Αποφεύγω να περνάω από τα Εξάρχεια, κυρίως από την Πλατεία και μάλιστα τη νύχτα· δεν αντέχω τη βία και το μίσος που εκπέμπουν αφίσες, γκράφιτι, συνθήματα πάνω στους τοίχους και τα ρολά ασφαλείας των κλειστών μαγαζιών. Τα περισσότερα από αυτά, κυρίως στην Τοσίτσα, δεν ανοίγουν ούτε την ημέρα είτε επειδή η οικονομική κρίση κατέστρεψε οικονομικά τους μαγαζάτορες είτε επειδή οι πολιτικές κρίσεις κατέστρεψαν τα ίδια τα μαγαζιά και τα εμπορεύματά τους σε κάποια από τις επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις. Κατάσταση ερήμωσης, ιδανική για εμπόριο ναρκωτικών και λαθραίων τσιγάρων. Πέρασα όμως προχθές, είδα το περιβόητο κόκκινο κοντέινερ πάνω στην Πλατεία, το σύμβολο της άτυπης αλλά καθόλου ήπιας εξουσίας που ασκούν μικροομάδες στην περιοχή, και σκέφθηκα «δεν χρειάζονται γερανοί, νταλίκες και αστυνομικοί· 2-3 άνθρωποι αρκούν για να το αποσυναρμολογήσουν και να το φορτώσουν σε αυτοκίνητα να φύγει, την Πέμπτη στη συγκέντρωση της ΠΟΑΣΥ».

Η συγκέντρωση όμως δεν θα γίνει, όχι μόνο επειδή την απαγόρευσε ο κ. Τόσκας αλλά κυρίως επειδή κανείς δεν την στήριξε: ούτε ο Δήμος ούτε κόμματα ούτε άλλοι φορείς. Κάποιοι μετράνε τις πολιτικές επιπτώσεις, άλλοι δεν θέλουν να μπλέξουν, άλλοι φοβούνται. Κανείς δεν απάντησε στην πρόσκληση που έστειλε η ΠΟΑΣΥ, καμιά ομάδα δεν ιδρύθηκε «αυθορμήτως» στο facebook για να ενισχύσει την εκδήλωση. Είμαστε όλοι πολύ απασχολημένοι με το να ρίξουμε την κυβέρνηση, ή να την στηρίξουμε, δεν έχουμε καιρό για τέτοια επουσιώδη.

Σωστά, λοιπόν, είχε προβλέψει ο γείτονας Περικλής Δημητρολόπουλος, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία της ομοσπονδίας αστυνομικών, πως δεν θα γίνει η συγκέντρωση και θα έχουμε ένα ακόμη «χαμένο στοίχημα για τη δημοκρατία» –από το «Θεωρείο» του βλέπει καλύτερα. Εγώ είχα τη βλακώδη αισιοδοξία ότι θα γέμιζαν την πλατεία χιλιάδες ειρηνικοί άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, μεγάλοι και παιδιά, με βιολοντσέλα, σαξόφωνα, φλάουτα και πολύχρωμα πανό που θα έγραφαν «ανοιχτές πόλεις», «όχι στη βία», «όχι στα γκέτο», «όχι στην τρομοκρατία» –και οι ελάχιστοι οπαδοί των γκέτο, της βίας, της τρομοκρατίας θα παρακολουθούσαν από μακριά, πελιδνοί και ντροπιασμένοι, γιατί θα είχε αποδειχθεί ότι οι απλοί άνθρωποι μπορούν να αντιταχθούν στην εξουσιαστική θέληση των λίγων.

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ θεώρησαν «προβοκάτσια» την εκδήλωση και μάλιστα της ΝΔ, όμως η αξιωματική αντιπολίτευση την είχε καταδικάσει ρητά, με δήλωση του κ. Μητσοτάκη –φτηνιάρικοι πολιτικάντικοι καβγάδες. ΔΗΣΥ, Ποτάμι και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, άκρα του τάφου σιωπή. Τα κόμματα μόνο για τον εαυτούλη τους νοιάζονται. Ευτυχώς, υπάρχουν οι «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» να νοιάζονται για τη δημοκρατία και τα δικαιώματά μας –ας τους ευχαριστήσουμε.