην ουσία μαρινάρεται σε όξινους χυμούς εσπεριδοειδών, προκειμένου να «ψηθεί» και να μπορεί να είναι βρώσιμο –διαφορετικά, θα είναι… ορίτζιναλ σούσι, δηλαδή ωμό. Είναι συγκεκριμένα παραδοσιακή τεχνική της περουβιανής κουζίνας που έγινε δημοφιλής καταρχάς στη Λατινική Αμερική και μετά έφτασε και στην Ευρώπη.

Για την ιστορία, το κυρίως πιάτο που γεύτηκαν μετά το σεβίτσε ο Πρωθυπουργός και οι επίσημοι καλεσμένοι του ΣΒΒΕ ήταν χοιρινό φιλέτο με μους καπνιστής λευκής μελιτζάνας, σπαράγγια, ντοματίνια και σάλτσα σύκου, ενώ έκλεισαν με γλυκό: ντακουάζ σοκολάτας με σάλτσα καραμέλας. Αν έχετε απορία και για το ντακουάζ, πρόκειται για μπισκότο φτιαγμένο από μαρέγκα που περιέχει ξηρούς καρπούς.