Πριν ακόμα κλείσει και τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει αντίμετρα υπό προϋποθέσεις. H αντιπολίτευση με πρώτη την κυρία Γεννηματά κάλεσε την κυβέρνηση να διανείμει το 1% του ΑΕΠ λόγω πλεονάσματος. Ακολούθησε ο κ. Μητσοτάκης που πρότεινε να διανεμηθεί το 0,5% του ΑΕΠ. Πλειοδοσίες σε χαλεπούς καιρούς!

Προσεχώς θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά. Ο κ. Τσίπρας θα κάνει στα δεξιά του ανοίγματα (κι άλλα;!), ο κ. Μητσοτάκης αριστερά του, οι ενδιάμεσοι θα το συζητούν! Και διορισμούς θα δούμε και παροχές θα δούμε. Εκλογές γαρ και ως γνωστόν πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι. Για να έρθει το 2019 κι όλοι οι Ελληνες να ξυπνήσουν φτωχότεροι. Το μόνο σίγουρο. Το ξέρουμε από τώρα.

Τι άλλο ξέρουμε; Οτι οι επιχειρήσεις, όσες δεν κλείνουν, φεύγουν στο εξωτερικό. Οι νέοι επίσης. Οτι τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών αβγατίζουν κάθε μέρα. Οτι οι οφειλές στην Εφορία άγγιξαν ταβάνι. Οτι η ανεργία καλά κρατεί. Οτι ο τζίρος στην αγορά πέφτει καθημερινώς. Οτι η ΔΕΗ σκοτεινιάζει, χρωστά και της χρωστούν. Οτι η ανάπτυξη είναι όνειρο θερινής νυκτός.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αναδεικνύεται η πιο σταθερή στα χρόνια του Μνημονίου, αντιδράσεις δεν υπάρχουν, οι Αγανακτισμένοι της Πλατείας Συντάγματος έγιναν μνημονικοί υπουργοί (!) και η Χρυσή Αυγή τρίτο κόμμα. Περσινά ξινά σταφύλια, θα πείτε· έτσι όμως από τα ξινά περάσαμε στα πικρά, στα φαρμακερά και στα… χάπια!

Πώς μπορεί να ανακάμψει μια οικονομία όταν λιγοστεύει το χρήμα; Οταν δεν υπάρχει παραγωγή, όταν δεν υπάρχουν επενδύσεις; Τα είπε κι ο Μακρόν, που μας υποστηρίζει: «Δεν υπάρχει περίπτωση (για την Ελλάδα) ανάκτησης σταθερής οικονομίας»! Μήπως τα Μνημόνια ακολουθούνται από μόνιμη φτωχοποίηση χωρίς χρεοκοπία;! Μήπως καταργηθούν τα Μνημόνια και τα νοσταλγήσουμε;! Μαύρο χιούμορ; Μακάρι.

Η ΕΕ όλο και λιγότερο και με αρνητικότερους όρους θα μας ταΐζει. Το Ηνωμένο Βασίλειο διαχώρισε τη θέση του και η Τερίζα καλπάζει ευχαριστημένη. Οι ευρωπαϊστές από τον αναστεναγμό ανακούφισης στην Αυστρία πέρασαν στον αναστεναγμό ανακούφισης στην Ολλανδία και χτες στη Γαλλία. Ο Μακρόν, όμως, είναι μακράν από ό,τι θα ήθελαν οι Γάλλοι! Φτάσαμε στο σημείο να είμαστε ευχαριστημένοι αν τα ποσοστά της Λεπέν έχουν μπροστά το 3 και όχι το 4. Τόσο καλά! Μένει η Ιταλία, που εξελίσσεται σε εφιάλτη!

Οι αντοχές του αξιακού συστήματος προσδιορίζουν κάθε κοινωνία σε κρίση. Κι εμείς ζούμε, κυριολεκτικώς, στην εποχή του Survivor!

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός