Το πολιτικό συνέδριο έχει κεντρικό σκοπό την εμπέδωση στους οπαδούς και στους πολίτες του πολιτικού προφίλ του κόμματος που το διεξάγει. Ο κόσμος παρακολουθεί και συνήθως κρίνει την ενότητα, την προοπτική του πολιτικού σχηματισμού και κυρίως τα πρόσωπα. Τα πολλά λόγια, ιδίως σε περίοδο κρίσης, είναι φτώχεια!

Στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης χαράχτηκε η προοπτική, η ενότητα του χώρου και η εκλογή του αρχηγού της από τη βάση. Με την πορεία αυτή μπαίνουν, επιτέλους, οι βάσεις μιας αναδιοργάνωσης, ελπίζουμε εγκαίρως.

Πολλά λέγονται και γράφονται, αν όμως η Κεντροαριστερά γίνει εξάρτημα μεγαλύτερου κόμματος, τότε θα έχει την τύχη του εξαρτήματος! Δηλαδή, θα αποτελέσει τον κομπάρσο (τσόντα) του συστήματος, με σίγουρη την περαιτέρω συρρίκνωσή της. Προς τούτο η κυρία Γεννηματά έχει δίκιο να αντιστέκεται στις χονδροειδείς εκατέρωθεν πιέσεις και στις σειρήνες.

Θα έχει τη δύναμη η Δημοκρατική Συμπαράταξη να αρθρώσει δική της εναλλακτική πρόταση και λόγο αληθείας, που θα απηχεί και θα δίνει κάποια ελπίδα στην καθημαγμένη από την κρίση (και τις ασυνέπειες) ελληνική κοινωνία;

Θα μπορέσουν οι συντελεστές και τα στελέχη της Συμπαράταξης, μαζί με όσους προσέλθουν, να ομονοήσουν και να στηρίξουν μια σταθερή και ανανεωμένη ηγεσία, εκλεγμένη από τη βάση;

Αν η απάντηση (στον χρόνο που πιέζει αδυσώπητα,) είναι θετική, τότε μπορεί να μπει το νερό στο αυλάκι. Διαφορετικά, θα συνεχίσουμε να είμαστε στο ίδιο (βαρετό) έργο θεατές.

Η ευθύνη όλων είναι μεγάλη. Χρειάζονται αποφασιστικές κινήσεις, σταθερότητα και πνεύμα ενότητας στην πράξη. Από εκεί θα προκύψει και η ανανέωση ιδεών και αντιλήψεων.

Οι εκλογές όταν γίνουν (το πιθανότερο εντός του ’18) θα κρίνουν τη συνέχεια. Για όσους πάντως δεν τη γνωρίζουν, ή κάνουν ότι δεν τη γνωρίζουν, θα είναι κυβερνήσεις συνεργασίας υπό την αυστηρή οικονομική επιτήρηση των δανειστών. Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες!

Το θέμα είναι πού θα πέσει το βάρος. Και σε αυτό η αναμενόμενη ενιαία κίνηση της Κεντροαριστεράς μπορεί να διαμορφώσει καθαρές θέσεις πολιτικής προοπτικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι αυξάνοντας την κυβερνητική εξουσία του, αυξάνει τη δύναμή του! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αυταπάτη που έχει ένα κόμμα στην κυβέρνηση. Το αντίθετο συμβαίνει. Πριν από την πτώση, οδηγείται σε έκ-πτωση δημοκρατίας!

Ο χώρος της Κεντροαριστεράς ανασυντασσόμενος και ανανεωμένος θα είναι πολλαπλώς ωφέλιμος για τη δημοκρατία και τη χώρα.

Ας προχωρήσει λοιπόν, κάθε άλλη καθυστέρηση είναι και έγκλημα, είναι και λάθος! Η ευθύνη είναι ιστορική.

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός