Είναι προχθεσινή η παρέμβαση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής που εκπροσωπούν τους αιγύπτιους αλιεργάτες στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την καταγράφω. Οι συνήγοροι ζήτησαν οι πέντε προστατευόμενοι μάρτυρες, οι οποίοι κατέθεσαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο πλαίσιο της ανάκρισης για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, να ξεπεράσουν τον φόβο και να προσέλθουν επωνύμως στο δικαστήριο, καθώς άλλωστε τα στοιχεία τους έχουν διαρρεύσει.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους, «η ανωνυμία και η κατάθεση μέσω μόνο της μετάδοσης της φωνής των μαρτύρων παραβιάζει την αρχή της δίκαιης δίκης και της αμεσότητάς της».

Η αξιοπιστία

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, αφού υπογραμμίζουν ότι «συμμεριζόμαστε απόλυτα τον φόβο των μαρτύρων, ιδίως όσων έχουν να αποκαλύψουν σημαντικά στοιχεία όσον αφορά την εγκληματική δράση των κατηγορουμένων της υπόθεσης», προσθέτουν: «Eχοντας ως σκοπό την αποδεικτική πληρότητα της διεξαγόμενης δίκης και τη διασφάλιση του ελέγχου της αξιοπιστίας όλων των μαρτύρων, καλούμε τους προστατευόμενους μάρτυρες να προσέλθουν εκούσια και επώνυμα στο ακροατήριο, δημοσιοποιώντας τα πλήρη στοιχεία τους, και να καταθέσουν κατά συνείδηση και ελεύθερα, όλη την αλήθεια.

Και φυσικά καλούμε τον κρατικό μηχανισμό, την κυβέρνηση και τις δικαστικές και αστυνομικές Αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους μάρτυρες αυτούς, προστατεύοντάς τους αποτελεσματικά από οποιαδήποτε πιθανή εκδίκηση ή εκφοβισμό».

Σημείωσαν, τέλος, ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους, οι ίδιοι δεν θα εξετάσουν τους εν λόγω μάρτυρες.