Ο εγκλωβισμένος σε ατραπό είναι ο πιο εύκολος στόχος. Ο ψηφιακός όχλος πετροβολά με την άνεση και τη σιγουριά που του προσφέρει ο καναπές του σπιτιού του, καταγγέλλοντας, απαιτώντας και καταδικάζοντας. Οι ιστορίες που διαδραματίζονται στα αδιέξοδα του Παναθηναϊκού τα τελευταία χρόνια αποτελούν μουσειακό δείγμα τού πώς μια ομάδα μπορεί να διαλυθεί ύστερα από μια κακή εμφάνιση, μια κακή διαιτησία, έναν αποκλεισμό.

Η προσπάθεια δημιουργίας ενός αξιόμαχου συνόλου από τους Πράσινους μοιάζει με τον ιστό της Πηνελόπης. Ο καλπάζων ποδοσφαιρικός λαϊκισμός δεν μπορεί να αντιληφθεί τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Αρνείται να επιστρέψει στην πραγματικότητα, ακκιζόμενος από τα περασμένα μεγαλεία.

Δεν είναι η πρώτη ούτε ασφαλώς η τελευταία ομάδα της καθεστηκυίας τάξης που χάνει τη δύναμή της. Παλαιότερα είχε συμβεί το ίδιο με τον Ολυμπιακό, με τον ΠΑΟΚ, πρόσφατα με την ΑΕΚ. Αλλωστε οι πτώσεις εντάσσονται στον γενικότερο κανόνα των κύκλων της ζωής που ανοίγουν και κλείνουν. Το ζήτημα είναι να γίνονται αντιληπτά τα αίτια του προβλήματος για να μπορεί να δοθεί το σωστό φάρμακο.

Στο σημερινή κατάσταση που βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, το χειρότερο που θα μπορούσε να του συμβεί θα ήταν η θυσία του Ουζουνίδη. Ο προπονητής έχει τις δυνατότητες να βάλει τις βάσεις ώστε να χτίσει έναν ανταγωνιστικό Παναθηναϊκό. Οσοι τον πετροβολούν, υποβολιμαία ή όχι, στην ουσία πετροβολούν το μέλλον των Πρασίνων.