Αυτό το καλοκαίρι μυρίζει εκλογές. Από Αύγουστο χειμώνα, που λέει κι ο λαός. Οχι ότι επίκεινται αλλά προετοιμάζεται το κλίμα από τώρα για το ’18. Ακόμα και η έξοδος στις αγορές εκεί αποσκοπεί. «Οταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι, θα σ’ αγοράσω ένα κοκοράκι… να σε ξυπνάει κάθε πρωί». Παζάρι ίσον αγορές. Το ξύπνημα, αμφισβητείται!

Το υψηλό επιτόκιο παρακάμπτεται ευσχήμως μια και όπως τονίζεται είναι απλώς η αρχή. Οσο για τα τρία χρόνια καθυστέρηση τι είναι μπροστά στην αιώνια δέσμευσή μας στους δανειστές; Προσκλήθηκε κι ο επίτροπος κ. Μοσκοβισί να επιβεβαιώσει την επιτυχία. (Τα άλλα περί μεταρρυθμίσεων μετατίθενται στις ελληνικές καλένδες, ούτως ή άλλως θα μας απασχολούν στο διηνεκές! «Κάθε μεταρρύθμιση στην Ελλάδα κρατάει το πολύ 5 χρόνια, μετά χρειάζεται μεταρρύθμιση»! έλεγε ο μακαρίτης Ανδρέας Παπανδρέου).

Ο κ. Τσίπρας πήρε τις ρούγες της Ελλάδας καλοκαιριάτικα και διαφημίζει την ανάπτυξη. Ορατή ως αντικαθρέφτισμα όασης στη μέση της ερήμου. Θα πιούμε νερό; Μπήκαμε στις αγορές και μπήκε στην ακραία φτώχεια μία στις πέντε οικογένειες. Φτωχοποίηση χωρίς ταξικές διακρίσεις για αδύναμα κοινωνικά στρώματα και μεσαία τάξη. Ενα στα τρία καταστήματα έχουν κλείσει στο κέντρο της Αθήνας. Ανακαλύψαμε νέα τουριστική ατραξιόν!

Κι ενώ ο κ. Τσίπρας διαφημίζει την αριστερή καπιταλιστική ανάπτυξη, ο κ. Μητσοτάκης περιοδεύει προβάλλοντας την κοινωνική πολιτική της Δεξιάς! Τα άνω κάτω. Και η Κεντροαριστερά του Κέντρου της Κεντροδεξιάς; Ρίχνει τα χαρτιά για να δει ποιοι θα πάνε μαζί και ποιοι χώρια! Σε δουλειά να βρισκόμαστε.

Ολοι προσπαθούν. Οι μόνοι που έχουν δέσει τον γάιδαρό τους στο άρμα της νέας τάξης είναι η Μέρκελ κι ο Μακρόν, γι’ αυτό και είναι ήρεμοι (και κερδισμένοι)! Στο Ηνωμένο Βασίλειο ψάχνουν να βρουν πού πάν’ τα τέσσερα μετά το Brexit και στην Ιταλία ψάχνουν νερό στη Ρώμη!

Οταν φουσκώσει καλά η ζύμη της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, θα ξέρει ο καθένας ποιος θα ‘ναι ο ρόλος του. Για την ώρα γίνεται μια μάχη χαρακωμάτων. Ο Τραμπ και οι Αγγλοσάξονες από τη μια, η Γερμανία και η ΕΕ από την άλλη. Κάτι θυμίζουν όλα αυτά. Οχι όμως την Ενωμένη Ευρώπη που είχαν ονειρευτεί κάποιοι πρωτοπόροι, αλλά κι εμείς ως φτωχοί συγγενείς.

Τα «μπάνια του λαού» τα ξεχάσαμε. Τώρα ο λαός κολυμπάει στα χρέη! Οποιος πάει στο χωριό του έχει καλώς, οι άλλοι κάνουν διακοπές στην Αθήνα, με ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές για να ψωνίζουν. Τι άραγε;!

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός