Δημοψήφισμα χωρίς κάλπες κινδυνεύει να κάνει η καταλανική κυβέρνηση. Το δημοψήφισμα μπορεί μεν να έχει προκηρυχτεί για την 1η Οκτωβρίου, ωστόσο τρεις μήνες πριν, οι δύο προμηθεύτριες εταιρείες για τις απαιτούμενες 8.000 κάλπες, αποσύρθηκαν από τον διαγωνισμό, που κηρύχθηκε «άγονος».

Η καταλανική κυβέρνηση, που από την πλευρά της τόνισε πως στις προτάσεις των δύο εταιρειών «δεν πληρούνταν τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια», θα εξεύρει νέους «εγγυημένους» τρόπους για την εξασφάλιση των καλπών. Σύμφωνα με πηγές, μία από τις εταιρείες αρνήθηκε να τροποποιήσει το σχήμα της κάλπης, ενώ η άλλη δεν παρείχε τα απαιτούμενα έγγραφα.

Την ίδια στιγμή που η καταλανική κυβέρνηση κήρυσσε άγονο τον διαγωνισμό, ταυτόχρονα καλούσε τη Μαδρίτη να σταματήσει να ασκεί πιέσεις στους προμηθευτές.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι μπορεί μεν να αρνείται πως ασκεί τέτοιες πιέσεις, όμως από την άλλη πλευρά προειδοποιεί για τις ποινικές κυρώσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσει όποιος συνδράμει μία τέτοια μονομερή, μη αναγνωρισμένη από την κεντρική κυβέρνηση και το Σύνταγμα, ενέργεια.