Τι πρωτάθλημα θέλουμε; Ενα ανταγωνιστικό, χωρίς προδικασμένα αποτελέσματα, ή ένα πρωτάθλημα που θα νικούν μόνιμα οι μεγάλοι;

Η ποδοσφαιρική σωφροσύνη υπαγορεύει το πρώτο. Ο οπαδικός φανατισμός επιλέγει το δεύτερο.

Εχουν περάσει 29 χρόνια από τότε που οι ομάδες που καταλαμβάνουν τις τέσσερις πρώτες θέσεις στη βαθμολογία έχουν συγκεντρώσει τόσο λίγους βαθμούς: μόλις 46. Πρόκειται για το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο που προδίδει την εκτόξευση της ανταγωνιστικότητας της φετινής Σούπερ Λίγκας. Πρέπει να ανατρέξουμε στη σεζόν 1988-89, όταν το σύστημα βαθμολογίας ήταν ακόμα 2-1-0, για να βρούμε αντίστοιχο βαθμό ανταγωνιστικότητας. Προσαρμόζοντας τη συγκομιδή πόντων στο σύστημα 3-1-0, τότε οι τέσσερις πρώτες στη βαθμολογία ομάδες, οι Λάρισα, Αρης, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός, είχαν συγκεντρώσει μόλις 43 βαθμούς. Η ΑΕΚ που αναδείχτηκε τελικά πρωταθλήτρια και ο δεύτερος Ολυμπιακός είχαν ηττηθεί από 5 φορές.

Ενδεικτικό στοιχείο για τη θεαματική αλλαγή που έχει επέλθει στο φετινό πρωτάθλημα είναι επίσης το γεγονός ότι καμία από τις ομάδες που κατείχαν τις πρώτες τέσσερις θέσεις στην προηγούμενη αγωνιστική –ΑΕΚ, Πανιώνιος, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός –δεν νίκησε, με τις δύο πρώτες να υποχρεώνονται στις πρώτες φετινές τους ήττες.

Το επόμενο στοιχείο που θα επιβεβαιώσει ό,τι κάτι κινείται στο ημιθανές ελληνικό πρωτάθλημα θα είναι η άνοδος του αριθμού των εισιτηρίων.