Ενα σοβαρό ποσοστό των φίλων της Κεντροαριστεράς στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές παρέμεινε σε αδράνεια. Κάποιοι δεν πήγαν ούτε καν στην κάλπη. Αλλοι συνειδητά και άλλοι βυθισμένοι σε πολιτική κατάθλιψη. Ηταν πολύ βαρύ αυτό που βιώναμε. Εν μέρει αληθές και εν πολλοίς κατασκευασμένο, το κλίμα που είχε δημιουργηθεί κατέτρωγε την παράταξη και οδήγησε σε ένα αφύσικο (και ευρωπαϊκά μοναδικό) αποτέλεσμα: ο κοινοβουλευτικός χάρτης να έχει χάσμα ανάμεσα στην παραδοσιακή Δεξιά και στη μη παραδοσιακή Αριστερά. Ενα χάσμα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική δύναμη του χώρου μας. Ενα χάσμα «αντάξιο» των θλιβερών περιστάσεων.

Στην πολιτική, όμως, όπως και στην οικονομία, πολλές φορές η δυναμική υπερβαίνει (και παρασύρει) την αδράνεια. Και η δυναμική αυτή χρειάζεται γεγονότα για να αναπτυχθεί. Χρειάζεται βέβαια και ωρίμαση. Την κατάλληλη στιγμή.

Νομίζω ότι τα επτά χρόνια ταλαιπωρίας της παράταξης κλείνουν έναν κύκλο. Οταν μάλιστα σε αυτά τα χρόνια αποδείχθηκε ότι κάθε επόμενη κυβέρνηση έπαιρνε χειρότερα μέτρα από την τελευταία κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς. Εκλεισε έτσι ο κύκλος των μύθων και των παραμυθιών.

Σε αυτή την κατάλληλη στιγμή μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί η δυναμική. Σε αυτή την κατάλληλη στιγμή, αφού πρώτα σώθηκε και μετά σταθεροποιήθηκε η παράταξη, οι φίλοι μας και οι ψηφοφόροι μας θέλουν να μας ξανακούσουν. Και θέλουν να δουν και να ακούσουν όλες και όλους που έχουν, προς τιμήν τους, το πολιτικό κουράγιο να διεκδικήσουν την ηγεσία της Κεντροαριστεράς. Να ακούσουν λόγους ισορροπημένους, προτάσεις που δεν χαϊδεύουν τα αφτιά, σχεδιασμούς νοικοκυρέματος. Η κάθε μία και ο κάθε ένας υποψήφιος για την ηγεσία της ΔΗΣΥ, καθώς και όσοι τους συνδράμουν, θα προσθέσουν τη δυναμική τους, θα ενεργοποιήσουν αδρανείς φίλους, θα συνεισφέρουν στην αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης. Η εκλογή ηγεσίας είναι ένα πολιτικό γεγονός. Ενα πολιτικό γεγονός που ενδιαφέρει περισσότερους από αυτούς που ψήφισαν την παράταξη στις τελευταίες εκλογές. Το ακροατήριο υπερβαίνει σε ποσοστό ακόμα και τα ποσοστά των καλύτερων εποχών του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό το πολιτικό γεγονός, την κατάλληλη ώριμη στιγμή, διαθέτει προστιθέμενη δυναμική, ικανή να αναβαθμίσει και πάλι την παράταξη σε πολυσυλλεκτική επί της ουσίας και σε δυνάμει πλειοψηφική επί των ποσοστών.

Και το ζητούμενο είναι (και μπορεί να γίνει), μέσα από αυτή τη διαδικασία της εκλογής ηγεσίας, με σοβαρό διάλογο, χωρίς πολώσεις και με προσήλωση στις δημοκρατικές αρχές της Κεντροαριστεράς, να ενεργοποιηθούν οι φίλοι μας και οι ψηφοφόροι της παράταξης. Ολοι όσοι στο παρελθόν μάς ψήφισαν έστω και μία φορά. Να πεισθούν για τη σοβαρότητα και να συμμετάσχουν ξανά. Η εικόνα που θα δοθεί από τους υποψηφίους, θα επηρεάσει και την ουσία. Ο κάθε ένας και η κάθε μια τους θα προσφέρουν και θα προσθέσουν. Και το άθροισμα όλων θα μείνει προς όφελος της παράταξης και της χώρας.

Ο Ντίνος Ρόβλιας είναι δικηγόρος, πρώην υπουργός