Υστερα από έναν χρόνο «σκληρών διαπραγματεύσεων» έκλεισε η δεύτερη συμφωνία της πρώτης προσυμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση! Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι κερδίσαμε με όλη αυτή την καθυστέρηση. Το ήδη βαρύ τρίτο Μνημόνιο έγινε βαρύτερο με προσθήκη μέτρων και άγνωστη διάρκεια!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όμως κέρδισε χρόνο παραμονής στην εξουσία. Το δείχνoυν καθαρά η εφαρμογή των μέτρων τα έτη 2019 και ’20 καθώς και η παραπομπή των εργασιακών θεμάτων στην τρίτη αξιολόγηση.

Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα το εκμεταλλευτεί προσπαθώντας να ενισχύσει τη θέση της. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Εξεταστικές στη Βουλή και διορισμούς. Για ανάπτυξη, κουβέντα!

Ο Ελληνας θα εξακολουθεί να παιδεύεται με δάνεια, φόρους και δόσεις. Ο χρόνος θα κυλά κουτσά στραβά και μια ωραία πρωία, μετά τις επόμενες εκλογές, θα ξυπνήσει με έναν νέο ορυμαγδό μειώσεων του εισοδήματός του. Από τη σύνταξή του θα χάσει 10% έως 35% και από τη μείωση του αφορολογήτου, ένα μηνιάτικο τον χρόνο! Παρηγοριά του ίσως θα είναι ότι άλλαξε η κυβέρνηση. Τα λεφτά του όμως δεν θα τα πάρει πίσω!

Την περασμένη εβδομάδα συνέβησαν κι άλλα. Ο Τραμπ άλλαξε (μάλλον «του άλλαξαν») ρότα και βομβάρδισε τη Συρία κόντρα στον Πούτιν και η τρομοκρατία με ένα ακόμα φορτηγό στη Στοκχόλμη θέρισε κόσμο. Το επόμενο γεγονός είναι ότι ο Ερντογάν θα κερδίσει το δημοψήφισμα στην Τουρκία και θα αναδειχθεί σουλτάνος με τη βούλα! Μετά έρχονται οι εκλογές στη Γαλλία με σχεδιασμό –από την αρχή –να νικήσει ο Μακρόν και στη Γερμάνια, που όποιος και να νικήσει μικρή σημασία θα έχει.

Τι συνδέει όλα αυτά μεταξύ τους; Αυτό που βλέπουμε καιρό τώρα. Μια δύσκολη προσαρμογή του κόσμου εντός του νέου παγκοσμιοποιημένου χρηματοπιστωτικού συστήματος! Οι λαοί αδύναμοι να αντιδράσουν, ακολουθούν. Οι παλιές ισορροπίες έχουν διαρραγεί, καινούργιες αρκετά εύθραυστες δημιουργούνται. Οι πολίτες είναι ελεύθεροι να λένε ό,τι θέλουν, να παίζουν με τα smartphones και τα facebook, να παρακολουθούν τηλεοπτικές εκπομπές τύπου «Survivor», ενώ θα μειώνεται συνεχώς η αγοραστική τους δύναμη, ακόμα και για τα στοιχειώδη!

Τα «φορτηγά» της νέας περιόδου, πραγματικά και συμβολικά, θα συνεχίσουν να ισοπεδώνουν ανθρώπους και πολιτισμούς. Σημάδι μιας απόλυτα ελεγχόμενης τεχνολογικής προόδου και μιας φαινομενικώς άναρχης, πλην όμως σχεδιασμένης και κατευθυνόμενης εποχής.

Οι πρωτοπορίες του πνεύματος και της πολιτικής που κάποτε έδιναν τον τόνο με ανοίγματα οριζόντων σήμερα απουσιάζουν (ενσωματώθηκαν;), η δε κοινωνία απλώς καθεύδει! Καλό Πάσχα.

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός