Το έγγραφο που περιήλθε στα χέρια μου (ανώνυμος, φιλεύσπλαγχνος πολίτης, αγωνιών προφανώς για το πού οδηγείται αυτός ο τόπος, το άφησε εντός κλειστού φακέλου στο όνομά μου σε ένα παγκάκι της πλατείας, της γνωστής πλατείας) είναι μια επιστολή. Εχει ημερομηνία 11 Σεπτεμβρίου ε.ε. (ενεστώτος έτους δηλαδή) και αριθμό πρωτοκόλλου 3075, και απεστάλη στο ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ από το τμήμα προμηθειών του οργανισμού. Το συνυπογράφουν (αναφέρω όλα τα στοιχεία για να μην τυχόν αμφισβητηθεί η ύπαρξή του) η υπεύθυνη του γραφείου προμηθειών Ελ. Χατζηπασχάλη και ο αναπληρωτής της Μ. Μακρής.

Κατά το έγγραφο αυτό, στο τμήμα προμηθειών του ΚΕΕΛΠΝΟ υπάρχει σοβαρό ζήτημα καθώς δεν τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες που αφορούν στις προμήθειες του οργανισμού. Καταγγέλλεται επωνύμως, δε, ως υπεύθυνος γι’ αυτό σύμβουλος της διοίκησης, ο οποίος –ω της συμπτώσεως –πριν διοριστεί σύμβουλος εκεί διατηρούσε θέση ειδικού συμβούλου στο γραφείο του περιώνυμου Πολάκη.

Επειδή ως γνωστόν με το άτομο αυτό (τον Πολάκη δηλαδή) δεν επιθυμώ (και δεν πρόκειται) να έχω τον παραμικρό διάλογο, «δεν τον βλέπω», θα απευθυνθώ περί του θέματος αυτού στον ίδιο τον πρόεδρο της Κυβερνήσεως κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας, εξηγώ, είναι και ο απολύτως υπεύθυνος γι’ αυτόν (ως εγκρίνων, επιδοκιμάζων και εγκωμιάζων τον υπουργό του).

Στον Πρωθυπουργό, λοιπόν, αναφέρω τα ακόλουθα ιδιαιτέρως σοβαρά που καταγγέλλουν οι δύο υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφορικά με την κατάσταση στο τμήμα προμηθειών του οργανισμού.

Αναφέρομαι στον Πρωθυπουργό, δε, και για έναν επιπλέον λόγο: τον Φεβρουάριο, στη Βουλή, είχε υπογραμμίσει ως αποδεικτικό τής (προηγούμενης) σκανδαλώδους λειτουργίας του οργανισμού αυτού το γεγονός ότι δεν διέθετε γραφείο προμηθειών. Ιδρύθηκε λοιπόν το γραφείο, κατόπιν αυτού, και ιδού τι καταγγέλλουν στο έγγραφό τους οι δύο υπεύθυνοί του για τον πρώην σύμβουλο Πολάκη και νυν σύμβουλο του διοικητή ΚΕΕΛΠΝΟ Ρόζεμπεργκ:

– συνεχείς επιθέσεις με χαρακτηρισμούς ενώπιον τρίτων

– προκλητικές παρεμβάσεις σε επίπεδο δουλειάς

– απαράδεκτες εντολές και λανθασμένες υποδείξεις

– προφορικές “εντολές” για παράκαμψη των νομίμων διαδικασιών που ακολουθεί το γραφείο

– καθημερινό επαγγελματικό και προσωπικό bulluing.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται επεισόδιο που δημιουργήθηκε από τον περί ου ο λόγος σύμβουλο στις 7 Σεπτεμβρίου «η επίθεση που δεχθήκαμε προκειμένου –όπως αναφέρεται –να παρακάμψουμε τις διαδικασίες (αίτημα αρ. πρωτ. 2880/28-8-2017) ξεπερνά κάθε όριο και θέτει σε κίνδυνο όλο τον οργανισμό».

Δεν γνωρίζω ποιο είναι το συγκεκριμένο «αίτημα», προσθέτω όμως κάτι άλλο, πολύ περίεργο, που καταγράφουν στην επιστολή τους τα δυο στελέχη:

«αυθαίρετα έδωσε εντολή να “κλείσουν” όλες οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις (emails) του γραφείου προμηθειών», και το ίδιο άτομο –ο άνθρωπος Πολάκη δηλαδή –καταγγέλλεται για «την επιμονή του για ανάθεση στην εταιρία “Σύνθεσις” της ασφάλισης του στόλου των αυτοκινήτων του οργανισμού χωρίς ενημερότητα (φορολογική; ασφαλιστική;) δίνοντας εντολή προπληρωμής και έκδοσης ειδοποιητηρίων».

Καταγγέλλεται επίσης ότι απαγόρευσε στο γραφείο προμηθειών να ασχοληθεί με το αίτημα του Ρόζεμπεργκ να βρεθεί πάροχος κινητής τηλεφωνίας γιατί «ασχολήθηκε ο ίδιος προσωπικά».

Η κραυγή αγωνίας των δύο υπεύθυνων του γραφείου προμηθειών καταλήγει με έκκληση προς τη διοίκηση να παρέμβει άμεσα για να μπορέσει το γραφείο να λειτουργήσει «βάσει των νόμιμων διαδικασιών»…

Δεν έχει φυσικά την παραμικρή σημασία να καταγράψω το όνομα του ανθρώπου που καταγγέλλεται στην επιστολή –για ένα ακόμη «σύμπτωμα» ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται. Αλλά αν όντως ο Πρωθυπουργός ενδιαφέρεται πραγματικά για την κάθαρση στη Δημόσια Διοίκηση, ας καλέσει αυτούς τους δυο ανθρώπους που κραυγάζουν απεγνωσμένα να πληροφορηθεί ότι τελικά τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα όπως του τα περιγράφουν οι Πολάκηδες που τον περιστοιχίζουν…

Η εκλογή και η επιλογή

Ως σοβαρή περίπτωση δικαστή, χωρίς ιδιαίτερες «σκιές» από το παρελθόν, περιγράφεται ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας. Και μπορεί να εξεπλάγησαν αρκετοί με την επιλογή του, αλλά ύστερα από αυτή μόνο καλά λόγια ακούστηκαν. Φυσικά, όπως σε κάθε επιλογή, άλλοι κέρδισαν και άλλοι έχασαν. Στους χαμένους θα συμπεριλάβω τον αρμόδιο υπουργό Κοντονή, ο οποίος μέχρι τελευταίας στιγμής υποστήριζε (από κομματικό πατριωτισμό φαντάζομαι) την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου κυρία Ειρήνη Πετρουλάκη-Κιουρκτσόγλου, σύζυγο, ως γνωστόν, κεντρικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρέπει ωστόσο να σημειώσω ότι η επιλογή του νέου προέδρου του Αρείου Πάγου αποτέλεσε αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων. Διαβουλεύσεων που διήρκεσαν επί μακρόν και στις οποίες έλαβαν μέρος, όπως μου είπαν, πλην φυσικά του υπουργού Δικαιοσύνης Κοντονή, ο αναπληρωτής του Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, του οποίου τη γνώμη σέβεται ιδιαιτέρως ο Πρωθυπουργός, ο εκπρόσωπος Τζανακόπουλος, ο οποίος εμφανίζεται να έχει σοβαρές άκρες στη Δικαιοσύνη (λόγω και της οικογενειακού χαρακτήρα σχέσης που έχει με τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μ. Παπασπύρου), ο φίλος μου ο Γιώργος Κατρούγκαλος αλλά και ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Μιχ. Καλογήρου.

Θα σημειώσω απλώς, όπως συχνά συμβαίνει με αυτού του είδους τις επιλογές (προηγούμενη εμπειρία η επιλογή του προέδρου του ΣτΕ κυρίου Σακελλαρίου), τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται ούτε όπως συνήθως εύχονται εκείνοι που επιλέγουν…

Ο γόρδιος δεσμός

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Νίκου Αλιβιζάτου που έχει αναλάβει να λύσει τον γόρδιο δεσμό της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του ηγέτη της Κεντροαριστεράς. Και είναι η λεγόμενη μοναδικότητα της ψήφου κατά την εξ αποστάσεως εννοείται, ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει πως αυτή δεν πρόκειται να διασφαλιστεί (η μοναδικότητα δηλαδή) και πως εκ των πραγμάτων, αφού δεν μπορεί να διασφαλιστεί, δεν θα πρέπει να επιχειρηθεί. Επικαλούνται δε τον “γκουρού” των εκλογικών διαδικασιών στην Ελλάδα, τον Ανδρέα Δρυμιώτη, ο οποίος υποτίθεται ότι δήλωσε πως έχει δίκιο το ΠΑΣΟΚ.

Επειτα και από σχετικές χθεσινές δηλώσεις της προέδρου Φώφης, επικοινώνησα με τον Δρυμιώτη, ο οποίος μου διέψευσε, και με κατηγορηματικό μάλιστα τρόπο, ότι είπε ποτέ –και μάλιστα ενώπιον της επιτροπής Αλιβιζάτου –ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η μοναδικότητα της ψήφου. Αντιθέτως, μου ανέφερε, «αυτό που είπα είναι ότι αν κάποιος δανείσει το κινητό του συν το pin που θα έχει λάβει σε αυτό για να ψηφίσει κάποιος άλλος στη θέση του, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με κάποιον που δανείζει τη χρεωστική του κάρτα σε κάποιον τρίτο και του δίνει και το pin της κάρτας να βγάλει όσα χρήματα θέλει από ένα ΑΤΜ. Και είπα επίσης ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την αυτοπρόσωπη παρουσία στο εκλογικό κέντρο –να έχει κάποιος μαζί του ένα σταυρωμένο ψηφοδέλτιο που θα του έχει δώσει κάποιος άλλος».

Αναφέρω απλώς ότι ουδείς έχει καλέσει τον Δρυμιώτη κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου και επιμένω σε κάτι που έχω αναφέρει από ημερών: ότι έτσι όπως εξελίσσεται το πράγμα, στο τέλος θα αυτογελοιοποιηθεί η διαδικασία και θα απογοητευθεί ο κόσμος του Κέντρου που είδε με καλό μάτι αυτή την ιστορία. Και είναι κρίμα…

«Βρώμικος» αποκλεισμός

Ο Σαρωνικός πνίγεται στο μαζούτ, αλλά η κυβέρνηση επιδίδεται σε μικροκομματικά παιχνίδια –στη γραμμή του προέδρου Αλέξη, ο οποίος προχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο μίλησε και πάλι για τα βρωμερά ΜουΜουΕ που ασχολούνται με το θέμα.

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε σήμερα συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα «Αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στον Σαρωνικό από τη βύθιση του Δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» αλλά… χωρίς δημάρχους!

Απέκλεισαν όλους τους δημάρχους των δήμων που πλήγηκαν από τη ρύπανση, ήτοι Αλίμου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Παλαιού Φαλήρου και Πειραιά, και κάλεσαν μόνο τη δήμαρχο Σαλαμίνας!

Ωραίοι…