Είναι μια απλή περίπτωση οικογενειοκρατίας; Ή πρόκειται για μια κίνηση με βαθύτερο συμβολισμό; Εντέλει, είναι δικαιολογημένος ο θόρυβος που ξέσπασε για τον διορισμό του Στέλιου Παππά στην προεδρία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης;

Ο πατέρας του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής έσπευσε πάντως εξαρχής να διευκρινίσει πως θα εργαστεί αμισθί. Αλλά αμισθί προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Μαξίμου και η επίτιμη πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. Φαίνεται λοιπόν πως οι δύο περιπτώσεις συνδέονται μεταξύ τους –χωρίς μοναδικό κοινό τόπο τις αμισθί υπηρεσίες.

Δεδομένου ότι ο ΟΑΣΘ αποτελεί έναν αμαρτωλό οργανισμό με αμέτρητα πράσινα και γαλάζια ρουσφέτια, ο Στέλιος Παππάς είναι ίσως η ιδανική περίπτωση για την κυβέρνηση. Οπως στην περίπτωση Θάνου, η οποία γνωρίζει απ’ έξω κι ανακατωτά το Δικαστικό Σώμα, έτσι και ο Στέλιος Παππάς γνωρίζει καλά το παλιό πολιτικό σύστημα και μπορεί να στείλει σαφή μηνύματα προς όλους τους «ενδιαφερόμενους».

Ο ίδιος βέβαια επιχειρεί να διαχωρίσει την πορεία και τη δράση του από εκείνη του γιου του, αλλά και μόνο η συγγενική του σχέση με έναν υπουργό που αποτελεί καθημερινό συνομιλητή του Πρωθυπουργού και εισηγητή της ακραίας πόλωσης απέναντι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δημιουργεί αναπόφευκτους συνειρμούς.

Κατά το κοινώς λεγόμενο, «τι δουλειά έχει η αλεπού στο παζάρι» του ΟΑΣΘ; Στις πρώτες δηλώσεις του είπε: «Ηρθα για την εκκαθάριση του Οργανισμού με όρους πλήρους διαφάνειας. […] Θα πρέπει να σηματοδοτήσουμε τη μάχη που θα δοθεί και η οποία έχει καθαρά κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά». Γλώσσα λανθάνουσα;

Ο λαμιώτης πολιτικός, γιος τσαγκάρη, υπήρξε μέλος της Νεολαίας του Ρήγα Φεραίου από τη δικτατορία και διετέλεσε ο πρώτος «νόμιμος» εκδότης του «Θούριου». Ακολούθησε τον Λεωνίδα Κύρκο και τον Γιάννη Μπανιά στο ΚΚΕ εσωτερικού και μετά το 1989 εντάχθηκε στον Συνασπισμό τον οποίο δεν εγκατέλειψε στη διάσπαση του 1991.

Προερχόμενος από την ΑΣΟΕΕ, στο Πολυτεχνείο συμμετείχε ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής μαζί με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, τον Δημήτρη Χατζησωκράτη και άλλους. Για τη δράση του συνελήφθη και κρατήθηκε στα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ μαζί με τον Ανδρέα Νεφελούδη, τον Μάκη Μπαλαούρα και τον Αντώνη Λιοναράκη, υποφέροντας τα βασανιστήρια των χουντικών ενώ στη συνέχεια εξορίστηκε.

Από την πρώτη στιγμή μετά τις εκλογές του 2015 επέμενε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποκτήσει ισχυρά ερείσματα στην κοινωνία και συγκεκριμένα στο συνδικαλιστικό κίνημα και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο ίδιος, άλλωστε, έκανε πράξη και τα δύο. Αφενός αφοσιώθηκε στα δημοτικά της Καισαριανής, μιας περιοχής με παραδοσιακά έντονο το αριστερό στοιχείο. Εκείνος συνόδευσε τον Αλέξη Τσίπρα στη συμβολική επίσκεψή του στο Σκοπευτήριο την επομένη της πρώτης εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Και λίγο αργότερα, σε τηλεοπτικό παράθυρο, παραφράζοντας γνωστό στίχο του Βασίλη Ρώτα που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης, ύψωνε ασπίδα προστασίας στον Πρωθυπουργό: «Το γελαστό παιδί δεν θα επιτρέψω να το σκοτώσουν οι δικοί μας». Αφετέρου ως υπάλληλος της ΔΕΗ (στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στην οδό Αριστείδου) ασχολήθηκε έντονα με τον συνδικαλισμό. Εξελέγη μάλιστα πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος την περίοδο 1989-1992.

Οσοι τον γνωρίζουν μιλούν για έναν άνθρωπο τυφλά αφοσιωμένο στις απόψεις και τις ιδέες του, αλλά και με σεβασμό στη διαφορετική γνώμη. Ενδεικτικό είναι το σχόλιο του Χάρη Γολέμη, ο οποίος προσφάτως παραιτήθηκε από το τιμόνι του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς: «Aνεξάρτητα από το αν είναι σωστή ή όχι η κυβερνητική επιλογή για τον ΟΑΣΘ και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μια ζωή διαφωνώ σε πολλά με τον σύντροφο Στέλιο Παππά, θέλω να πω ότι όσοι υποστηρίζουν ότι ανέλαβε τη θέση για να τα κονομήσει ή να βολευτεί είναι πολύ ανόητοι».

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Republicca» αποκάλυψε έναν άγνωστο διάλογό του με τον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των εκλογών του Ιανουαρίου 2015: «Με ρώτησε: “Μα, εγώ πότε θα αρχίσω να ζω πραγματικά;”. Και του απάντησα: “Ποτέ, αγαπητέ Αλέξη”». Στην ίδια συνέντευξη ήταν κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά τα σενάρια Grexit: «Θα σήμαινε γεωπολιτική απομόνωση αυτό. Και τη φορά εκείνη που η χώρα έπραξε κάτι τέτοιο, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, βυθίστηκε στον εμφύλιο. Δεν προσθέτω τίποτε άλλο».

Οντας φιλευρωπαϊστής από τα χρόνια του ΚΚΕ εσωτερικού, ως εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε συντονιστής του τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Το 2014 εκπροσώπησε το κόμμα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναλαμβάνοντας το lobbying της υποψηφιότητας Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, ενώ συζητήθηκε το ενδεχόμενο να αναλάβει συντονιστής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικώς προτίμησε τις εσωκομματικές ειδικές αποστολές… τύπου ΟΑΣΘ. Για πολλά χρόνια έζησε με την οικογένειά του στη Γλασκώβη όπου σπούδασε και ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα ο Νίκος Παππάς. Εξού δηλώνει φανατικός οπαδός της Σέλτικ στην προσωπική του σελίδα στο facebook, από την οποία τον Ιούλιο του 2016 ευχήθηκε με ένα δικό του ποίημα στον Αλέξη Τσίπρα για τα γενέθλιά του: «Η Ανατολή που ροδίζει, της γλυκιάς Πατρίδας τις πίκρες ανάσες. Του Λαού μας καημούς κι ελπίδες θερμαίνει. Το ταξίδι μακρύ. Το φορτίο βαρύ. Και εσείς Δρακογενιάς βλαστοί, τιμονιέρηδες, και μεις την τιμή και την περηφάνια των πατεράδων μας μοναδική κι ανεξίτηλη κληρονομιά κουβαλάμε. Προορισμός προόρισται μοναδικός. Η λευτεριά, η γνώση και το δίκιο».