Αχρηστος

– Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: «Τον κύριο Τσακαλώτο δεν τον αφήνουμε εμείς να παραιτηθεί. Αν εσάς το παιδάκι σας δεν έγραφε καλά στις εξετάσεις και έλεγε “εγωωωώ δεν ξαναπάω σχολείο” ή “αν δεν γράψω καλά δεν ξαναπάω σχολείο”, εσείς δεν θα του λέγατε “αλίμονο υπάρχουν και οπισθοχωρήσεις και θα προσπαθήσεις και θα πας καλύτερα και λοιπά;”».

–Δημοσιογράφος: «Σας λέει ο κύριος Τσακαλώτος ότι δεν έγραψε καλά και του λέτε “παιδί μου ξαναπροσπάθησε”; (φωνές από το πάνελ) Δεν καταλαβαίνω το παράδειγμα, νομίζω είναι λίγο ατυχές».

–Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: «Οχι, όχι δεν είναι καθόλου ατυχές (φωνές από το πάνελ). Ακόμη και στη χειρότερη περίπτωση που θα συνέβαινε αυτό σε ένα παιδί, δηλαδή ένα παιδί που είναι ένας άριστος μαθητής είχε μια αποτυχία, εσείς θα του λέγατε “είσαι άχρηστος”;».

Η σκηνή εκτυλίχθηκε στα πλατό του καναλιού Ε. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η Εύη Καρακώστα της Β’ Πειραιώς. Με όρους ψυχαναλυτικού ντιβανιού, το κυβερνών κόμμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ο ένας υπερασπίζει τη νεαρή υπουργό που δέχεται σεξιστικά σχόλια για το φύλο και την ηλικία της με τη διόλου σεξιστική ατάκα «κάτω τα χέρια σας από την κοπελιά μας». Η άλλη παρομοιάζει τον άνθρωπο που ηγείται των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές με παιδάκι που δεν έγραψε καλά στις εξετάσεις. Και πάει λέγοντας. Η άποψη, πάντως, που επικρατεί στο καρακωστικό ασυνείδητο για τον Τσακαλώτο είναι μάλλον χειρότερη αυτής που είχε ο Αδωνις για τον Ευκλείδη όταν του φώναζε, πέρυσι τον Μάιο, μέσα στη Βουλή «άντε ρε ξεφτίλα» μαζί με άλλα κοσμητικά.

Διαφορές

«Η νίκη Macron, με πολιτική πρόταση που θυμίζει την πρόταση της Δράσης, απόδειξη της διαφοράς μεταξύ του ελληνικού και του γαλλικού λαού». Το τιτίβισμα ανήκει στον Στέφανο Μάνο. Η απάντηση σε αυτού του είδους τους πολιτικούς έχει δοθεί, κοντά έναν αιώνα πριν, από έναν αμερικανό καρτουνίστα, τον Κιν Χάμπαρντ: Ολοι θα θέλαμε να ψηφίσουμε τον καλύτερο, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν είναι υποψήφιος.

Ρόλοι

Ο Πρόεδρος της Βουλής χθες το μεσημέρι περίμενε να υποδεχθεί την πρώην πρεζιντέντα Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, με την οποία συναντήθηκε και αυτός στο Κοινοβούλιο, πριν από τον πρωθυπουργό. Επί τη ευκαιρία έστησε κι ένα πηγαδάκι με δημοσιογράφους. Τους ενημέρωσε πως το νομοσχέδιο με τα μέτρα θα έρθει ως επείγον, θα εισαχθεί στις επιτροπές σε διήμερη συνεδρίαση, 15 και 16 Μαΐου, και θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στις 17 και 18 από την Ολομέλεια. Καμία αντίρρηση. Η λειτουργία του Κοινοβουλίου είναι αναμφίβολα αρμοδιότητα του Νίκου Βούτση. Μετά όμως τον ρώτησαν και για την πιθανότητα διαρροών από την κυβερνητική πλειοψηφία. Κι εκείνος μάλλον ξέχασε τον θεσμικό του ρόλο και μίλησε σαν διευθυντής της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος. Για την ακρίβεια, μίλησε πιο οπαδικά και από διευθυντής της συριζαϊκής ΚΟ. «Οχι απλώς δεν περιμένω καμία διαρροή από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ» είπε, «αντιθέτως άλλα κόμματα θα στηρίξουν κάποια από τα αντίμετρα (…). Η ΝΔ θα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα αν δεν ψηφίσει κυρίως στα φορολογικά αντίμετρα».

Εκμυστηρεύσεις

Παρεμπιπτόντως, ο Βούτσης εκμυστηρεύτηκε στην Κίρσνερ ότι ως επικεφαλής της νεολαίας του κόμματός του είχε λάβει μέρος «στη διαδήλωση που είχε γίνει μπροστά στο Χίλτον με ένα μεγάλοχάπενινγκ, την ώρα που εξελισσόταν το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αργεντινή το ’78, όπου ντυμένοι άλλοι στρατιωτικά και άλλοι ως ποδοσφαιριστές συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, τότε, για αλληλεγγύη και δημοκρατία στην Αργεντινή». Ηταν μια πληροφορία που όπως η ίδια δήλωσε αμέσως μετά, τη «σημάδεψε στην καρδιά». Τα λόγια μικρά για να πούνε τι νιώθουν θα προσέθετα εγώ. Λογικό. Ο περονισμός τούς ενώνει.

Υδατάνθρακες

«Χρυσοφόρο κοίτασμα υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης! Θησαυρός 600 δισ. δολαρίων!» τουιτάρισε προχθές ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναπαράγοντας άρθρο που βρήκε στο Ιντερνετ. Μία ημέρα μετά, χθες δηλαδή, το ellinikahoaxes.gr, μια ιστοσελίδα που διασταυρώνει στοιχεία για διάφορες ειδήσεις που γίνονται viral στο Διαδίκτυο, παρουσίασε σε μακροσκελές άρθρο τους λόγους για τους οποίους οι προσδοκίες περί θησαυρού στα νοτιοδυτικά της Μεγαλονήσου είναι επιεικώς υπερβολικοί. Εχει γίνει όμως κάποια πρόοδος στα καμμενικά λεγόμενα. Εστω και γλωσσικής φύσεως. Ο Πάνος Καμμένος κάποτε, το 2013, από κοινοβουλευτικού βήματος αναρωτιόταν «για ποιο λόγο όταν ήρθε ο κύριος Ολάντ εδώ μιλήσατε για ευρωπαϊκή ΑΟΖ και ευρωπαϊκό ορυκτό πλούτο, για ευρωπαϊκούς υδατάνθρακες;» και προσέθετε με στεντόρεια φωνή πως «δεν είναι ευρωπαϊκοί υδατάνθρακες!».