Ολη τη μέρα χθες από το Μαξίμου διέρρεε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ψάχνει –τι πρωτότυπο –να δώσει πολιτική λύση στο αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης και θα αρχίσει τις τηλεφωνικές επαφές προκειμένου να μη χαθεί ένα ακόμη Eurogroup. Σε ελεύθερη απόδοση, έψαχνε στο τηλέφωνο την Ανγκελα Μέρκελ. Την ίδια ώρα, έλληνας συνομιλητής της γερμανίδας καγκελαρίου στοιχημάτιζε ότι δεν θα είναι και τόσο εύκολο αυτή τη φορά να πείσει τη Μέρκελ ο Πρωθυπουργός. Για ποιον λόγο; Προφανώς, η στρατηγική του Μαξίμου να πετάει το μπαλάκι για τις καθυστερήσεις στο ΔΝΤ αλλά και στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν βοηθά την κατάσταση. Εκτός από αυτό, όμως, υπάρχει κι ένα άλλο πρόβλημα. Σύμφωνα με τη δική του ανάγνωση, η μέχρι τώρα στάση της ελληνικής κυβέρνησης στις συζητήσεις με τους εταίρους έχει μάλλον ενοχλήσει και την καγκελάριο. Για την ακρίβεια, φαίνεται να την ενοχλούν οι συνεχείς αλλαγές στη στάση της ελληνικής πλευράς. Ή, για να το πούμε ακόμη πιο ωμά, το ότι άλλα λένε τη μια φορά, άλλα συμφωνούν την επόμενη και άλλα υποστηρίζουν την τρίτη. Ο συνομιλητής της Μέρκελ διατείνεται ότι εκείνη γνώριζε πως είχε να κάνει με «κομμουνιστές». Αυτό όμως, εικάζω, δεν πτοεί καθόλου την καγκελάριο. Το αντίθετο. Σίγουρα θα ξέρει πώς να τους χειριστεί αφού έχει μεγαλώσει στην Ανατολική Γερμανία. Οπως εξάλλου έχει πει και η ίδια δημοσίως, με αφορμή τη δημοσίευση μιας φωτογραφίας της με τη στολή της πολιτοφυλακής της DDR, «τα 35 χρόνια που έζησα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας είναι κομμάτι από τη ζωή μου».

Μοσκοβισί αντί Ντεϊσελμπλούμ

Σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, θα συζητήσουν για την Ελλάδα και την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης. Σύμφωνα με μια πηγή από τη χθεσινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών –η εν λόγω ευρωομάδα πάντα συγκαλείται πριν από τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας, προκειμένου να προετοιμαστούν τα μέλη της για το θέμα της ημερήσιας διάταξης -, τελικά δεν θα δώσει το «παρών» στο Στρασβούργο ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. Η συγκεκριμένη απόφαση είχε από χθες το απόγευμα προκαλέσει αντιδράσεις. Σε στυλ ότι ο Ολλανδός υποτιμά τον θεσμό. Αρκετοί ευρωβουλευτές, μάλιστα, διαμαρτυρήθηκαν τόσο έντονα –κάποιοι ζήτησαν την παραίτησή του κι άλλοι να τον κηρύξουν persona non grata στο ΕΚ -, που ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Αντόνιο Ταγιάνι ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιστολή διαμαρτυρίας εκ μέρους του Σώματος. Θεωρητικά ως πρόεδρος του Eurogroup θα ήταν ο αρμοδιότερος για να ενημερώσει τους ευρωβουλευτές για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εταίρων και Ελλάδας. Αποφασίστηκε όμως να τους μιλήσει ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Γιατί; Οπως χαρακτηριστικά το θέτει η παραπάνω πηγή, «αν εμφανιζόταν ο Ντεϊσελμπλούμ θα γινόταν χαμός». Κοινώς, εκτιμήθηκε πως ο εν λόγω θα ξυπνούσε στους συριζαίους ευρωβουλευτές και –πιθανόν και σε πολλούς από τους Σοσιαλιστές του Τζιάνι Πιτέλα –άγρια συναισθήματα. Αναμενόμενο, μετά τις καλβινιστικές δηλώσεις του για τους Νοτίους που έφαγαν τα λεφτά σε γυναίκες και ποτά. Ετσι, επιφορτίστηκε με την ειδική αποστολή ο Μοσκοβισί, ο οποίος γενικά στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι έχει «πιο φιλική στάση απέναντι στην Ελλάδα».

Αρνιά και σούβλες

Ο τίτλος στη συνέντευξη του Γιάννη Τσιρώνη βγήκε από τις απαντήσεις του στις ερωτήσεις περί γυμνισμού. Σαν να λέμε γυμνό ισούται αυτόματα με σέξι. Κι όμως, υπήρχαν άλλες πτυχές της προσωπικότητας του Οικολόγου Πράσινου αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης που θα μπορούσαν να θεωρηθούν πιο ζουμερές. Και τολμώ να πω ότι, ίσως, αποκαλύπτουν περισσότερα για την πολιτική του περσόνα. Οπως, ας πούμε, πως παρότι χορτοφάγος τρώει αρνί το Πάσχα. Γιατί «το ελληνικό αρνάκι είναι ελευθέρας βοσκής και έχει πολύ καλή ευζωία. Το δικό μας το αρνάκι είναι εξαιρετικό. Και μάλιστα κάποιες ποικιλίες, όπως το καλαρρύτικο, έχουν πάρα πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά». Ή ότι δίνει συμβουλές με την ιδιότητα του ψήστη. Τύπου: «Χρειάζεται υπομονή. Να μη βάζουμε ποτέ τη φωτιά κάτω από το αρνί και θέλει σιγά στην αρχή και λίγο πιο δυνατά μετά. Το μπάρμπεκιου έχει μια δυσκολία: δεν μπορεί να μπει στους 200 βαθμούς, όπως στον φούρνο, για παράδειγμα. Πιστεύω ότι το 90% του ψησίματος είναι η γνώση του κάρβουνου που έχεις. Συνήθως αποτυγχάνει το κρέας από το κακό κάρβουνο». Αντικειμενικά μιλώντας, χρόνια είχαμε να δούμε κυβερνητικό να γνωρίζει σε τέτοιο βάθος το αντικείμενο του υπουργείου του.