«Με τιμά ότι υπηρετώ τον ρόλο της Πρώτης Κυρίας και αδημονώ να εργαστώ για χάρη των Αμερικανών, στα χρόνια που θα ακολουθήσουν». Αυτή η δήλωση συνόδευσε το πρώτο επίσημο πορτρέτο της Μελάνια Τραμπ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Μια ωραία γυναίκα, ντυμένη με αυστηρό αλλά σικ τρόπο, φορώντας ένα μαύρο σακάκι κι ένα φουλάρι στον λαιμό. Απαραίτητο συστατικό για κάθε Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, η συγκεκριμένη φωτογραφία εντάσσεται στο συνολικό πρωτόκολλο. Ολες οι προηγούμενες έκαναν το ίδιο. Ετσι και η Μελάνια.

Τι σύμπτωση: ταυτόχρονα σχεδόν δημοσιοποιήθηκαν οι πρώτες φωτογραφίες της Μισέλ Ομπάμα στον αντίποδα της επισημότητας. Με τα μαλλιά της αχτένιστα, φυσικά, και μια μπαντάνα στο κεφάλι, ντυμένη με ένα απλό τισέρτ, η τέως Πρώτη Κυρία επέστρεψε στην κανονικότητά της. Το δικό της πορτρέτο, οκτώ χρόνια πριν, είχε εντυπωσιάσει –φορώντας ένα αμάνικο φόρεμα.

Ρόλοι. Αναγκαστικοί ρόλοι ή καλύτεροι ρόλοι επιλογής, για τις συζύγους των προέδρων. Μόνο που δεν είναι μόνο εικόνα. Το σημαντικό στις δικές τους περιπτώσεις είναι το έργο που παράγουν. Οι στόχοι που βάζουν και υπηρετούν στα χρόνια που κατοικούν στον Λευκό Οίκο. Οι προτεραιότητες που θέτουν, η δουλειά που κάνουν. Πίσω από όλα αυτά κρύβεται η προσωπικότητά τους και αυτή είναι που τελικά κρίνεται. Πέρα από τις ωραίες φωτογραφίες και τα επίσημα πορτρέτα.

Δύσκολο πράγμα να διαδέχεσαι μια γυναίκα σαν τη Μισέλ Ομπάμα: με τις σπουδές της, με τις απόψεις της, με τη στάση της απέναντι στη ζωή και στην οικογένειά της. Ο ρόλος της Πρώτης Συζύγου κρίνεται διαρκώς. Με άλλον τρόπο, φυσικά, με άλλα κριτήρια. Οχι όμως με μοναδικό γνώμονα την ωραία εικόνα, την ομορφιά, τη γοητεία. Ούτε τα καλοχτενισμένα μαλλιά. Ολα είναι μέρος ενός παιχνιδιού που παίρνει διαρκώς μεγαλύτερες διαστάσεις στη σύγχρονη κοινωνία, όπου τα πάντα κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Μια καλή φωτογραφία δεν είναι παρά η αρχή. Τα άλλα θα φανούν στα χρόνια που θα ‘ρθουν. Και στη φωτογραφία της Μελάνια μετά…