Ηταν, λένε κι από τα δυο στρατόπεδα, ένα ραντεβού που έπρεπε να γίνει. Εντάξει, συζήτησαν όλα αυτά που γράφει το κοινό ανακοινωθέν το οποίο εξέδωσαν Πειραιώς και Σεβαστουπόλεως –είπαν και τις κλασικές χαριτωμενιές περί Χανίων -, αλλά τέθηκαν, μαθαίνω, κι άλλα ζητήματα στο τραπέζι. Οπως εκείνο των βουλευτών που αλλάζουν κομματική στέγη. Πώς προέκυψε αυτό; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέει, πάνω στην κουβέντα είχε έναν καλό λόγο να πει για τη συμβολή του Ποταμιού στην πολιτική ζωή και κυρίως στο ύφος του δημόσιου λόγου. Και δήλωσε στον συνομιλητή του πως το κόμμα του τους στηρίζει. Ετσι, ο Σταύρος Θεοδωράκης άδραξε την ευκαιρία και εξέφρασε –για να το πούμε κομψά –την αντίθεσή του στις μετακινήσεις βουλευτών από το ένα κόμμα στο άλλο. Δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Ιάσονα Φωτήλα –που πλέον έχει βαφτεί γαλάζιος. Ωστόσο, είναι ηλίου φαεινότερον ότι αυτόν εννοούσε. Ολοι οι άλλοι που έφυγαν από Το Ποτάμι, εξάλλου, στράφηκαν προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο αρχηγός της ΝΔ άκουσε προσεκτικά. Δεν απάντησε, όμως, τίποτα στην εν λόγω θεοδωρακική παρατήρηση. Πάντως, στο Ποτάμι φαίνεται να μένουν σταθεροί στη στρατηγική «άλλο ΝΔ, άλλο Μητσοτάκης». Κοινώς, ο επικεφαλής νιώθει, σύμφωνα με το περιβάλλον του, πολιτικά κοντά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά θεωρεί ότι το κόμμα του τελευταίου παραμένει βαθιά συντηρητικό. Οπότε, θα μπορούσε το δικό του να χρησιμεύσει ως το εκσυγχρονιστικό αντίβαρο στη λαϊκή Δεξιά μετεκλογικά; Είναι μια σκέψη που πιθανόν υπάρχει στο επιτελείο του Ποταμιού. Αν και κανείς τους δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει καταλήξει τι προτιμά, να κυβερνά αυτοδύναμος ή να συγκυβερνά με έναν μικρό μεταρρυθμιστικής φύσης εταίρο.

Στον ανακριτή

Παρεμπιπτόντως, σήμερα στις 12 η ώρα το μεσημέρι ο Σταύρος Θεοδωράκης θα περάσει την πόρτα του γραφείου της ανακρίτριας που ερευνά την υπόθεση Παπαντωνίου. Κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας μετά την πρόσφατη ομιλία του από κοινοβουλευτικού βήματος, όπου είχε –κατά τα λεγόμενά του –αποκαλύψει την ύπαρξη τριών ακόμη λογαριασμών του πρώην υπουργού και της συζύγου σε ελβετικές τράπεζες.

Κεφάλια

Αυτοί που μετρούσαν κεφάλια προχθές στο Βελλίδειο –στην πρώτη μιας σειράς πολιτικών εκδηλώσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ενόψει του Συνεδρίου του καλοκαιριού –δηλώνουν αρκετά ικανοποιημένοι. Και δίνουν τον αριθμό 1.200. Τα χαμόγελα όσων ασχολούνται με τα οργανωτικά στη Χαριλάου Τρικούπη δικαιολογούνται με την προσέλευση τόσων ατόμων. Γιατί, μεταξύ μας, στη Θεσσαλονίκη το pasokification ήταν πολύ έντονο στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Για την ακρίβεια, το κόμμα είχε φτάσει το 4,12% στην Α’ Θεσσαλονίκης ως ΠΑΣΟΚ στις πρώτες εκλογές του 2015 και το 4,32% ως ΔΗΣΥ –πιο κάτω κι από το αντίπαλο Ποτάμι –στις δεύτερες. Στη δε Β’ Θεσσαλονίκης τον Ιανουάριο το πράσινο ποσοστό ήταν 4,29% και τον Σεπτέμβριο 4,74%.

«Υπάρχει σχέδιο»

«Υπάρχει σχέδιο από την αντιπολίτευση να στέψουν πρωθυπουργό τον Γιάννη Στουρνάρα, φυσικά ως μεταβατικό πρωθυπουργό, προκειμένου να μην υπογράψει ο Πρωθυπουργός της Αριστεράς τα σκληρά μέτρα. Αν τα υπογράψει ο Τσίπρας ή ο οποιοσδήποτε, θα γίνει τότε σαν τον Γιώργο Παπανδρέου». Α! Και στο «στο κόλπο αυτό είναι και ο Κώστας Καραμανλής». Το απόσπασμα είναι από χθεσινή συνέντευξη του Βασίλη Λεβέντη. Οφείλω να ομολογήσω πως υπερβαίνει την αντιληπτική ικανότητα του μέσου μυαλού ο λόγος για τον οποίο η αντιπολίτευση ανησυχεί μην τυχόν ο Πρωθυπουργός της Αριστεράς υπογράψει τα σκληρά μέτρα. Ευτυχώς όμως υπάρχει ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων για να αποκαλύπτει όλες αυτές τις συνωμοσίες των «αρκουδέηδων» και της «μούργας στη Δεξιά και στο ΠΑΣΟΚ».

«Το χέρι στην τσέπη»

Κουίζ μέτριας δυσκολίας. Βρείτε ποιος είπε: «Τέλος, θέλω να αναφερθώ σε μια δήλωση του συναδέλφου ευρωβουλευτή Φέμπερ που είπε ότι κακώς η Ελλάδα είναι πρώτη σε αμυντικές δαπάνες το 2015. Οντως κακώς μια Ελλάδα σε τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση να πληρώνει τόσα χρήματα για ασφάλεια. Ομως αντί να κουνάει το δάχτυλο η κυβέρνηση της Γερμανίας στην Ελλάδα, που είναι σε μία κρίσιμη γεωπολιτική θέση, πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει κάτι παραπάνω για την ευρωπαϊκή ασφάλεια τα επόμενα χρόνια». Α) Πάνος Καμμένος, υπουργός Εθνικής Αμύνας και πρόεδρος ΑΝΕΛ. Β) Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ. Γ) Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.