Αιχμές προς την κυβέρνηση περιλαμβάνει το χθεσινό μήνυμα της Eldorado από το βήμα του Thessaloniki Summit. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Δημητριάδης έδωσε καταρχήν τη διαβεβαίωση ότι η Eldorado συμμετέχει υπεύθυνα στον διάλογο με την κυβέρνηση και πιστεύει πως με καλή διάθεση μπορούν να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα προς όφελος της οικονομίας.

Δεν παρέλειψε όμως και τις αιχμές. Οπως είπε, οι συνέπειες των διαρκών αναβολών (για την επένδυση) είναι εξαιρετικά αρνητικές και δυσάρεστες και προκαλούν «υπέρμετρη βλάβη», όχι μόνο στην εταιρεία, αλλά και στην εικόνα της χώρας στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. «Οσο η μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στη χώρα δεν προχωράει, η Ελλάδα θα είναι μια χώρα μη φιλική προς τις επενδύσεις κι αυτό είναι το πιο λάθος μήνυμα που θα έπρεπε να στείλει η χώρα», ήταν τα λόγια του. Στην πράξη οι Καναδοί θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι καλός είναι ο διάλογος, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να ολοκληρωθεί, και να χορηγηθεί η επίμαχη άδεια για τις Σκουριές.

Κι αυτοί υποχρεώθηκαν!

Πάντως ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας επέμεινε και χθες. «Θέλουμε επενδύσεις που να προωθούν την ανάπτυξη» δήλωσε, αλλά η Εύη Καρακώστα έχει άλλη άποψη και το… δείχνει. «Η άποψή μας για το Ελληνικό παραμένει η ίδια. Θα μπορούσε να έχει μια άλλους είδους εξέλιξη, καλύτερη και περισσότερο δημόσια», δήλωσε η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος (Focus FM), υπενθυμίζοντας συγκεκριμένα ότι η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να γίνει μητροπολιτικό πάρκο. Εσπευσε, ωστόσο, να εξηγήσει πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριζαν την εκδοχή αυτή –συμπεριλαμβανομένης και της ιδίας –τώρα θα στρίψουν διά του αρραβώνος: «Οταν έχει υπογραφεί σύμβαση από προηγούμενη κυβέρνηση, δεν γίνεται να πληρώνουμε ρήτρες ως κράτος και μάλιστα σε περιόδους κρίσης». Οπως δηλαδή είχε δηλώσει μερικές μέρες νωρίτερα ο συνάδελφός της Γιώργος Κυρίτσης: «Δεν το θέλουμε, αλλά υποχρεωθήκαμε να το υλοποιήσουμε. Τι να κάνουμε τώρα;».

Ηταν εκεί και ο Βενιζέλος

Εφόσον σας «ανέβασα» στη 2η Σύνοδο του «Thessaloniki Summit 2017 – Ισχυρή και ανταγωνιστική βιομηχανία ως προϋπόθεση για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο» (όπως είναι ο πλήρης τίτλος) που –θυμίζω –διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) να σας πω ότι χθες το απόγευμα έδωσε δυναμικό «παρών» και ο Βαγγέλης Βενιζέλος που σε έναν ζωντανό διάλογο απάντησε στις ερωτήσεις του Γιώργου Σκαμπαρδώνη για το πώς μπορεί να φτάσουμε στην «Ελλάδα μετά», σε μια Ελλάδα κανονική ευρωπαϊκή χώρα.