Οποιοσδήποτε άλλος στη θέση της δύσκολα θα επιβίωνε πολιτικά αν στη διάρκεια αστυνομικής έρευνας στο σπίτι του ανακαλυπτόταν επιστολή προς τον αρχηγό του κράτους που μεταξύ άλλων έλεγε τα εξής: «Είμαι στο πλευρό σου για να σε υπηρετώ, όπως και να υπηρετώ τα σχέδιά σου. Χρησιμοποίησέ με για όσο χρόνο εξυπηρετεί εσένα, τη δράση σου και το κάστινγκ σου. Αν με χρησιμοποιήσεις, σε έχω ανάγκη ως καθοδηγητή και στήριγμα: χωρίς καθοδήγηση, κινδυνεύω να είμαι αναποτελεσματική, χωρίς στήριγμα κινδυνεύω να είμαι αναξιόπιστη. Με τον τεράστιο θαυμασμό μου. Κριστίν Λ.»

Ηταν μια επιστολή χωρίς ημερομηνία της Κριστίν Λαγκάρντ προς τον Νικολά Σαρκοζί. Και παρά τη δημοσιοποίησή της, η αποστολέας θα αναλάμβανε αργότερα τη γενική διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ ο παραλήπτης θα έχανε τόσο τις εκλογές για την ανανέωση της θητείας του όσο και το στοίχημα για την επιστροφή του στην πολιτική. Ετσι είναι η ζωή μερικές φορές, άδικη. Ωμή.

Η Λαγκάρντ κέρδισε την προνομιούχα θέση χάρη στο σεξουαλικό σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη ο προκάτοχός της. Και ο βασικός της στόχος ήταν να απαλλάξει το ΔΝΤ από το κακό όνομα που είχε αποκτήσει λόγω της δράσης του στη Λατινική Αμερική. Η ελληνική Αριστερά όμως δεν το είχε πληροφορηθεί ή δεν το είχε πιστέψει. Κι έτσι, τα στελέχη της δεν έχαναν ευκαιρία να καταγγέλλουν το Ταμείο ότι ρουφάει το αίμα των λαών. Ακόμη και πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε την υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης στο γεγονός ότι παραδόθηκε στο ΔΝΤ, που θέλει να κάνει την Ελλάδα πειραματόζωο της ευρωζώνης.

Αυτά, βέβαια, τα είπε εντός συνόρων. Γιατί αν οι συριζαίοι είναι πρωταθλητές στον λαϊκισμό, δεν είναι και ανόητοι. Ηδη από τον Ιούλιο του 2015, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έστελνε επιστολή στο ΔΝΤ με την οποία ζητούσε την εμπλοκή του στο τρίτο Μνημόνιο. Αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παρακαλούσε τον περασμένο Μάρτιο τη Λαγκάρντ να παραμείνει στο πλευρό της Ελλάδας. Δεν το αποκάλυψε φυσικά ο ίδιος, αλλά η συνομιλήτριά του, μιλώντας σε μια γαλλική εφημερίδα.

Σε μια τέτοια σχέση έρωτα και μίσους κολλάει γάντι ο κάπως σουρεαλιστικός διάλογος που, σύμφωνα με τη «Real News», είχε η σύζυγος του Πρωθυπουργού με τη Λαγκάρντ στην Κίνα. Η Μπέτυ Μπαζιάνα φέρεται να είπε στη διευθύντρια του ΔΝΤ ότι είναι πολύ δημοφιλής στην Ελλάδα, αμέσως μετά όμως την κάλεσε να αλλάξει πολιτική και να κάνει κάτι για το ελληνικό χρέος. Ισως να παρεξήγησε την ανάγκη της Λαγκάρντ για καθοδήγηση. Το σίγουρο είναι ότι δεν την έπεισε να παραστεί στο χθεσινό Eurogroup.

Κι αυτό, παρά τον τεράστιο θαυμασμό που προφανώς τρέφει η Κριστίν Λ. για την υπερήφανη, αταλάντευτη, αριστερή ελληνική κυβέρνηση.