Οποιος παρακολούθησε τη συζήτηση των τελευταίων ημερών στη Βουλή, η οποία ολοκληρώθηκε προχθές το βράδυ με την ψήφιση του τέταρτου Μνημονίου που περιλαμβάνει σκληρά μέτρα χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση, μάλλον δεν θα ένιωσε και τόσο καλά. Αν η οργή ήταν η αναμενόμενη αντίδραση για την απόλυτη εξαπάτηση, η απογοήτευση ίσως αποδειχθεί ακόμη πιο ηχηρή για όσους είχαν ακόμη μια κάποια ελπίδα. Δεν είναι μόνο ότι επιβάλλονται δυσβάστακτα βάρη σε μια ήδη καταπονημένη κοινωνία, αλλά κυρίως η απόπειρα παραπλάνησης που χωρίς ίχνος ντροπής ή έστω συστολής επιχείρησαν οι κυβερνώντες.

Οταν ακόμη και στα μαθηματικά επιχείρησαν με αλχημείες να κάνουν το μαύρο άσπρο, όλοι κατάλαβαν ότι ο σκοπός της διατήρησης της εξουσίας αγιάζει τα μέσα τής θλιβερής τους προπαγάνδας.

Γι’ αυτό άλλωστε ενοχλούνται από τα μέσα ενημέρωσης που κάνουν τη δουλειά τους προβάλλοντας τις δικές τους ανακολουθίες και ενίοτε τα ασύστολα ψεύδη τους. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ικανότητα για να αποδειχθεί ότι αυτοί δεν έχουν καμιά συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων. Αρκούν κάθε φορά τα πεπραγμένα τους για να εκτίθενται. Τους τα είπε με τον δικό του τρόπο άλλωστε ο Νίκος Φίλης, που δεν μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει ως εκπρόσωπο του συστήματος.

Τα ΜΜΕ καταγράφουν και αναλύουν με τον δικό τους τρόπο την επικαιρότητα· άλλοτε το κάνουν με επιτυχία και άλλοτε όχι. Συχνά υπό το βάρος πιέσεων ή ακόμη και εκβιασμών από την εκάστοτε εξουσία. Η αδυναμία όμως που δείχνει ο Πρωθυπουργός στα «ΝΕΑ» μπορεί να θεωρηθεί έως και τιμητική, ακόμη και όταν μας επικαλείται για να δικαιολογήσει τις δικές του παλινωδίες. Γνωρίζουμε ότι δεν τους αρέσουν τα δικά μας πρωτοσέλιδα, η αρθρογραφία, ακόμη και οι φωτογραφίες που επιλέγουμε στις σελίδες μας, και γι’ αυτό έκαναν πράγματι πολλές προσπάθειες να μας… συνετίσουν και άλλα πολλά. Δεν ξέρουν όμως ότι ακόμη και οι εφημερίδες που έχουν ιδιοκτήτες δεν ανήκουν σ’ αυτούς. Δεν αγοράζεται ό,τι πωλείται. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι οι εφημερίδες ανήκουν στους αναγνώστες τους. Αυτοί αποφασίζουν κάθε μέρα στο περίπτερο ποιον επιλέγουν.

Κατά τα λοιπά, πράγματι μια μπάλα πούπουλα ζυγίζει όσο και μια μπάλα σίδερο εκεί μακριά όπου δεν υπάρχει βαρύτητα, αλλά απίστευτη ελαφρότητα.