Μπορεί να πέρασε μια εβδομάδα, αλλά δύσκολα μπορεί να ξεχαστεί: η ιστορία με τα «5 Νομπέλ σε έλληνες φυσικούς» του «Survivor», όσο κι αν μοιάζει με ανέκδοτο, άλλο τόσο θυμίζει ταινία τρόμου, εγχώριας παραγωγής.

Οι δύο παίκτες αντικρυστά, ο Κώστας Α. (εκ των Μαχητών) και ο Ορέστης Τσανγκ (εκ των Διασήμων), διαγωνίστηκαν στις ερωτήσεις γνώσης, όπου η απάντηση δεν σημαίνει ότι ξέρεις, αλλά απλώς ότι τυχαία έπεσες πιο κοντά στο αποτέλεσμα, μια που το αποτέλεσμα είναι πάντα ένας αριθμός. Ανάμεσά τους ο παρουσιαστής, Σάκης Τανιμανίδης, ο οποίος έκανε την ερώτηση, κρατώντας στα χέρια του και την κάρτα με τη σωστή απάντηση.

Οταν την κρίσιμη ώρα οι παίκτες απάντησαν 2 και 5, για Νομπέλ Φυσικής σε Ελληνες, μην το ξεχνάμε, ενθουσιασμένος ο παρουσιαστής έδωσε τη νίκη στον παίκτη που είπε 5…

Γιατί έτσι έγραφε η κάρτα, που κατά λάθος, του είχε δώσει η παραγωγή, όπως δόθηκε κατόπιν η εξήγηση. Δυστυχώς, ούτε εκείνος ήξερε τι θα πει Νομπέλ.

Γιατί αν ήξερε, θα μπορούσε να συμπεράνει ότι μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπως και πολλές ακόμα αντίστοιχου μεγέθους, θα ήταν αδύνατον να έχουν 5 Νομπέλ

Φυσικής.

Κάπου εδώ τελειώνει το ανέκδοτο και αρχίζει ο τρόμος: το παιχνίδι που γνωρίζει τόση επιτυχία και έχει καθηλώσει την ελληνική κοινωνία, κυρίως νέους και παιδιά, γελά με τα χάλια μας. Μαζί και η παραγωγή. Εκτός κι αν στόχο έχει να ρεζιλέψει τους παίκτες, αν και δεν αποκλείεται να μοιράζεται την ίδια άγνοια μαζί τους. Γιατί, σημειωτέον, σε αυτό το ιστορικό 5, ουδείς αντέδρασε.

Κάποτε λέγαμε ότι η άγνοια σκοτώνει. Μπα… Στην προκειμένη περίπτωση οδηγεί σε έπαθλο κάποιων χιλιάδων ευρώ. Δυστυχώς και η άγνοια και η αμορφωσιά και η παντελής έλλειψη παιδείας έχουν περάσει στην αντεπίθεση και επιβραβεύονται. Κάποτε, αυτός που δεν ήξερε τα στοιχειώδη, ντρεπόταν. Τώρα τείνει να ντρέπεται αυτός που ξέρει.