Η ΔΕΘ πλησιάζει και ο κ. Τσίπρας έρχεται αντιμέτωπος με τα ψέματά του και τις ανέφικτες εξαγγελίες του, αφού έχει καταστήσει τη ΔΕΘ, τόπο ανακοίνωσης των ψεύτικων υποσχέσεών του. Το 2014, με το αλήστου μνήμης πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, υποσχέθηκε το σκίσιμο των Μνημονίων και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ενώ με τα ψέματά του 2015 (μετά το 3ο Μνημόνιο) υποσχέθηκε ότι θα μειώσει τη φορολογία και δεν θα παραχωρήσει τα κόκκινα δάνεια σε funds. Ολοι τώρα γνωρίζουμε ότι έπραξε ακριβώς τα αντίθετα.

Οι περσινές του εξαγγελίες στη ΔΕΘ (10/9/2016) παραμένουν «… κενό γράμμα» και οι πολίτες απαιτούν εξηγήσεις. Οι υποσχέσεις ότι… θα κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση και θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους αποδείχθηκαν ψευδείς: τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έχουν παραπεμφθεί για το 2018, ενώ η δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε στις 15/6/2017, αντί του φθινοπώρου του 2016, με πολύμηνη καθυστέρηση.

Η υπόσχεση για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ κατάντησε ανέκδοτο, καθώς η κυβέρνηση απέτυχε, δυόμισι χρόνια τώρα, να μας εντάξει σε αυτά. Η διαβεβαίωση ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράψει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017. Τελικά, η κυβέρνηση ψαλίδισε τις προβλέψεις της στο μισό για το 2017, αντί του 2,7% προβλέπει ανάπτυξη 1,8%. Ψέμα και ο στόχος της αποκλιμάκωσης του ύψους του πλεονάσματος για το 2019 στο 2,5% και το 2020 στο 2%, αφού ο κ. Τσίπρας υπέγραψε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, δεσμεύοντας τη χώρα σε διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060.

Οι «πανηγυρισμοί» για μείωση φόρων εξελίχθηκαν σε μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω των 6.000€. Ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο δεν καταργήθηκε, ούτε υπήρξε επέκταση των απαλλαγών, αλλά αποτελεί βασικό εισπρακτικό μέσο της κυβέρνησης. Η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς πήγε περίπατο και οι πολίτες χάνουν τα σπίτια τους με ηλεκτρονικούς πλέον πλειστηριασμούς. Η διατήρηση των κύριων συντάξεων, έδωσε τη θέση της σε μειώσεις έως 24% από το 2019, ενώ όσοι βγαίνουν στη σύνταξη (νόμος Κατρούγκαλου), παρότι δούλεψαν περισσότερα χρόνια και με αυξημένες εισφορές, βλέπουν μειώσεις μέχρι 30%.

Οι εξαγγελίες ότι θεσπίζουμε ακατάσχετο λογαριασμό «αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών» για τους επιχειρηματίες αποτελούν εμπαιγμό, αφού, αντί αυτού, ως το τέλος Ιουνίου 2017 είχαν γίνει κατασχέσεις σε 954.114 φορολογουμένους, ενώ 1.600.000 φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της κατάσχεσης.

Εμπαιγμός και το πάγωμα «ασφαλιστικών οφειλών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ώς και τις 31 Δεκεμβρίου 2016». Οι διογκωμένες ασφαλιστικές εισφορές αυξήθηκαν περισσότερο!

Η πραγματικότητα και τα στοιχεία είναι αδιάψευστα. Τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ για το Ελληνικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης είναι αποκαλυπτικά: στο 1ο Μνημόνιο οι μειώσεις των δαπανών ανέρχονταν στο 45,8% και οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές στο 54,2% του ΑΕΠ, στο 2ο Μνημόνιο τα ποσοστά αυτά αφορούν το 72,18% και το 27,82% του ΑΕΠ αντιστοίχως. Ομως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την καταστροφική πολιτική της και το αχρείαστο 3ο Μνημόνιο έφερε μειώσεις των δαπανών στο 17,6% και φόρους και ασφαλιστικές εισφορές στο 82,4% του ΑΕΠ.

Αυτή είναι η θλιβερή κληρονομιά του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του: ψέματα, ψέματα, ψέματα.

Αραγε, τι νέα ψέματα θα σερβίρει φέτος για να δικαιολογήσει την αποτυχία του;

Ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ηρακλείου.