«Η ομάδα εξουσίας του Μαξίμου έπαιξε την τύχη της χώρας στα ζάρια» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης. Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση τόσο για την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης, το 2015, όσο και για τις πρόσφατες επιθέσεις στη Δικαιοσύνη, ο Μανιάτης χαρακτηρίζει ενδεχόμενο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα «πραξικοπηματική ενέργεια». Για την έξοδο στις αγορές, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ αναφέρει πως η Ελλάδα δανείστηκε ακριβότερα από το 2014, ενώ εξηγεί τον ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν οι υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο για την ανάπτυξη της χώρας.

Οταν η κουβέντα πάει στην Κεντροαριστερά, ο Μανιάτης δηλώνει πως ο χώρος πρέπει να «επαναπροσδιορίσει τις αξίες του, να ακούσει τις ανάγκες της κοινωνίας και να αναλάβει τις ευθύνες του, συμφωνώντας σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο». Παράλληλα, θεωρεί πως η ΔΗΣΥ έχει κάνει «πολλά θετικά βήματα», αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της -αποφεύγει, δε, να ασκήσει κριτική στην ηγεσία της ΔΗΣΥ. Η απάντησή του για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για την ηγεσία του νέου φορέα είναι επίσης διπλωματική: «Θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης, με αποκλειστικό γνώμονα το καλό της χώρας».
Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη επίθεση στη Δικαιοσύνη;

Πρόκειται για βαρύτατο θεσμικό ολίσθημα του Αλέξη Τσίπρα. Ποτέ άλλοτε ένας Πρωθυπουργός δεν έχει εκφραστεί τόσο απροκάλυπτα για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, πράγμα που δείχνει καθεστωτική λογική κόντρα στη διάκριση των εξουσιών, τη θεμελιώδη λίθο των δυτικών δημοκρατιών. Τι άλλο σηματοδοτεί ο διορισμός της απελθούσας.

Βασιλικής Θάνου, νυν «άμισθης» συμβούλου με οδοιπορικά;

Οι εθνολαϊκιστικές παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού, όταν προέβλεψε το αποτέλεσμα του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, οι παρεμβάσεις του Παππά και οι διαρκείς και προς όλες τις κατευθύνσεις ύβρεις Πολάκη θυμίζουν αυταρχικά καθεστώτα τύπου Ερντογάν και Μαδούρο ή τη συμπεριφορά ακροδεξιών κυβερνήσεων σε Πολωνία και Ουγγαρία.
Μετά την αναταραχή που προξένησε, θεωρείτε πιθανό ένα δημοψήφισμα για το Σύνταγμα;

Θα πρόκειται για πραξικοπηματική ενέργεια, για την πιο ωμή παραβίαση του Συντάγματος, ιδιαίτερα του άρθρου 110. Το παιχνίδι με τους συνταγματικούς θεσμούς, προσαρμόζοντάς τους στην εργαλειακή αντίληψη εξυπηρέτησης των πολιτικών συμφερόντων της κυβέρνησης, συνιστά ξεκάθαρη απόπειρα κατάλυσης του Συντάγματος.

Αν ο Αλέξης Τσίπρας καταφύγει σε ένα τέτοιο σενάριο ως σανίδα σωτηρίας για να κερδίσει χρόνο στην εξουσία, να ξέρει ότι θα έχει τραγικές εθνικές επιπτώσεις. Θεωρώ και ελπίζω όμως ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με βάση και τη δική του σχετική αρθρογραφία του 2011, δεν θα επιτρέψει την υλοποίηση αυτού του έσχατου επιπέδου συνταγματικού λαϊκισμού.
Τι δείχνουν οι αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη για τα όσα συνέβησαν το 2015;

Η ομάδα εξουσίας του Μαξίμου έπαιξε την τύχη της χώρας στα ζάρια. Πέρα από τις σοβαρές ποινικές ευθύνες που θα πρέπει να αναζητηθούν, εδώ μιλάμε για ένα παιχνίδι άγνοιας κινδύνου, ναρκισσισμού και πολιτικού οπορτουνισμού, που έφερε τη χώρα όχι απλώς ένα βήμα πριν από την καταστροφή, αλλά προκάλεσε κι έναν νέο εθνικό διχασμό ανάμεσα στους Ελληνες.

Επιβεβαιώνουν αυτά που εμείς λέγαμε, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την ΕΕ και για είσοδο στην κόλαση της εθνικής χρεοκοπίας και του εμφύλιου διχασμού.
Τι ήταν αυτό που τελικά κράτησε την Ελλάδα στην ευρωζώνη;

Μόνο ένα: το μέγεθος της επερχόμενης ολοκληρωτικής εθνικής καταστροφής, καθώς και ο φόβος για το προσωπικό τους μέλλον, αφού ο Τσίπρας φοβόταν ένα νέο Γουδή, άρα είχε πλήρη συναίσθηση των πολιτικών και ποινικών του ευθυνών.

Σημαντικό ρόλο εξάλλου έπαιξε η ανυποχώρητη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που εξασφάλισε τη στήριξη των Ευρωσοσιαλιστών στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Στη συνέντευξή του στην «Guardian» ο Πρωθυπουργός αναφέρεται σε «μεγάλα λάθη» που έκανε. Εσείς ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο;

Δεν πρόκειται για λάθη, αλλά για οργανωμένο σχέδιο κατάληψης της εξουσίας με κάθε μέσο και κάθε κόστος. Και αμφιβάλλω αν έχουν παραιτηθεί από αυτό το σχέδιο.

Ο ίδιος ομολογεί ότι είναι ο πιο ανίκανος Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης, αφού οι τρεις κυριότεροι συνεργάτες του τον κατηγορούν ως προδότη: Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γιάνης Βαρουφάκης. Εξάλλου, στον Alpha ο ίδιος επίσης ομολογεί ότι οι πολίτες τον θεωρούν ψεύτη.

Ο Τσίπρας επικαλείται ψευδαισθήσεις, λανθασμένες εκτιμήσεις για να δικαιολογήσει την έλλειψη πολιτικής ευθυκρισίας του, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα ευθύνες στους υπουργούς του. Ομως, ο ελληνικός λαός δεν έδωσε τη λαϊκή εντολή σε κάποιον σύμβουλο, αλλά στον Τσίπρα που είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για τα σημερινά αδιέξοδα της χώρας.

Το χειρότερο είναι ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν έχει συναίσθηση του μεγέθους και του αριθμού των λαθών του που έχουν προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στην ελληνική οικονομία.
Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το θέμα των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο; Μπορεί η εκμετάλλευσή τους να βοηθήσει στην ανάπτυξη;

Αποσπασματικά, ευκαιριακά, με ιδεολογικές αγκυλώσεις, με τραγικές καθυστερήσεις και κυρίως χωρίς εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό. Ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά, αφού πρώτα μας λοιδόρησε ως αντιπολίτευση, τώρα εξυμνεί, οικειοποιούμενος κάθε επένδυση και έργο όπως τον TAP, τον East Med, τον IGB, τα έργα που είχε καταψηφίσει στη Βουλή. Στάθηκε απέναντι στην κορυφαία επιλογή εθνικής αυτοπεποίθησης και γεωπολιτικής αναβάθμισης, να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Για τα επόμενα 40 χρόνια, αν κινηθούμε σοβαρά και γρήγορα, μπορούμε να έχουμε δημόσια έσοδα 2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, που θα κατευθύνονται στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών που νομοθετήσαμε το 2013 και καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο το οικόπεδο του Πατραϊκού θα δίνει κάθε χρόνο δημόσια έσοδα 150 εκατ. ευρώ κι άλλα επιπλέον 30 εκατ. ευρώ στην τοπική κοινωνία. Σύνολο, 180 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για τα επόμενα 40 χρόνια. Επιπλέον, θα δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας. Εκτιμώ ότι η Ελλάδα έχει τουλάχιστον 10 «Πατραϊκούς». Κάντε τους υπολογισμούς.

Εμείς τρέχαμε κατοστάρι και σήμερα η κυβέρνηση κάνει βάδην, εάν δεν βάζει όπισθεν. Οπως παντού, άλλωστε.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της πρόσφατης εξόδου στις αγορές με αυτήν το 2014, επί Σαμαρά – Βενιζέλου;

Στην πραγματική οικονομία, είναι έξι φορές περισσότεροι φόροι, υποθήκευση όλης της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο αποικιοκρατίας, 100 δισ. ευρώ ζημιά, αφελληνισμός των τραπεζών. Είναι το κόστος του ψεύδους και της ιδεοληψίας εις βάρος της μέσης ελληνικής οικογένειας.

Τελικά η χώρα δανείστηκε συγκριτικά πιο ακριβά απ’ ό,τι το 2014, αν λάβουμε υπόψη μας τα διεθνή επιτόκια τότε και τώρα.
Η ενοποίηση της Κεντροαριστεράς έχει πάρει τον δρόμο της. Τι την καθυστέρησε τόσο καιρό;

Το καλοκαίρι του 2015, ως επικεφαλής της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας, χειρίστηκα το θέμα της δημιουργίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σήμερα, έχουμε διανύσει αρκετό δρόμο με σαφή θετικά αποτελέσματα. Είμαστε στην αφετηρία, ώστε στο τέλος του δρόμου, μέσα στο 2017, να δημιουργήσουμε ξανά τον μεγάλο προοδευτικό πρωταγωνιστή διαμόρφωσης του μέλλοντος της χώρας.
Εκανε λάθη η σημερινή ηγεσία της ΔΗΣΥ;

Δεν υπάρχουν αλάνθαστες ηγεσίες. Το θέμα είναι ο τελικός απολογισμός. Τα θετικά να υπερτερούν των αρνητικών με μεγάλη διαφορά.

Λάθος και μάλιστα ασυγχώρητο θα ήταν η ακινησία. Σήμερα κινούμαστε με αυτοπεποίθηση μπροστά.
Τι θα απαντούσατε σε κάποιον που θα έλεγε πως η ΔΗΣΥ δεν είναι τίποτε άλλο παρά «ΠΑΣΟΚ and friends»;

Αυτή είναι η προσφιλής καραμέλα των κυβερνητικών trolls. Η ειρωνεία δεν είναι πολιτική πρόταση. Κάποτε πρέπει να τελειώσουμε με τα ευφυολογήματα και να ανοίξουμε τον δρόμο σε ευφυείς πολιτικές.

Εδώ μιλάμε για τη δημιουργία ενός νέου, ενιαίου φορέα με εκλογή αρχηγού με ανοικτή συμμετοχική διαδικασία που θα αλλάξει τον πολιτικό χάρτη και θα βγει μπροστά ως η νέα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Εμείς διεκδικούμε να είμαστε ο πρωταγωνιστής των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας απέναντι στη συντηρητική ΝΔ και τον εθνικολαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι απαραίτητο ο αρχηγός της ΔΗΣΥ να προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ;

Προφανώς όχι. Είναι απαραίτητο όμως ο αρχηγός της παράταξης να διαθέτει την αναγκαία αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα διαχείρισης των δημόσιων πραγμάτων, το πλήρες επαγγελματικό βιογραφικό, την υπευθυνότητα και το σχέδιο για τη χώρα που θα προσελκύσει το σύνολο των προοδευτικών πολιτών. Είναι απαραίτητο ο αρχηγός να μετατρέψει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη σε μεγάλη δημοκρατική παράταξη.
Πώς θα προσεγγίζατε το Ποτάμι και την Ωρα Αποφάσεων;

Εχω καταθέσει δημόσια την άποψή μου ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από τα εξαιρετικά λίγα που μας χωρίζουν. Κανείς δεν περισσεύει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Η σύγκλιση διαφορετικών φωνών σε ένα μεγάλο όραμα για το αύριο μιας χώρας.
Ακούγεται έντονα ότι θα θέσετε υποψηφιότητα για αρχηγός του νέου φορέα. Ισχύει;

Θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης με αποκλειστικό γνώμονα το καλό της χώρας.

Παρά το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει στις δημοσκοπήσεις, το κέρδος για τη ΔΗΣΥ δεν είναι σημαντικό. Γιατί πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό;

Η δημοσκοπική καθήλωση της ΔΗΣΥ στα ποσοστά του 7%-8% για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα οφείλει να μας προβληματίσει όλους. Η χώρα, η κοινωνία, έχουν ανάγκη από ξεκάθαρο προοδευτικό, ανατρεπτικό, λαϊκό πολιτικό στίγμα. Μια νέα συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες, που να απαντά στην αγωνία των 2,5 εκατ. Ελλήνων «εκτός των τειχών», της φτωχοποιημένης μεσαίας τάξης, των εκατοντάδων χιλιάδων νέων με τα απίστευτα προσόντα και τις μηδενικές ευκαιρίες να χαμογελάσουν.

Οσο ο χώρος του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου, των Ελλήνων Δημοκρατών και Σοσιαλιστών παραμένει διαιρεμένος, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη ούτε δημοσκοπική ούτε και στην πραγματική κάλπη, που είναι και το τελικό ζητούμενο.

Προσωπικά, στο συνέδριο της ΔΗΣΥ κατέθεσα μια πλήρη πρόταση για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, νέα Αλλαγή, νέες θέσεις εργασίας, στήριξη μεσαίας τάξης, ισχυρό δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης, ευρωπαϊκό προσανατολισμό, εξωστρέφεια και καινοτομία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, η θεσμική και αξιακή επαναθεμελίωση βασικών συνιστωσών του δημοκρατικού πολιτεύματος, πρέπει να αποτελέσουν τους βασικούς άξονες του συνολικού εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου μας.

Επιπλέον, πρότεινα δύο νέους μεγάλους πυλώνες ανάπτυξης της χώρας. Ο πρώτος αφορά τον ριζικό μετασχηματισμό του σημερινού κράτους σε ένα έξυπνο, επιτελικό κράτος – project manager που γεννά χιλιάδες δουλειές για τον ιδιωτικό τομέα κι εξοικονομεί 1 δισ. ευρώ τον χρόνο από περιττές λειτουργικές του δαπάνες. Μια μεγάλη θεσμική επανάσταση, ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που σέβεται τον πολίτη και τους φόρους του, που γίνεται αρωγός ανάπτυξης και όχι εμπόδιό της.

Ο δεύτερος πυλώνας ανάπτυξης αφορά την προοδευτική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με κοινωνικό μέρισμα, προς όφελος των πολιτών, που μπορεί να προσελκύσει σε βάθος δεκαετίας πάνω από 150 δισ. ευρώ επενδύσεις κι εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ολο αυτό που σας περιγράφω είναι η ραχοκοκαλιά της σύγχρονης πολιτικής σκέψης που ονομάζω Προοδευτικό Πατριωτισμό. Ενα νέο σχέδιο, ένα νέο προοδευτικό πολιτικό αφήγημα, που θα κινητοποιήσει, θα εμπνεύσει και θα συσπειρώσει όλες τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Μόνο εμείς, οι Ελληνες Σοσιαλιστές & Δημοκράτες μπορούμε να ενώσουμε ξανά τους Ελληνες σε μια Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της εξωστρέφειας, του κοσμοπολιτισμού, της καινοτομίας, της ευρωπαϊκής στόχευσης. Για να το πετύχουμε όμως αυτό, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας, να ακούσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας να συμφωνήσουμε σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και τις αγορές, με προοδευτικές παρεμβάσεις και τελική στόχευση στην αειφορική παραγωγή πλούτου, δημιουργώντας ένα αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, με πυρήνα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.