Στις 23 Οκτωβρίου αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να έλθουν στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των δανειστών για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση. Θα παραμείνουν για δέκα ημέρες και εν συνεχεία θα επιστρέψουν στα τέλη Νοεμβρίου. Ολες οι πλευρές έχουν θέσει το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου ως ορόσημο για την ολοκλήρωσή της αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση έχει βάλει ως στόχο να ολοκληρώσει έως τις 6 Νοεμβρίου το 80% των προαπαιτούμενων της αξιολόγησης, δηλαδή 76 από τα 95 προαπαιτούμενα, ωστόσο έως σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί ούτε πέντε από τα 95 μέτρα.

Στο επίκεντρο της αξιολόγησης θα βρεθούν ο προϋπολογισμός του 2018 με τους δανειστές να θεωρούν πως ο ΕΦΚΑ θα εμφανίσει μικρότερο πλεόνασμα από αυτό που εκτιμά η κυβέρνηση, το ζήτημα των κόκκινων δανείων, με τους θεσμούς να θέλουν να δουν εν λειτουργία τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς , αλλά και ο μηχανισμός εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών που ακόμη δεν έχει πλήρως ενεργοποιηθεί.

Στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων οι θεσμοί αναμένεται να εστιάσουν στο ζήτημα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, για τις οποίες η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας είναι σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν.