Τραγική κι απαράδεκτη χαρακτήρισαν την κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά οι δύο ερευνήτριες του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους στη Βουλή. Κάτι το οποίο δεν προκαλεί εντύπωση. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι ζήτησε από τους βουλευτές μέλη της Υποεπιτροπής να μεσολαβήσουν ώστε να μάθουν τον σχεδιασμό που έχει –αν έχει –εκπονήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για να αντιμετωπίσει τον επερχόμενο χειμώνα.

«Ενώ είχαμε ζητήσει συνάντηση με σύμβουλο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, τελικά συναντηθήκαμε με κάποιον που δεν μπορούσε να μας απαντήσει για τα σχέδια για τον χειμώνα, παρότι η Υπατη Αρμοστεία μας είπε ότι υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η ελληνική κυβέρνησης», σημείωσε η ερευνήτρια Εύη Κοσσέ στη Βουλή, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου.

«Η Μόρια είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ενας καταυλισμός με συνωστισμό χιλιάδων ανθρώπων. Αυτό που είδαμε στη Μόρια είναι μία κατεπείγουσα κατάσταση. Είναι ό,τι χειρότερο έχω δει κι έχω περάσει και πόλεμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.