«Είναι ΠΑΟΚ η Αχτσιόγλου;». Το οπαδικό κασκόλ που είχε περάσει στον λαιμό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εντυπωσίαζε λιγότερο από τη νεαρή κυρία με το μπεζ κασμίρι παλτό που είχε εμφανιστεί στην προεδρική σουίτα της Τούμπας. Για φρουρούς και λοιπούς παρατρεχάμενους, η υπουργός Εργασίας φάνταζε ως εδώδιμο αποικιακό και προκάλεσε απορίες με την παρουσία της, έστω κι αν οι προβολείς είχαν στραφεί στο αταίριαστο δίδυμο που δημιουργούσαν ο υπουργός Οικονομικών με τον Ιβάν Σαββίδη. Το αποτέλεσμα στο γήπεδο δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες –οι Γερμανοί επικράτησαν κι εδώ, οδηγώντας σε οδυνηρό αποκλεισμό από τα ευρωπαϊκά σαλόνια.

Η παρουσία της Εφης Αχτσιόγλου στην πριβέ κερκίδα δεν ήταν μια κίνηση αλληλεγγύης στον παοκτσή Τσακαλώτο. Αντιθέτως, ήταν μάλλον ο υπουργός Οικονομικών εκείνος που στήριζε την υπουργό Εργασίας, με ένα ταξίδι-αστραπή στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που τα εργασιακά είχαν μπλοκάρει τις συζητήσεις με το κουαρτέτο στο Χίλτον. Οι 53+ του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσουν ακάλυπτη την Εφη στα δύσκολα –και αυτό καταγράφτηκε και χθες στη Μάλτα, όταν ο Ευκλείδης στάθηκε ιδιαίτερα σε όσα δεν έρχονται, όπως το λοκάουτ ή η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, και όχι σε εκείνα που πηγαίνουν για αργότερα όπως οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τις απεργίες. Το πακέτο είχε μείνει στην άκρη κατά την πρώτη αξιολόγηση για να κλείσει στη δεύτερη και τώρα φαίνεται ότι μένουν ανοιχτά ζητήματα για την τρίτη. Δεν είναι ακριβώς ο σχεδιασμός που είχε στο μυαλό ο Αλέξης Τσίπρας όταν αποφάσιζε να αντικαταστήσει τον Γιώργο Κατρούγκαλο με τη διευθύντρια του γραφείου Κατρούγκαλου.

Η αναβάθμιση της Εφης αποτελούσε ένα μεγαλύτερο στοίχημα για το Μαξίμου από την ανανέωση της κυβερνητικής εικόνας. Μια νεαρή δικηγόρος από τα Γιαννιτσά, αφοσιωμένη στο κόμμα, με ικανότητες και φιλοδοξίες, θα μπορούσε να αναδείξει ένα διαφορετικό προφίλ για τον ΣΥΡΙΖΑ του κυβερνητισμού. Αν η Αχτσιόγλου μπορούσε να μιλήσει στους τροϊκανούς και στη γλώσσα τους, ακόμη καλύτερα –για να κλείσουν κάποιες βαθιές πληγές του πενταμήνου Βαρουφάκη. Η Αχτσιόγλου δοκιμάστηκε στο Χίλτον και στις Βρυξέλλες, αλλά ο πήχης ήταν ψηλότερος.

Η απάντηση στο αρχικό ερώτημα αφορά κυρίως τον προσωπικό σχεδιασμό της άκαπνης υπουργού: ακόμη κι αν δεν είναι ΠΑΟΚ, μπορεί να γίνει. Μια υποψηφιότητα στην Α’ Θεσσαλονίκης περνάει αναγκαστικά και από την Τούμπα. Οπως και μια νέα κίνηση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αφού οι προηγούμενες προσπάθειες δεν καρποφόρησαν. Η αντίσταση του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη και, συνακόλουθα, του Δημήτρη Παπαδημούλη, αυτή τη φορά μάλλον θα είναι μικρότερη. Το διαισθάνεται και η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία δεν βλέπει να στήνεται κάποιος μηχανισμός στην Πέλλα για την αντίζηλο υπουργό. Μια χριστουγεννιάτικη στάση της Αχτσιόγλου στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιστών δεν προκάλεσε συναγερμό. Περισσότερο αγχωμένη δείχνει η Κατερίνα Νοτοπούλου, κάνοντας βόλτες στην Τσιμισκή.

Το πολιτικό ερώτημα με μεγαλύτερη αξία είναι αν η Αχτσιόγλου θεωρείται αναλώσιμη. Οι δικές της εκκρεμότητες για την τρίτη αξιολόγηση θα μπορούσε να λειτουργούν ως ασπίδα –ας καεί αργότερα. Αλλά, παρά τα στηρίγματα που υπάρχουν στο Μαξίμου, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος όταν ο μακιαβελισμός παραμονεύει στην κορυφή της εξουσίας –και η χρησιμότητά σου αρχίζει να αμφισβητείται. Μπορεί να το επιβεβαιώσει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ίσως ακόμη και ο Νίκος Παππάς που καλείται να υπερασπίσει μόνος τις βόλτες στην Καραϊβική.