Η Μπριζίτ Τρονιέ και η Πενέλοπι Φιγιόν εξελίσσονται σε δύο καθοριστικά και, εν μέρει, μοιραία πρόσωπα των προσεχών προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Η σύζυγος του Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγος του Φρανσουά Φιγιόν επιβεβαιώνουν πλήρως το cherchez la femme, για καλό ή για κακό.

Σε κάθε ομιλία και τηλεοπτική συνέντευξη, σχεδόν σε κάθε συνάντηση ή σύσκεψη, η 64χρονη Μπριζίτ Τρονιέ-Μακρόν είναι πανταχού παρούσα. Κατά είκοσι τέσσερα χρόνια μεγαλύτερή του (γεννήθηκε το 1953 και εκείνος το 1977), η πρώην καθηγήτριά του, μητέρα τριών παιδιών από τον πρώτο της γάμο, και γιαγιά, βρίσκεται διαρκώς δίπλα του.

Δυναμική, επικοινωνιακή και προσιτή είναι οι χαρακτηρισμοί που της αποδίδουν κι εκείνη, με τη σειρά της, τους υποστηρίζει με όλο της το είναι. Κι όταν οι κάμερες και τα κουτσομπολιά στοχεύουν στην ιδιαιτερότητα της σχέσης τους λόγω της διαφοράς στην ηλικία, ο υποψήφιος πρόεδρος τη φιλά με πάθος δημοσίως. Το μήνυμά του είναι σαφές και ξεκάθαρο: όπως τώρα έτσι και μετά, αν εκλεγεί πρόεδρος, η Μπριζίτ θα είναι μέσα στο πλάνο.

Αντιθέτως η Πενέλοπι Φιγιόν, αν και πάνω από τριάντα χρόνια παντρεμένη με τον δεξιό υποψήφιο, έδειχνε να ανήκει στις γυναίκες που από επιλογή (;) παραμένουν στη σκιά. Ωστόσο η αγγλίδα σύζυγος του Φρανσουά Φιγιόν μπήκε τελικά και εκείνη, έστω και ερήμην της, στον προεκλογικό αγώνα για την προεδρία της Γαλλίας. Γιατί όπως αποδείχθηκε ήταν και εκείνη όχι δίπλα του, αλλά πίσω του, με αρνητικές επιπτώσεις.

Οι αποκαλύψεις για την «αργομισθία» της, ακόμα και ως φήμες αρχικά, ήταν αρκετές για να πλήξουν τον σύζυγό της και την εικόνα του. Οι συνεχιζόμενες έρευνες για το πάρε – δώσε της οικογένειας Φιγιόν με το κρατικό χρήμα, φαίνεται πως έκριναν από νωρίς το αποτέλεσμα του δεξιού πολιτικού.

Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, ένα είναι βέβαιο: κάθε σύζυγος θα αφήσει το αποτύπωμά της και στη νίκη και στην ήττα. Εντός ή εκτός πλάνου.