Αργά ή γρήγορα η αρχή της πραγματικότητας παίρνει την εκδίκησή της από την αρχή της επιθυμίας. Αφού το e-mail Χαρδούβελη διέγραψε πλήρη κύκλο για να προσγειωθεί στο Κοινοβούλιο ως νέα συμφωνία, ήταν ζήτημα χρόνου να επιστρατευτεί το επικοινωνιακό μακιγιάζ για να φκιασιδώσει τη λιτότητα. Για τα κυβερνητικά στελέχη το βήμα της Βουλής δεν αποτελεί βάσανο για την ερμηνεία της νέας συμφωνίας. Δεν νιώθουν νομιμοποιημένα να αναλύσουν ό,τι θα ψηφίσουν. Αντιθέτως, αποτελεί την εναλλακτική λύση στο τηλεοπτικό κήρυγμα.

Ιδού, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η οποία φαντασιώνεται το νέο κράτος προστασίας και καταγγέλλει τους «πορφυρογέννητους των κολεγίων που λοιδορούν τα σχολικά γεύματα». Και λίγο παρακάτω διαπιστώνει «μια λαίλαπα ψευδολογίας» η οποία σαρώνει όλη τη χώρα με στόχο να επέλθει η πολιτική αμνησία για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ιδού ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ανακάλυψε πρώτος τη διαφορά αυτής της επώδυνης συμφωνίας με τις προηγούμενες επώδυνες: «…Η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στη σημερινή κυβέρνηση και στις προηγούμενες είναι ότι έχουμε μια λιτότητα που επιβάλλεται από τη συμφωνία που υπεγράφη και δεν ξεφεύγει από τη λογική του καλοκαιριού, αλλά είναι πιο ποιοτική και δείχνει πραγματική ευαισθησία». Με άλλα λόγια, το ηθικό πλεονέκτημα πέθανε, ζήτω η ευαισθησία.

Μη βιαστείτε να τα ρίξετε όλα στο θέατρο του παραλόγου: άλλο εννοούσε ο Ιονέσκο και όχι την καραμέλα που πιπιλίζουμε. Θα είχε περισσότερο νόημα αν για μια στιγμή αναλογιζόμασταν το επίπεδο κοινοβουλευτικού λόγου που παράγεται σε μια χώρα η οποία την τελευταία οκταετία ζει το ψυχόδραμά της. Αλλά ακόμη και γι’ αυτό το έλλειμμα το ανώτατο επικοινωνιακό επιτελείο είχε την τελευταία λέξη. Επιστρατεύεται η γραβάτα του Αλέξη Τσίπρα και ένα σποτ που φέρνει την ανάπτυξη στο χαλάκι της πόρτας σας. Καλωσορίσατε στην πρώτη φορά εικονική πραγματικότητα.