Στην Ελλάδα της ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης επτά άνθρωποι που αγαπούν την ανάγνωση και πιστεύουν ακράδαντα στην θεραπευτική αξία της ξεκίνησαν το ταξίδι για την υλοποίηση ενός ευγενούς σκοπού: Από τον Απρίλιο του 2016 το «Ράφι της Αγάπης» άρχισε να συγκεντρώνει βιβλία από συγγραφείς Ελλάδας και Κύπρου με σκοπό τη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης σε υποστηρικτικούς χώρους χρόνιων πασχόντων.

Εμπνεύστρια της ιδέας, η ποιήτρια Εύα Παυλίδου η οποία ορμώμενη από τη δική της χρόνια νευρολογική ασθένεια(Σκλήρυνση κατά Πλάκας) αποφάσισε να βοηθήσει ασθενείς χρησιμοποιώντας το βιβλίο ως «φάρμακο». Οι άνθρωποι που πλαισιώνουν την ομάδα είναι οι: Φρόσω Αποστόλου, Ράνια Αγγελακούδη, Χαρά Χρυσάφη, Νατάσα Καραμανλή, Ελένη Καρύδα, Σοφία Χρήσταινα και έτσι το όραμα διαδόθηκε σε συγγραφείς και ποιητές απ’άκρη σ’άκρη. Σε διάστημα έξι μηνών συγκεντρώθηκαν 100 τίτλοι βιβλίων.

Τον Οκτώβριο του 2016 η ομάδα «Το Ράφι της Αγάπης» ίδρυσε την πρώτη δανειστική βιβλιοθήκη στο Σύλλογο Οικογενειών Ψυχικής Υγείας στη Θεσσαλονίκη. Η ομάδα βηματίζει σταθερά προς την επόμενη δράση της την ίδρυση της βιβλιοθήκης στον ξενώνα καρκινοπαθών της Αντικαρκινικής Εταιρείας Παραρτήματος Μακεδονίας – Θράκης.